Centre pentru copii, servicii pentru persoane cu dizabilități, oameni ai străzii, vârstnici și servicii medicale la domiciliu vor fi create cu sprijinul Uniunii Europene și Fundației Soros Moldova

În următorii doi ani, 40 de organizații ale societății civile vor dezvolta, extinde sau îmbunătăți servicii sociale destinate persoanelor din grupuri vulnerabile din toată țara printr-un parteneriat strâns cu autoritățile publice locale și centrale, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și Fundației Soros Moldova.

Primele 30 de organizații deja au obținut finanțare prin intermediul Programului de granturi derulat în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”. Implementatorii vor crea cinci centre de zi pentru diferite categorii de copii și două centre de plasament temporar pentru copii în situații de risc; vor crea și extinde servicii de intervenție timpurie și de aplicare a terapiilor alternative pentru copiii cu dizabilități; vor dezvolta 3 servicii de echipă mobilă pentru copii și adulți, iar în 4 comune din raionul Ungheni, pentru prima dată, vor activa specialiști pentru protecția copilului. De asemenea, va fi deschis un serviciu de spălătorie socială la Glodeni, un centru de plasament pentru oamenii străzii la Bender, vor fi diversificate activitățile din centrele de zi existente pentru vârstnici și vor fi extinse serviciile de îngrijiri medicale la domiciliu în 3 raioane din nordul țării.  

Proiectul va oferi suport organizațiilor partenere pentru ca serviciile dezvoltate să fie prestate calitativ și să fie durabile. „Ne propunem să contribuim la dezvoltarea organizațiilor societății civile din domeniul social, oferindu-le posibilitatea să promoveze schimbările pozitive în comunități, să construiască parteneriate cu autoritățile și să ofere sprijin și finanțare pentru dezvoltarea serviciilor sociale, iar acreditarea ulterioară a acestor servicii, va asigura calitatea lor. Durabilitatea serviciilor dezvoltate este una din preocupările principale ale tuturor partenerilor, astfel încât după finalizarea implementării proiectului, să fie asigurate costurile de implementare a serviciilor din resurse domestice. Vom acorda tot suportul necesar pentru ca organizațiile partenere să devină piloni în crearea comunităților incluzive și prietenoase persoanelor din grupuri vulnerabile”, a spus, la evenimentul de prezentare a rezultatelor Programului de granturi Petru Culeac, director executiv al Fundației Soros Moldova.

„Ca pilon esențial al unui sistem democratic, Uniunea Europeană consideră societatea civilă un partener de încredere în realizarea proceselor de reformă. Prin sprijinul acordat organizațiilor societății civile de la nivel local, prestatori de servicii sociale, contribuim la dezvoltarea comunității și la îmbunătățirea calității vieții persoanelor vulnerabile”, a declarat Janis Mazeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.  

În cadrul proiectului, AO Institutum Virtutes Civilis va dezvolta capacitățile administrațiilor publice locale și ale organizațiilor societății civile pentru implementarea instrucțiunilor de contractare a serviciilor sociale și a metodologiei de calculare a costurilor pentru serviciile sociale. „Asociația Institutum Virtutes Civilis va facilita procesul de elaborare a metodologiei de calcul a costului pentru câteva servicii sociale acreditate selectate. Metodologia va fi pilotată de către 10 OSC-uri cu profilul corespunzător al serviciilor sociale”, a menționat Cornelia Călin, coordonatoare de proiecte la Institutum Virtutes Civilis.

La rândul său, Asociația Keystone Moldova, parteneră în proiect, va pregăti personalul din cadrul serviciilor sociale, dezvoltând trei programme de formare inițială și continuă, care, ulterior, vor fi diseminate la nivel național. „Ne propunem să oferim suport organizațiilor pentru a dezvolta serviciile prin inetrmediul a  două programe care se vor axa pe dezvoltarea sustenabilității serviciilor sociale, acreditarea prestatorilor de servicii sociale privați și nu în ultimul rând vom accentua necesitatea dezvoltării serviciilor sociale calitative”, a declarat Marcela Dilion-Strechie, coordonatoare de proiect la Asociația Keystone Moldova.

În prezent, se desfășoară o altă rundă a Programului de granturi , în urma căreia urmează să fie selectate alte 10 organizații care vor primi finanțare pentru dezvoltarea serviciilor sociale. În total, în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune” vor fi finanțate 40 de organizații.  

Proiectul se desfășoară pe parcursul a 42 de luni, are un buget total de 3.375.000 de euro și este finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova, în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”.

Recente

Job Announcement: Monitoring and Evaluation Officer

Location:Chisinau, MoldovaApplication Deadline:22 of January, 2023Starting date:01.02.2023Expected Duration of...

Concurs pentru prestarea serviciului de procurare și livrare a rechizitelor de birou

Termeni de referință pentru realizarea concursului de selectare a...

Concurs pentru selectarea unei companii ce va presta servicii de alimentare și locație

Termeni de referință pentru realizarea concursului de selectare a...

Mai vezi și

IVC Moldova: răspunsul și implicarea imediată în gestionarea crizei refugiaților

La 24 februarie, ziua când țara vecină, Ucraina, a fost invadată de Federația Rusă, Republica Moldova a trebuit să se adapteze din mers la...

Organizații ale societății civile conduse de femei vor fi sprijinite pentru a se implica mai eficient în susținerea persoanelor refugiate din Ucraina

AO „Institutum Virtutes Civilis” a dat startul în luna iulie unei inițiative de susținere a Organizațiilor Societății Civile (OSC) ce sprijină refugiații și refugiatele...

/VIDEO/ Cu grijă pentru oameni. Persoanele cu venituri modeste din Glodeni își vor putea spăla gratuit lucrurile

În secolul XXI mașinile de spălat rămân a fi un obiect de lux pentru mulți locuitori din Republica Moldova. Din acest motiv, la Glodeni...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here