Nouă grupuri de inițiativă ale tinerelor și tinerilor din raioanele Strășeni și Fălești au realizat, la finele lui 2022, proiecte ale căror menire a fost să promoveze egalitatea de gen printre semenii lor! Vă prezentăm cele mai importante activități realizate de ei:
1. Asociația pentru Promovarea Tineretului Secolului XXI, din Vorniceni, Strașeni.
Adolescenții și adolescentele din cadrul Asociației pentru Promovarea Tineretului Secolului XXI, din Vorniceni, Strășeni, le-au vorbit oamenilor din satele megieșe despre egalitatea de gen și nediscriminare, despre stereotipuri și prejudecăți. Activitatea a luat forma unei campanii de informare cu genericul „Caravana egalității de gen” și s-a desfășurat în mai multe localități din raion: Vorniceni, Lozova, Dolna, Micleușeni, Bucovăț și mun. Strășeni! Tinerii au împărțit pliante, au stat de vorbă cu localnicii, au adresat întrebări și au căutat împreună răspunsuri!
2. Grupul de inițiativă al elevilor din Gimnaziul Voinova
În satul Voinova, din raionul Strășeni, cupluri de adulți, dar și tineri – baieți și fete, și-au dat întâlnire în gimnaziul din localitate pentru a discuta despre egalitatea de gen, despre stereotipuri de gen și cum pot fi acestea evitate în viața de cuplu. Considerăm că tema este mai actuală ca oricând, or un recent studiu realizat de UNFPA Moldova și UN Women în raioanele Strășeni și Fălești a arătat că stereotipurile de gen condiționează poziții inegale pentru femei și bărbați. Opt din zece femei susțin că, în familiile lor, bărbatul este cel care ia principalele decizii. Această activitate a fost organizată de grupul de inițiativă al elevilor din Gimnaziul Voinova ce întrunește adolescenți și adolescente care pledează pentru egalitate și nediscriminare.
3. Proiectul „Profesiile nu au gen. Alegerea îți aparține”
„Profesiile nu au gen. Alegerea îți aparține” – cu acest slogan, în incinta liceului teoreric “Ion Vatamanu”, din mun. Strășeni, s-a desfășurat un festival al meseriilor! Elevi și eleve din liceu au făcut schimb de roluri și meserii! Bunăoară, băieții au avut posibilitatea să-și încerce „puterile” în calitate de frizeri, iar fetele de programatoare. Ce să spunem, tinerii și tinerele au fost foaaarte creativi! „Stereotipurile și prejudecățile de gen sunt din alt secol! Noi vrem să ne trăim viața după propriile reguli. Am invitat la acest festival elevi din clasele gimnaziale pentru că ne dorim un viitor liber și mai bun pentru ei”, spune Olga Todorova, elevă în clasa a 12, coordonatoare a proiectului.
4. Proiectul „Societate fără discriminare”
Elevi și eleve din satele Bocani și Burghelea, din raionul Fălești, au făcut schimb de roluri! Mai exact, băieții au fost îndemnați să calce o cămașă și să prepare o salată, iar fetele să bată cuie și să repare o veioză! Ideea aparține grupului de inițiativă „Societate fără discriminare”.
Ce să spunem, pe parcursul jocului am tot auzit: „Eiii, ce greu e”, „Vai, dar cum se înșurubează cuiul?”, „Uraa, am reușit”. Tinerele și tinerii implicați în concurs au ajuns la concluzia că este greșit să împarți treburile casnice pe categorii „pentru fete” sau doar „pentru băieți”.
5. Proiectul „Femeia între timp și secole”.
„Tinerii și tinerele pentru egalitate de gen și nediscriminare” – ghidați de acest îndemn, elevi și eleve din satele Pîrlița și Mărăndeni, au jucat un meci amical de volei. E vorba de adolescentele și adolescenții din gimnaziile „Tudor Dron” din satul Mărăndeni și „Dimitrie Cantermir” din Pîrlița. Ideea aparține grupului de inițiativă din Mărăndeni – „Femeia între timp și secole”. De ce s-a insistat anume pe o activitatea sportivă? Pentru că o minte sănătoasă se dezvoltă doar într-un corp sănătos, prin urmare este importantă asigurarea egalității de gen prin promovarea, implicarea și participarea atât a băieților, cât și a fetelor la diverse activități sportive.
6. Grupul de inițiativă ToZDIV
Grupul de inițiativă ToZDIV a organizat, între altele, dezbateri publice pe marginea egalității de gen și au invitat participanții la dezbateri să ia parte la jocuri inteligente. Astfel, la liceu „Diomid Gherman”, din Risipeni, Fălești, a avut loc Concursul de desene și slogane cu genericul „ Stop Discriminarea, Stop Violența. Scopul concursului a fost sensibilizarea copiilor și maturilor asupra problemei violenței, discriminării și prevenirea oricăror tipuri de violență și descriminare.
La concurs au participat 60 de copii, care au prezentat 65 de lucrări, dintre care în 26 a fost dezvăluită tema nediscriminării, iar în 39 cea a non-violenței. Premierea s-a făcut în cadrul activității de totalizare „Marșul nedescriminării”
7. Grupul de inițiativă „First 4ever”
Un grup de elevi și eleve din satul Pănășești, Strășeni, au ales să-și petreacă timpul liber într-un mod util și ingenios: s-au implicat în activități de promovare a egalității de gen. Acestea au fost organizate de grupul de inițiativă „First 4ever” ce întrunește adolescenți și adolescente care pledează pentru egalitate și nediscriminare. Astfel, urmând motto-ul „Evită conștient stereotipurile și prejudecățile”, tinerii au organizat o dezbatere publică la care au invitat elevi din clasele gimnaziale și cărora le-au explicat, prin jocuri și desene, ce înseamnă egalitatea de gen.
8. AO „Tezaur Creativ”
AO „Tezaur Creativ” din Strășeni, a organizat, pe parcursul lunii noiembrie, discuții publice la care s-a vorbit despre importanța promovării egalității de gen. „Prin aceste activități ne-am adresat, de fapt, semenilor noștri. Mesajul nostru e că noi suntem regizorii propriei vieți. De noi depinde ce viitor vom avea, prin urmare nu trebuie să ne fie frică de propriile idei și dorințe. Suntem liberi să fim altfel”, a fost mesajul Simonei Luca, vicepreședinta Asociației.
9. Proiectul „Ca să începi de undeva bine, începe cu tine”.
Tineri și tinere din orașul Fălești și care se implică activ în inițiativele Centrului de Creație și Agrement pentru Copii și tineri „Eleonora Găină” au organizat masa rotundă „Diseminarea bunelor practici cu privire la rolul femeilor și bărbaților în câmpul muncii”. Activitatea a fost una productivă, mai ales că la ea au participat și adulți din localitate, iar tinerii și tinerele din cadrul proiectului au putut să facă schimb de idei asupra egalității de gen.