„Școala mamelor”: activitate de sprijin pentru familiile refugiate din Ucraina

Se împlinește un an de la începerea războiului în Ucraina, un an în care, pentru multe familii refugiate, Republica Moldova a devenit „acasă”. Astăzi, acestea sunt parte a societății noastre, se confruntă cu aceleași provocări, au aceleași necesități ca fiecare dintre noi!

În încercarea de a ajuta persoanele refugiate, în special mamele cu copii, să se integreze armonios în comunitatea din care fac parte, echipa proiectului „Împreună pentru un zâmbet de copil”, realizat de AO „Femeie. Speranță. Viitor” și Fundația „Constantin Mimi”, a organizat între 18 și 19 februarie un atelier de incluziune socială. „De ce servicii pot beneficia cetățenii Ucraineni aflați pe teritoriul Republicii Moldova”, „Integrare prin autorealizare”, „Criză sau posibilitate?” – sunt doar câteva dintre tematicile discutate în cadrul atelierului organizat sub forma unei Școli de iarnă, la care au participat 50 de persoane – mame și copii refugiați din Ucraina.

Proiectul „Împreună pentru un zâmbet de copil” este realizat în cadrul unui proiect mai mare, denumit „Consolidarea parteneriatului public privat pentru a îmbunătăți răspunsul la criza refugiaților din Republica Moldova”, implementat de AO Institutum Virtutes Civilis, cu sprijinul UN Women și susținut financiar de Women’s Peace & Humanitarian Fund.

„Pe lângă ajutorul de bază pe care îl primiți, încercăm să contribuim și la bunăstarea Dvs. personală. Când spun acest lucru mă refer la echilibrul emoțional și psihologic, la fel de important ca acordarea asistenței materiale. Sperăm că urmare a acestor activități veți căpăta mai multă încredere în sine și veți privi cu mai mult optimism viitorul Dvs.”, a menționat managera proiectului, Gabriela Iordan, parte a echipei AO Institutum Virtutes Civilis.

„Această Școală de iarnă am gândit-o pentru a ajuta mamele și copiii refugiați din Ucraina să uite de grijile cotidiene. Știm că în spatele zâmbetelor Dvs. este multă suferință. Vrem să vă asigurăm de sprijinul nostru”, a precizat președinta Fundației Constantin Mimi, Cristina Frolov.

„În procesul de realizare a proiectului nostru și discuției cu persoanele refugiate, ce locuiesc pe teritoriul raionului Anenii Noi, am înțeles că așteptați și vă doriți o asemenea activitate. Știm că aveți nevoie nu doar de asistență materială, dar și de asistență psihologică și, pur și simplu, de multă interacțiune”, a explicat președinta AO „Femeie. Speranță. Viitor”, Veronica Ștefaniuc.  

În cadrul Școlii de iarnă a fost invitată și Avocata poporului pentru drepturile copiilor, Maia Bănărescu, care a oferit răspunsuri la diverse întrebări ale mamelor, legate de siguranța copiilor. „Colaborăm constant cu colegii din Ucraina, responsabili de domeniul protecției copilului. Vă asigurăm că copiii Dvs. se bucură de aceleași drepturi ca și copiii cetățenilor Republicii Moldova. În continuare vom întreprinde toate măsurile pentru a interveni rapid în situații de criză astfel încât drepturile Dvs. să fie protejate zi de zi”, a precizat Maia Bănărescu.

Proiectul „Consolidarea parteneriatului public privat pentru a îmbunătăți răspunsul la criza refugiaților din Republica Moldova” este implementat de AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu susținerea UN Women și finanțat de Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară.

Recente

Promovarea transparenței și a bunei guvernări prin instruirea femeilor lidere în achiziții publice

AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu sprijinul UN Women Moldova...

Noi parteneriate pentru combaterea stereotipurilor și a violenței în bază de gen!

Anunțăm implicarea activă a echipei AO Institutum Virtutes Civilis...

AO „Institutum Virtutes Civilis” sprijină inițiativele de integrare a tinerilor pe piața muncii din Republica Moldova

Președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, și-a exprimat...

Mai vezi și

Anunț: Prelungirea procesului de evaluare a concursului de desene „Țara mea europeană”

Dragi participanți și participante ai concursului de desene „Țara...

Viitorul european al R. Moldova: Sesiune informativă în Drochia

Asociația „Institutum Virtutes Civilis” a organizat recent o sesiune...

„Uniunea Europeană pe înțelesul tuturor” – la Leova

În luna iulie, la Leova s-a desfășurat o discuție...

Termen extins: cerere de ofertă pentru selectarea unei companii de asistență logistică în organizarea unui eveniment în aer liber

Proiect: „Uniunea Europeană pe înțelesul fiecăruia”, implementat de AO...

Contribuția AO „Institutum Virtutes Civilis” la sprijinirea femeilor și fetelor refugiate din Ucraina

AO „Institutum Virtutes Civilis” a fost una dintre organizațiile societății civile care au împărtășit din experiența realizării proiectelor menite să sprijine fetele și femeile...

Reușita proiectului „Consolidarea parteneriatului public-privat pentru sprijinirea refugiaților din Republica Moldova” – O inițiativă dedicată păcii și umanității

Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis" (AO IVC) anunță finalizarea cu succes a proiectului „Consolidarea parteneriatului public-privat pentru a îmbunătăți răspunsul la criza refugiaților din...

Proiectul „Dăruim vise”: Raionul Orhei este astăzi „acasă” pentru câteva sute de familii refugiate din Ucraina

Raionul Orhei este astăzi „acasă” pentru câteva sute de familii refugiate din Ucraina! În cadrul proiectului „Fapte bune pentru refugiați”, sute de familii au...