„Suntem mândri pentru reușitele Dumneavoastră…” | Academia de Liderism Feminin „Women 4 Leadership” 2020

Peste 30 de femei alese în funcția de primară la primul mandat au participat, la 24 și 25 ianuarie 2020, la Chișinău, sub auspiciile Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership”, la cea de-a doua instruire axată pe abilitarea femeilor pentru participare în procesele decizionale. Această instruire, desfășurată în cadrul Proiectului „Women 4 Leadership”, a urmat atelierului de inițiere, organizat la sfârșitul anului trecut, la 29 și 30 noiembrie 2019.

Proiectul „Women 4 Leadership” este realizat de Asociația „Institutum Virtutes Civilis” (IVC) și IP CRAION CONTACT-Cahul, în parteneriat cu UN Women în Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor) și finanțat de Suedia.

Reprezentantul de Țară interimar UN Women în Moldova, Peterson Magoola, a afirmat în mesajul său adresat femeilor primare: „Suntem mândri pentru Dumneavoastră și vrem să reușiți. Iar oamenii să simtă beneficiile acestor reușite și să spună că femeile trebuie să participe puternic în procesele de luare a deciziilor”. Totodată, Peterson Magoola a amintit că atunci „când femeile sunt incluse în toate procesele de dezvoltare, aceste procese și inițiative pot deveni durabile”.

„Am reușit în primele trei luni de mandat să construiesc, împreună cu comunitatea noastră, o porțiune de drum cu o lungime de aproape 800 de metri, a mărturisit în cadrul instruirii Oxana Guzun, Primară de Mândrești, raionul Telenești. Au urmat niște lucrări de amenajare a scuarului din fața căminului cultural, am realizat iluminarea scuarului și amplasarea a patru bănci. Mă strădui să implementez dezideratele pe care le-am promovat în cadrul campaniei electorale și am pus foarte mult accent pe promovarea transparenței în procesul decizional”.Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, a menționat că Academia de Liderism Feminin va continua „să avanseze pe această cale a afirmării femeilor, deschisă de către femei”.

„Vrem să utilizați la maximum această oportunitate de instruire, a subliniat în mesajul său Ofițera de Programe la Ambasada Suediei în Republica Moldova, Oxana Paierele, ca să deveniți agente ale schimbării în comunitățile Dumneavoastră”, relevând importanța cooperării și comunicării în rețea.

Instruirea de la Chișinău pentru femeile primare alese la primul mandat a fost moderată de experți naționali și internaționali și a oferit participantelor cunoștințe și competențe aprofundate în subiecte esențiale pentru femeile-lidere din Moldova – de la relațiile dintre administrația publică centrală și administrația publică locală și managementul proprietății publice în administrația publică locală până la bugetarea sensibilă la dimensiunea de gen și oportunitățile de optimizare a activității administrației publice pe care le oferă e-Serviciile.

Agenda celei de-a doua instruiri pentru femeile alese în funcția de primară la primul mandat, ce s-a desfășurat, la 24 și 25 ianuarie 2020, la Centru European Educațional FIDES, a inclus în debut și o evaluare a temelor pentru acasă ale participantelor, care au identificat problemele prioritare pentru comunitățile lor și soluțiile pentru aceste dificultăți.

„Fiind într-o funcție de responsabilitate publică, suntem obligate să facem față provocărilor”, a mărturisit Eugenia Sârghi, Primara de Satul Nou, raionul Cimișlia. „Participăm la instruiri pentru a îmbunătăți abilitățile manageriale și am reușit deja să aplicăm cunoștințelor privind implementarea bugetului, un subiect inclus în atelierul de instruire precedent”, a spus Eugenia Sârghi, care a participat și la ediția din 2019 a Academiei de Liderism Feminin.

În același timp, Coordonatoarea de Program UN Women în Moldova, Svetlana Andrieș, a îndemnat participantele la instruirile Academiei de Liderism Feminin să-și mențină „acest nivel înalt de entuziasm și inspirație”, relevând faptul că Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor va susține în continuare femeile ca să reușească”.

Speranța comună a inițiatorilor, partenerilor și participantelor la Proiectul „Women 4 Leadership”, exprimată cu ocazia sesiunilor precedente de instruire, este ca toate cunoștințele și competențele obținute de femeile-lidere din cadrul Academiei de Liderism Feminin să aducă beneficii atât participantelor, cât și comunităților din care provin printr-o participare autentică și egală a femeilor în procesele decizionale.

Recente

Anunț de participare la o instruire în domeniul achizițiilor publice

AO „Institutum Virtutes Civilis” invită alesele locale și funcționarele...

Anunț: Prelungirea procesului de evaluare a concursului de desene „Țara mea europeană”

Dragi participanți și participante ai concursului de desene „Țara...

Mai vezi și

AO „Institutum Virtutes Civilis” – printre organizațiile naționale ce sunt parte a mecanismului de oferire a asistenței pentru refugiați

Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) și Consiliul Internațional al Agențiilor de Voluntari (ICVA) au dat publicității un raport ce conține cartografierea și evaluarea rapidă...

/VIDEO/ Cu grijă pentru oameni. Persoanele cu venituri modeste din Glodeni își vor putea spăla gratuit lucrurile

În secolul XXI mașinile de spălat rămân a fi un obiect de lux pentru mulți locuitori din Republica Moldova. Din acest motiv, la Glodeni...

Centre pentru copii, servicii pentru persoane cu dizabilități, oameni ai străzii, vârstnici și servicii medicale la domiciliu vor fi create cu sprijinul Uniunii Europene...

În următorii doi ani, 40 de organizații ale societății civile vor dezvolta, extinde sau îmbunătăți servicii sociale destinate persoanelor din grupuri vulnerabile din toată...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here