„Dorim să contribuim la consolidarea proceselor de integrare europeană și la combaterea dezinformării”, mesajul Platformei Societății Civile UE-RM

Declarația comună a membrilor Platformei Societății Civile Uniunea Europeană – Republica Moldova salută Rezoluția Parlamentului European din octombrie 2023 și apelul Parlamentului European către UE și statele membre de a spori asistența financiară și tehnică acordată Republicii Moldova pentru a facilita procesul de integrare rapidă și eficientă a țării în UE. De asemenea, membrii Platformei au făcut apel către autoritățile naționale să își intensifice eforturile de punere în aplicare a Acordului de asociere și să accelereze alinierea legislației naționale la Acquis-ul comunitar.

În cadrul celei de-a 13 reuniuni a Platformei Societății Civile Uniunea Europeană – Republica Moldova, organizată în format hibrid, autoritățile de la Chișinău au fost încurajate să continue dialogul cu organizațiile societății civile în vederea promovării reformelor, consolidării instituțiilor democratice, combaterii corupției și lupta împotriva dezinformării.

„Societatea civilă joacă un rol crucial în parcursul R. Moldova către aderarea la UE. Recunoscând acest lucru, subliniem importanța informării cetățenilor despre beneficiile integrării în UE, promovarea reformelor în curs și stimularea coeziunii sociale. Apreciem organizațiile societății civile pentru implicarea lor activă și îi încurajăm să continue să sprijine autoritățile moldovene în eforturile de reformă și în combaterea dezinformării. De asemenea, apreciem autoritățile moldovene pentru creșterea participării societății civile în procesele decizionale și încurajăm o colaborare mai strânsă în negocierile de aderare. Numai împreună, prin eforturi comune, putem conduce Moldova către un viitor european”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Co-președinta Platformei Societății Civile Uniunea Europeană – Republica Moldova, Liliana Palihovici, a atras atenția că reuniunea Platformei Societății Civile Uniunea Europeană – Republica Moldova este prima după decizia Consiliului European din 14 decembrie 2023, cu privire la începerea negocierilor cu Republica Moldova. „Ne bucurăm împreună pentru statutul pe care l-a obținut Republica Moldova, dar în același timp înțelegem cât de mult efort trebuie depus atât de autorități, precum și de alți actori, pentru a transforma R. Moldova, pentru a reuși să implementăm cu succes reformele complexe care țin de consolidarea sistemului de justiție și luptă cu corupția, pentru a duce la capăt cu succes reforma administrativă, pentru a consolida sistemul de asistență și protecție socială etc. (…) Ne dorim să contribuim cu expertiză la promovarea reformelor, la consolidarea înțelegerii proceselor de integrare europeană, la promovarea valorilor europene și, mai mult ca atât, la combaterea dezinformării ce dezbină societatea, scade din reziliența ei în momente când trebuie să dăm dovadă de tot mai multă solidaritate”.

Doina Gherman, Vice-președinta Parlamentului Republicii Moldova și Co-președina Comitetul Parlamentar de Asociere UE– RM, a subliniat importanța eforturilor și sprijinului financiar al Uniunii Europene în construirea rezistenței publicului împotriva dezinformării. Ea a afirmat că provocările cele mai mari în acest an electoral vor fi cele de ordinul dezinformării și atacului agresiv împotriva procesului de aderare la Uniunea Europeană. Doina Gherman a evidențiat necesitatea consolidării capacităților și găsirii unui răspuns la aceste provocări, îndemnând la intensificarea eforturilor în lupta împotriva dezinformării.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a subliniat că până la aderarea efectivă a Republicii Moldova la Uniunea Europeană „mai este timp” și că sunt multe lucruri de făcut, atât la Chișinău, cât și la nivelul Uniunii Europene. „Ne dorim ca Republica Moldova să se integreze în cât mai multe programe ale Uniunii Europene. (…) Procesul de aderare va începe curând. Participarea societății civile este esențială, fiindcă procesul în sine va fi unul care va aduce o schimbare profundă a țării, iar societatea civilă va trebui să se implice în definirea modului în care legislația europeană va fi adaptată la legislația din Republica Moldova.

Platforma Societății Civile Uniunea Europeană – Republica Moldova a fost creată în baza articolului 442 a Acordului de Asociere și este formată din reprezentanți ai societății civile din UE, inclusiv membri ai Comitetului Economic și Social European și din reprezentanți ai societății civile din Republica Moldova și constituie un forum pentru întâlnire și schimb de opinii referitor la  subiecte ce țin de implementarea Acordului de Asociere, provocările de dezvoltare ale Republicii Moldova etc.

Cea de-a treisprezecea reuniune a Platformei Societății Civile Uniunea Europeană – Republica s-a desfășurat în cadrul proiectului „Societatea Civilă pentru Integrarea Europeană” finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova, care este implementat de către Centrul Analitic Independent Expert-Grup, în calitate de partener principal, în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), AO Institutum Virtutes Civilis (IVC) și Fundația „Friedrich Ebert” Moldova.

Declarația integrală prezentată în cadrul evenimentului va fi disponibilă în scurt timp pe paginile web ale organizatorilor și pe euromonitor.md.

Recente

Mai vezi și

Liliana Palihovici, la Bruxelles: „Societatea civilă joacă un rol esențial în promovarea reformelor necesare pentru alinierea R. Moldova la standardele europene”

Lupta împotriva dezinformării, îmbunătățirea impactului vizibilității și activității organizațiilor societății civile și situația tinerilor din R. Moldova, Georgia, Ucraina și Armenia – sunt temele...

„R. Moldova are nevoie de mai mult suport pentru reziliență în fața crizelor”, mesajul Platformei Societății Civile UE-RM

Declarația comună a membrilor Platformei Societății Civile Uniunea Europeană – Republica Moldova salută cererea de aderare la UE, depusă de guvernul de la Chișinău,...