„Ce înseamnă egalitate de gen”, „De ce este important să dăm dovadă de toleranță”, „Cum asigurăm egalitatea de șanse pentru fete și băieți” – sunt doar câteva dintre întrebările ce au fost analizate marți, 27 septembrie, în cadrul unor discuții publice desfășurate în mai multe licee din raionul Rezina.
Discuțiile au fost moderate de experta gender Olga Nicolenco, care le-a explicat adolescenților de ce este important să nu tolereze situațiile de discriminare în bază de gen. În timpul dezbaterilor, tinerii și tinerele de la liceele „Ion Creangă” din satul Cuizăuca și „Olimp” din orașul Rezina au urmărit video-ul animat „Călătoria lui Bob”. Video-ul a fost realizat de echipa IVC Moldova și abordează subiectul egalității de gen într-o manieră interesantă pentru adolescenți. „Una din concluziile acestui video e că stereotipurile fac un mare deserviciu societății. Atunci când lăsăm ușa deschisă pentru discriminare înseamnă că, de fapt, atentăm la drepturile și libertățile umane. Stereotipurile ne taie aripile și ne împiedică să ne urmăm propriile dorințe. Vă îndemn să vă trăiți viața ținând cont de propriile reguli, nu de cele impuse de alții”, a fost îndemnul Olgăi Nicolenco.
Ionela, participantă la discuția din cadrul liceului „Ion Creangă” din satul Cuizăuca, a menționat că în timpul dezbaterii a înțeles că oamenii „trăiesc” deseori situații în care sunt discriminați, însă nu-și dau seama de acest lucru. „E important să știm să identificăm corect cazurile de discriminare în bază de gen, astfel vom știm cum să ne protejăm. Credeam că știu ce înseamnă egalitate de gen, se pare încă că mai am multe de învățat”, a menționat Ionela.
„Înțelegem că avem nu doar drepturi egale, dar și obligații egale. Niciodată nu m-am gândit că atunci când spunem că o ajutăm pe mama la treburile casnice – greșim. Nimeni nu ajută pe nimeni. E de datoria noastră să păstrăm curățenia în casă și nu obligația mamei”, a recunoscut Denis, elev din Rezina.
Iar colega lui, Vlada, crede că discuții similare ar trebui organizate în majoritatea satelor și orașelor din țară. „În localitățile noastre nu prea avem unde și când să discutăm asemenea teme. Poate nu întotdeauna suntem de acord cu afirmațiile pe care le auzim, însă avem ocazia să aflăm alte opinii, argumente. Schimbarea începe de la noi, iată de ce este important să fim atenți la comportamentul nostru, pentru a nu leza din drepturile celorlalți”, e de părere adolescenta.
Coordonatoarea programului de instruiri din cadrul IVC Moldova, Gabriela Iordan, a menționat că dezbaterea de astăzi face parte dintr-un șir de discuții publice organizate în mai multe raioane ale țării. „Este foarte important să vă faceți vocea auzită, să insistați pe necesitățile voastre. Știu că sunteți la vârsta când aveți foarte multe întrebări. Sper că pe parcursul acestei discuții publice ați reușit să vă răspundeți măcar la câteva dintre ele”, a precizat Gabriela Iordan.
Dezbaterile sunt organizate de Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis”, în cadrul proiectului „Tinerii și tinerele pentru egalitate și nediscriminare – etapa II”, parte a programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women și UNFPA.
#EU4GE #eu4genderequality #StrongerTogether