Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) și Consiliul Internațional al Agențiilor de Voluntari (ICVA) au dat publicității un raport ce conține cartografierea și evaluarea rapidă a organizațiilor din Ungaria, Polonia, România și Republica Moldova, parte a mecanismelor naționale de oferire a asistenței pentru refugiați. Studiul poate fi consultat AICI.
Datele cu care operează cele două organizații arată că, de la începutul războiului din Ucraina, peste 8 milioane de oameni, în special femei, copii, vârstnici și persoane cu nevoi speciale, au căutat refugiu în alte țări. Creșterea rapidă a numărului de persoane care aveau nevoie de protecție internațională a determinat sute de organizații din țări apropiate Ucrainei – Polonia, Ungaria, România, Slovacia și Republica Moldova, să vină în ajutorul autorităților pentru o mai bună coordonare a sprijinului oferit persoanelor refugiate.
AO „Institutum Virtutes Civilis” se numără printre organizațiile ce sunt parte a mecanismului național de oferire a asistenței pentru refugiați. În raportul realizat de UNHCR și ICVA se menționează faptul că IVC Moldova a introdus rapid în proiectele derulate și activități menite să îmbunătățească situația persoanelor refugiate pe teritoriul Republicii Moldova și să ajute autoritățile moldovene să gestioneze mai eficient criza refugiaților.
Echipa AO „Institutum Virtutes Civilis” s-a implicat din prima zi în gestionarea crizei refugiaților. Întâi voluntar, ajutând refugiații și refugiatele cazați la Centrul de plasament de la Manejul de atletică ușoară. Cu sprijinul echipei IsraAID, IVC Moldova a amenajat un spațiu de joacă pentru copiii refugiați din calea războiului.
De asemenea, o parte din proiectele organizației au fost completate cu activități destinate persoanelor refugiate din Ucraina.
În cadrul proiectului „Tinerii și tinerele pentru egalitate de gen și nediscriminare”, parte a proiectului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen – etapa II”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA, familiile refugiate în raioanele Strășeni, Rezina, Fălești și Ialoveni au fost implicate în diverse activități. Bunăoară, a fost prezentat spectacolul „Un dar pentru tine” a cărui scop a fost să scoată în evidență stereotipurile și prejudecățile cu care se confruntă societatea, dar mai ales să le arate tinerilor cum le pot depăși. Printre spectatori s-au numărat zeci de persoane din Ucraina.
De asemenea, peste o sută de familii refugiate din Ucraina și stabilite în raioanele Fălești și Rezina au primit produse de igienă și rechizite pentru copii. În cadrul proiectului au fost amenajate și două spații prietenoase în cadrul instituțiilor publice vizitate constant de tinerii și tinerele refugiate.
Astfel, în cadrul proiectului „Parteneriate pentru Liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat alături de echipa Fundației „Friedrich Ebert Moldova” și finanțat de Uniunea Europeană și Fundație Friedrich Ebert de la Berlin, au fost identificate surse financiare pentru crearea primei platforme a serviciilor sociale din Republica Moldova, asigurând disponibilitatea informației în limbile română, rusă și ucraineană. Platforma serviciilor sociale a creat oportunitatea de identificare rapidă a serviciului social necesar în apropierea locației potențialului beneficiar și a permis accesarea în timp rapid a serviciilor disponibile pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Totodată, informația disponibilă pe platformă a fost dezagregată pe raioane, orașe și sate, fiind accesibilă pentru orice persoană care vrea să identifice serviciile de care are nevoie, în localitatea în care trăiește/se află.
În cadrul proiectului „Consolidarea efortului Moldovei în contextul crizei refugiaților”, implementat cu suportul financiar al Consiliului Danez pentru Refugiați (DRC), pe teritoriul raioanelor Ialoveni, Strășeni și mun. Chișinău, peste 2000 de persoane refugiate, cazate în cele două raioane au fost asigurate cu necesități de bază pentru a le facilita șederea pe teritoriul Republicii Moldova. La fel, 240 copii refugiați au fost asigurați cu îmbrăcăminte pentru sezonul rece al anului, iar Centrul de cazare al solicitanților azil al Biroului pentru Migrațiune și Azil a fost dotat cu mobilier și tehnică de uz casnic. De asemenea, un spațiu de joacă pentru copii a fost amenajat pe teritoriul Centrului de cazare a refugiaților al Biroului Migrație și Azil al MAI.
În cadrul proiectului, peste patru mii de persoane refugiate din Ucraina au beneficiat de asistență la traversarea punctului de trecere a frontierei de stat Palanca. Voluntarii calificați ai Platformei Moldova pentru Pace au facilitat intrarea pe teritoriul țării a refugiaților și refugiatelor prin furnizarea informațiilor necesare despre șederea în Republica Moldova sau continuarea deplasării peste hotarele țării, organizarea transportului, facilitarea acomodării atunci când serviciile specializate nu au reușit să o facă, implicarea în rezolvarea diverselor probleme, fie prin acordarea ajutorului direct sau coordonarea și/sau redirecționarea către serviciile și persoanele specializate.
Proiectul „Consolidarea parteneriatului public-privat pentru un răspuns eficient la criza refugiaților în Moldova”, implementat cu suportul financiar al Fondului de Asistență Umanitară al Femeilor pentru Pace (WPHF), pe teritoriul raioanelor Anenii Noi, Cahul, Orhei, Căușeni și Ștefan Vodă, a permis oferirea a cinci granturi în valoare de 20 mii de euro pentru cinci ONG-uri conduse de femei din raioanele pilot ale proiectului pentru a implementa, în parteneriat cu autoritățile publice locale, acțiuni de asistență pentru refugiați și refugiate. De asemenea, în prezent se lucrează la cinci planuri locale de acțiuni din cinci raioane pilot ce vor fi elaborate la sfârșitul proiectului. Planurile respective vor oferi măsuri eficiente de gestionare a crizei umanitare, sporind astfel capacitățile reprezentanților APL și a societății civile de a reacționa prompt, adecvat și coordonat în cazul producerii unor situații de criză.