/VIDEO/ Cu grijă pentru oameni. Persoanele cu venituri modeste din Glodeni își vor putea spăla gratuit lucrurile

În secolul XXI mașinile de spălat rămân a fi un obiect de lux pentru mulți locuitori din Republica Moldova. Din acest motiv, la Glodeni va fi inaugurată o spălătorie socială, unde persoanele cu venituri mici vor putea să își spele gratuit hainele și lenjeria. Proiectul a fost lansat astăzi, iar până la începutul anului 2023 urmează a fi dat în exploatare, scrie televiziuna TVN.md.

Eugenia Danu are 78 de ani. Femeia spune că așteaptă cu nerăbdare să poată beneficia de serviciile spălătoriei. Ea crede că pentru persoanele cu venituri modeste asemenea proiecte sunt bine venite.

Eugenia Danu, locuitoare or. Glodeni: „Sunt foarte bucuroasă că se va implementa asemenea proiect, fiindcă sunt o mulțime de oameni care nu se pot deplasa, care nu pot spăla. Ar fi foarte foarte bine. Mulți nu au, chiar și la noi în Glodeni mulți bătrâni nu au mașini de spălat și spală cu mâinile”.

La evenimentul de lansare au fost prezenți reprezentanții instituțiilor care au contribuit financiar la implementarea proiectului. Aceștia le-au vorbit oamenilor prezenți la eveniment despre durabilitatea și importanța proiectului.

Daniela Leahu, director de proiect, Fundația Soros Moldova: „Așa gen de servicii sociale vor fi dezvoltate, extinse sau îmbunătățite și în alte 40 de localități ale țării noastre. În total pentru dezvoltarea serviciilor sociale, în cadrul acestui proiect, au fost alocate aproape două milioane de euro. Sperăm ca până la finele proiectului mai mult de 1 500 de persoane din grupuri vulnerabile să  beneficieze de aceste servicii sau să aibă un acces facilitat la aceste servicii”.

Marcela Delion, manager de proiect, Asociația  Keystone Moldova: „Acest proiect vine să asigure dezvoltarea unui serviciu care răspunde nevoilor persoanelor din grupurile vulnerabile din raionul Glodeni, este vorba despre crearea spălătoriei sociale.  Proiectul propriu zis se încadrează într-un program amplu de finanțare a Uniunii Europene”.

Cornelia Călin, coordonatoare instruiri AO „Institutum Virtutes Civilis”: „Ne-am propus să dezvoltăm o metodologie de calcul a costurilor pentru câteva servicii sociale acreditate. Totodată vom livra instruiri atât pentru societatea civilă cât și pentru administrația publică locală, în domeniul contractării serviciilor sociale de către OSC”.

Administrația raionului Glodeni spune că de aceste servicii vor putea beneficia nu doar persoanele care se afla la evidența asistentului social, dar oricare persoană care se va adresa.

Ion Cojocari, președintele raionului Glodeni: „Avem un număr mare de persoane social vulnerabile, persoane solitare, persoane cu dizabilități care nu au posibilitatea să beneficieze de condiții de trai bune. Astfel, prin intermediul acestui proiect ne propunem ca obiectiv să îmbunătățim condițiile de trai a anumitei categorii de cetățeni. Asistenții sociali din localitate vor avea misiunea de a colecta hainele sau lenjeria de  pat sau intimă de la persoanele social vulnerabile sau cu dizabilități. Ele vor fi transportate cu automobilul la spălătoria socială care va fi amenajată în orașul Glodeni”.

Ion Crudu, șef adjunct al Direcției de Asistență Socială și Protecția Familiei Glodeni: „La moment, noi avem în serviciul de îngrijire la domiciliu și asistență personală aproximativ 700 de persoane. Prin deschiderea acestui serviciu, noi ușurăm lucrul asistenților personali și lucrătorilor sociali din comunitate”. 

Proiectul este finanțat de Uniunea Europenă și Fundația Soros Moldova și este implementat de Asociația Obștească „Clinica Juridică Universitară” din mun. Bălți în parteneriat cu Consiliul Raional Glodeni. Valoarea proiectului se cifrează la aproximativ 55 mii de euro.

Olesea Tabarcea, AO Clinica Juridică Universitară: „Proiectul este destinat pentru înființarea, din punct de vedere financiar, pentru dotarea spălătoriei sociale. Acest lucru înseamnă reparație, achiziție de tehnică specială necesară, plus achiziția unui automobil care va deservi toți beneficiarii din raionul Glodeni. Acest proiect va acoperi toate costurile de înființare și lansare a acestui serviciu, dar și pilotarea acestui serviciu”.

Serviciul mobil de spălătorie socială este destinat persoanelor cu venituri modeste din 18 localități ai raionului Glodeni. La moment, în raion sunt înregistrate în jur de 700 de persoane care au nevoie de ajutorul asistentului social.

Recente

Promovarea transparenței și a bunei guvernări prin instruirea femeilor lidere în achiziții publice

AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu sprijinul UN Women Moldova...

Noi parteneriate pentru combaterea stereotipurilor și a violenței în bază de gen!

Anunțăm implicarea activă a echipei AO Institutum Virtutes Civilis...

AO „Institutum Virtutes Civilis” sprijină inițiativele de integrare a tinerilor pe piața muncii din Republica Moldova

Președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, și-a exprimat...

Mai vezi și

Anunț: Prelungirea procesului de evaluare a concursului de desene „Țara mea europeană”

Dragi participanți și participante ai concursului de desene „Țara...

Viitorul european al R. Moldova: Sesiune informativă în Drochia

Asociația „Institutum Virtutes Civilis” a organizat recent o sesiune...

„Uniunea Europeană pe înțelesul tuturor” – la Leova

În luna iulie, la Leova s-a desfășurat o discuție...

Termen extins: cerere de ofertă pentru selectarea unei companii de asistență logistică în organizarea unui eveniment în aer liber

Proiect: „Uniunea Europeană pe înțelesul fiecăruia”, implementat de AO...

AO „Institutum Virtutes Civilis” – printre organizațiile naționale ce sunt parte a mecanismului de oferire a asistenței pentru refugiați

Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) și Consiliul Internațional al Agențiilor de Voluntari (ICVA) au dat publicității un raport ce conține cartografierea și evaluarea rapidă...

Centre pentru copii, servicii pentru persoane cu dizabilități, oameni ai străzii, vârstnici și servicii medicale la domiciliu vor fi create cu sprijinul Uniunii Europene...

În următorii doi ani, 40 de organizații ale societății civile vor dezvolta, extinde sau îmbunătăți servicii sociale destinate persoanelor din grupuri vulnerabile din toată...

Reprezentanții societății civile din Republica Moldova își consolidează cunoștințele în domeniul bunei guvernări

Zeci de reprezentanți ai Organizațiilor Societății Civile, Grupurilor de Acțiune Locală și Grupurilor de Inițiativă Locală din toată țara participă la instruirea în domeniul...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here