Spectacolul „Un dar pentru tine”, prezentat la Ialoveni, Bardar, Rezina și Fălești

Între 11 și 19 aprilie, tineri actori din Strășeni și Fălești au jucat spectacolul de teatru social „Un dar pentru tine” pe scenele caselor de cultură din Ialoveni, Bardar, Rezina și Fălești.  Prin acest spectacol, tinerii și-au propus să promoveze șansele egale pentru fete și băieți și să-și îndemne semenii să gândească liber, fără stereotipuri.

Maratonul spectacolelor s-a desfășurat în cadrul proiectului „Tinerii și tinerele pentru egalitate și nediscriminare”, ajuns la etapa a doua, și implementat de AO „Institutum Virtutes Civilis”. Proiectul face parte din programul regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA.

Managera de proiect din cadrul AO Institutum Virtutes Civilis, Olesea Vladîca, a atras atenția că spectacolul jucat pe parcursul lunii aprilie are scopul să scoată în evidență stereotipurile și prejudecățile cu care se confruntă societatea, dar mai ales să le arate tinerilor cum le pot depăși. „Știm cu toții că stereotipurile nu fac decât să ne taie aripile și ne împiedică să ne urmăm dorințele. Alături de tinerii actori vă îndemnăm să vă trăiți visele după propriile reguli, nu de cutumele impuse de alții”, s-a arătat convinsă Olesea Vladîca.

Spectacolul „Un dar pentru tine” a fost realizat cu sprijinul teatrului M.A.D.E. Regizorul Ianoș Petrașcu, alături de dramaturgista Mariana Starciuc, susțin că prin intermediul acestui proiect tinerii actori și-au propus să facă lumea mai bună. „Ne-am dorit să creăm un spectacol despre drepturile fiecăruia dintre noi. Am încercat să identificăm ce ar însemna pentru noi a fi fericit și cum putem dezvolta o societate în care fiecare să se simtă liber”, a precizat Ianoș Petrașcu.

Prezentă la spectacolele jucate la Rezina și Bardar, Ialoveni, Viorica Culeac, coordonatoarea UN Women a programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen” și-a exprimat speranța că asemenea inițiative pot contribui la dezvoltarea și consolidarea unei societăți în care atât fetele cât și băieții, atât femeile, cât și bărbații „au șanse egale și sunt încurajați să-și realizeze propriul potențial”.

„Voi, tinerii, sunteți ambasadorii schimbărilor. Credem sincer că ne putem bucura de o societate inclusivă doar atunci când fiecare persoană, indiferent dacă este fată sau băiat, femeie sau bărbat, vor avea aceleași șanse și se vor bucura de aceleași drepturi: de a se implica, de a avea o familie fericită, de a-și urma propriile visuri”, a menționat Violeta Terguță, coordonatoare UNFPA a programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”.

Șefa Direcției tineret, învățământ și sport din cadrul Consiliului raional Rezina, Lilia Lazari, s-a arătat convinsă că tinerii ce au urmărit spectacolul au înțeles cât este de important să gândească în afara stereotipurilor și prejudecăților. „Este foarte important să vă faceți vocea auzită, să insistați pe necesitățile voastre. Știu că sunteți la vârsta când aveți foarte multe întrebări. Sper că acest spectacol a răspuns măcar la câteva dintre ele”, a menționat Lilia Lazari.

Traian Cibotaru, din Strășeni,joacă rolul unuia dintre colegii actriței principale în spectacolul „Un dar pentru tine”. El susține că proiectul l-a ajutat să cunoască foarte mulți tineri din toată țara,  care gândesc la fel ca el, adică fără stereotipuri. „Am înțeles că nu mai este cool să judeci pe alții și să ai un comportament jignitor. De ce? Pentru că noi suntem viitorul acestei țări. Schimbarea trebuie să înceapă de la noi. E important să avem grijă la cum acționăm pentru că toți suntem la fel și avem drepturi egale”, menționează Traian.

La Fălești, printre spectatori s-au numărat și câteva zeci de tineri refugiați din Ucraina, găzduiți de familiile din raion. După prezentarea spectacolului, tinerii au fost invitați la discuții de către experta națională în gender, comunicare și strategii electorale, Olga Nicolenco. Ea a atras atenția că stereotipurile reprezintă niște „haine grele” care sunt transmise din generație în generație și care nu fac decât să împiedice dezvoltarea armonioasă a societății. „Stereotipurile îi obligă pe tineri să acționeze în baza unor limite pe care le stabilesc alții. Îmi place foarte mult expresia că stereotipurile sunt imaginile din mintea noastră. Noi înțelegem că în mintea unui tânăr aceste imagini sunt puse de generațiile precedente. Din această cauză este foarte important să deschidem noi perspective, noi orizonturi pentru tineri și tinere”, a atras atenția Olga Nicolenco.

Anul trecut, spectacolul „Un dar pentru tine” a fost jucat în fața publicului din Fălești și Strășeni. Pentru că spectatorii au reacționat pozitiv, tinerii actori implicați în proiect au decis în acest an să prezinte același spectacol în mai multe localități din raioanele Ialoveni, Rezina și Fălești.

#EU4GE #eu4genderequality #StrongerTogether

Spectacolul „Un dar pentru tine” este realizat de AO Institutum Virtutes Civilis în cadrul Programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA. Acest eveniment este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Asociației Obștești „Institutum Virtutes Civilis” și nu reflectă neapărat opiniile Uniunii Europene, UN Women Moldova și UNFPA Moldova.

Recente

Promovarea transparenței și a bunei guvernări prin instruirea femeilor lidere în achiziții publice

AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu sprijinul UN Women Moldova...

Noi parteneriate pentru combaterea stereotipurilor și a violenței în bază de gen!

Anunțăm implicarea activă a echipei AO Institutum Virtutes Civilis...

AO „Institutum Virtutes Civilis” sprijină inițiativele de integrare a tinerilor pe piața muncii din Republica Moldova

Președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, și-a exprimat...

Mai vezi și

Anunț: Prelungirea procesului de evaluare a concursului de desene „Țara mea europeană”

Dragi participanți și participante ai concursului de desene „Țara...

Viitorul european al R. Moldova: Sesiune informativă în Drochia

Asociația „Institutum Virtutes Civilis” a organizat recent o sesiune...

„Uniunea Europeană pe înțelesul tuturor” – la Leova

În luna iulie, la Leova s-a desfășurat o discuție...

Termen extins: cerere de ofertă pentru selectarea unei companii de asistență logistică în organizarea unui eveniment în aer liber

Proiect: „Uniunea Europeană pe înțelesul fiecăruia”, implementat de AO...

Tinerii și tinerele din Strășeni și Fălești au realizat activități de promovare a egalității de gen

Nouă grupuri de inițiativă ale tinerelor și tinerilor din raioanele Strășeni și Fălești au realizat, la finele lui 2022, proiecte ale căror menire a...

„Sperăm că realizările înregistrate în promovarea egalității de gen printre tinerii din Fălești și Strășeni vor continua”

Evenimentul de încheiere a proiectului „Tinerii și tinerele pentru egalitate și nediscriminare – etapa II” a reunit, la Chișinău, zeci de adolescenți și adolescente...

Discuții publice despre importanța promovării egalității de gen s-au organizat în licee din raionul Rezina

„Ce înseamnă egalitate de gen”, „De ce este important să dăm dovadă de toleranță”, „Cum asigurăm egalitatea de șanse pentru fete și băieți” –...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here