„Școala mamelor”: activitate de sprijin pentru familiile refugiate din Ucraina

Se împlinește un an de la începerea războiului în Ucraina, un an în care, pentru multe familii refugiate, Republica Moldova a devenit „acasă”. Astăzi, acestea sunt parte a societății noastre, se confruntă cu aceleași provocări, au aceleași necesități ca fiecare dintre noi!

În încercarea de a ajuta persoanele refugiate, în special mamele cu copii, să se integreze armonios în comunitatea din care fac parte, echipa proiectului „Împreună pentru un zâmbet de copil”, realizat de AO „Femeie. Speranță. Viitor” și Fundația „Constantin Mimi”, a organizat între 18 și 19 februarie un atelier de incluziune socială. „De ce servicii pot beneficia cetățenii Ucraineni aflați pe teritoriul Republicii Moldova”, „Integrare prin autorealizare”, „Criză sau posibilitate?” – sunt doar câteva dintre tematicile discutate în cadrul atelierului organizat sub forma unei Școli de iarnă, la care au participat 50 de persoane – mame și copii refugiați din Ucraina.

Proiectul „Împreună pentru un zâmbet de copil” este realizat în cadrul unui proiect mai mare, denumit „Consolidarea parteneriatului public privat pentru a îmbunătăți răspunsul la criza refugiaților din Republica Moldova”, implementat de AO Institutum Virtutes Civilis, cu sprijinul UN Women și susținut financiar de Women’s Peace & Humanitarian Fund.

„Pe lângă ajutorul de bază pe care îl primiți, încercăm să contribuim și la bunăstarea Dvs. personală. Când spun acest lucru mă refer la echilibrul emoțional și psihologic, la fel de important ca acordarea asistenței materiale. Sperăm că urmare a acestor activități veți căpăta mai multă încredere în sine și veți privi cu mai mult optimism viitorul Dvs.”, a menționat managera proiectului, Gabriela Iordan, parte a echipei AO Institutum Virtutes Civilis.

„Această Școală de iarnă am gândit-o pentru a ajuta mamele și copiii refugiați din Ucraina să uite de grijile cotidiene. Știm că în spatele zâmbetelor Dvs. este multă suferință. Vrem să vă asigurăm de sprijinul nostru”, a precizat președinta Fundației Constantin Mimi, Cristina Frolov.

„În procesul de realizare a proiectului nostru și discuției cu persoanele refugiate, ce locuiesc pe teritoriul raionului Anenii Noi, am înțeles că așteptați și vă doriți o asemenea activitate. Știm că aveți nevoie nu doar de asistență materială, dar și de asistență psihologică și, pur și simplu, de multă interacțiune”, a explicat președinta AO „Femeie. Speranță. Viitor”, Veronica Ștefaniuc.  

În cadrul Școlii de iarnă a fost invitată și Avocata poporului pentru drepturile copiilor, Maia Bănărescu, care a oferit răspunsuri la diverse întrebări ale mamelor, legate de siguranța copiilor. „Colaborăm constant cu colegii din Ucraina, responsabili de domeniul protecției copilului. Vă asigurăm că copiii Dvs. se bucură de aceleași drepturi ca și copiii cetățenilor Republicii Moldova. În continuare vom întreprinde toate măsurile pentru a interveni rapid în situații de criză astfel încât drepturile Dvs. să fie protejate zi de zi”, a precizat Maia Bănărescu.

Proiectul „Consolidarea parteneriatului public privat pentru a îmbunătăți răspunsul la criza refugiaților din Republica Moldova” este implementat de AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu susținerea UN Women și finanțat de Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară.

Recente

Concurs de selectare a experților/ telor pentru elaborarea de note analitice în domeniul egalității de gen

Termeni de referință pentru selectarea experților/ telor sau a...

RAPORT ANUAL 2022 al AO „Institutum Virtutes Civilis”

Noi, echipa AO „Institutum Virtutes Civilis”, vă invităm să...

1 an de război: susținerea AO IVC pentru persoanele refugiate din Ucraina

Astăzi se împlinește un an de când țara vecină,...

Mai vezi și

Job Announcement: Monitoring and Evaluation Officer

Location:Chisinau, MoldovaApplication Deadline:22 of January, 2023Starting date:01.02.2023Expected Duration of...

În raionul Anenii Noi a fost lansat proiectul „Împreună pentru un zâmbet de copil”

„Împreună pentru un zâmbet de copil” este denumirea proiectului lansat pe 19  decembrie de Asociația obștească „Femeie. Speranță. Viitor” și Fundația Constantin Mimi, din...

Cinci OSC-uri din teritoriu, conduse de femei, vor primi finanțare pentru sprijinirea femeilor și copiilor refugiați din Ucraina

Reprezentatele a cinci Organizații ale Societății Civile (OSC) din Anenii Noi, Cahul, Căușeni, Orhei și Ștefan Vodă au semnat, la mijlocul lunii noiembrie, Acordurile...

„Mi-aș dori să fiu acasă, într-o lume fără război”

De Ziua Internațională a Femeii, ne-am propus, echipa IVC Moldova, să fim alături de femeile refugiate de războiul din Ucraina și, mai ales, să...