Liliana Palihovici: „Recunoscând provocările femeilor, putem valorifica potențialul lor ca lidere”

„Lupta pentru egalitatea de gen, toleranță și nediscriminare necesită eforturile colective. Recunoscând provocările unice cu care se confruntă femeile, valorificând potențialul lor ca lidere și agenți ai schimbării, oferindu-le sprijinul și resursele necesare, putem construi societăți mai incluzive și echitabile”, a declarat Liliana Palihovici, Reprezentanta specială a Președintelui în exercițiu al OSCE pe probleme de gen.

Afirmația a fost făcută în cadrul Conferinței OSCE privind drepturile omului „Toleranță, Non-discriminare și Egalitate de Gen”, desfășurată între 24-25 iunie, la Viena. Evenimentul a fost organizat de Președinția malteză a OSCE și Oficiul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului.

Poza: Ghada Hazim/OSCE

Tema centrală a conferinței din acest an a reprezentat o platformă pentru a discuta progresul făcut în implementarea angajamentelor OSCE și a explora impactul intoleranței și discriminării, în special asupra femeilor și fetelor.

Sesiunea de discuții dedicată modalităților de integrare a perspectivei de gen pentru a preveni și răspunde la crimele motivate de ură, participanții au discutat importanța colectării de date detaliate privind crimele motivate de ură, înțelegerea aspectelor de gen ale acestora și asigurarea suportului adecvat victimelor.

„Pentru a multiplica practicile pozitive, sunt necesare mai multe componente esențiale: colectarea de date intersectoriale pentru a înțelege provocările specifice femeilor din minorități, educație și conștientizare pentru a combate stereotipurile și a promova valorile incluzive, sisteme de sprijin solid pentru femeile care se confruntă cu discriminare rasială și de gen, instruirea forțelor de ordine pentru a recunoaște și aborda eficient crimele motivate de prejudecăți rasiale și de gen și implicarea comunității pentru a asigura accesul la justiție și protecția victimelor, promovând o societate tolerantă și egalitară”, a conchis Liliana Palihovici, președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”.

Conferința OSCE „Toleranță, Non-discriminare și Egalitate de Gen” a reunit, pe lângă reprezentanţii statelor membre ale OSCE, partenerii OSCE pentru cooperare, organizaţii internaţionale, societatea civilă şi pe toţi cei cu preocupări pentru punerea în aplicare a angajamentelor OSCE privind problemele de gen.

Recente

Anunț de participare la o instruire în domeniul achizițiilor publice

AO „Institutum Virtutes Civilis” invită alesele locale și funcționarele...

Anunț: Prelungirea procesului de evaluare a concursului de desene „Țara mea europeană”

Dragi participanți și participante ai concursului de desene „Țara...

Viitorul european al R. Moldova: Sesiune informativă în Drochia

Asociația „Institutum Virtutes Civilis” a organizat recent o sesiune...

Mai vezi și

Viitorul european al R. Moldova: Sesiune informativă în Drochia

Asociația „Institutum Virtutes Civilis” a organizat recent o sesiune informativă în orașul Drochia, unde aproximativ 60 de participanți de toate vârstele au avut ocazia...

„Uniunea Europeană pe înțelesul tuturor” – la Leova

În luna iulie, la Leova s-a desfășurat o discuție comunitară despre Uniunea Europeană și importanța integrării europene pentru Republica Moldova. Evenimentul a avut drept...

Lansarea primului Raport de Monitorizare Independentă privind progresul Republicii Moldova în implementarea recomandărilor Comisiei Europene în contextul procesului de aderare la Uniunea Europeană –...

Centrul Analitic Independent  „Expert-Grup”, în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Institutum Virtutes Civilis (IVC) și Fundația „Friedrich Ebert”, au prezentat,...