Contribuția AO „Institutum Virtutes Civilis” la sprijinirea femeilor și fetelor refugiate din Ucraina

AO „Institutum Virtutes Civilis” a fost una dintre organizațiile societății civile care au împărtășit din experiența realizării proiectelor menite să sprijine fetele și femeile refugiate din Ucraina în cadrul Conferinței internaționale „Femeile conduc: Abordarea păcii și a răspunsului la criza refugiaților prin prisma egalității de gen și a localizării”.

Evenimentul a fost organizat de UN Women Moldova, cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare în cadrul proiectului „Sprijinirea Femeilor: Consolidarea Rezilienței și Incluziunii a Femeilor Refugiate și Femeilor Afectate de Criză prin Inițiative Comunitare” și cu susținerea Suediei în implementarea Notei Strategice UN Women – componentă ce ține de Agenda Femeile, Pacea și Securitatea.

În cadrul panelului de discuții despre „Preluarea experiențelor: leadership-ul și rolul femeilor în acțiunile de răspuns umanitar – prevenire și participare”, Gabriela Iordan, manageră de proiecte în cadrul AO IVC, a vorbit despre proiectul „Consolidarea parteneriatului public-privat pentru un răspuns eficient la criza refugiaților”.

„Când am implementat proiectul, am pornit de la ideea că asistența poate fi eficientă atunci când este bine structurată de autorități și susținută de diverși actori, precum și de comunitate. Exact aceasta este direcția în care noi am muncit pe parcursul unui an în 5 raioane, în parteneriat cu autoritățile publice și organizații ale societății civile conduse de femei”, a menționat Gabriela Iordan.

Managera AO IVC a precizat că proiectul s-a axat pe două activități majore: consolidarea capacităților organizațiilor societății civile conduse de femei pentru implementarea proiectelor de acordare a asistenței femeilor și fetelor refugiate și consolidarea parteneriatului dintre APL și OSC din raioanele pilot pentru a dezvolta răspunsuri adecvate la crizele umanitare, bazate pe evaluarea nevoilor de gen și orientate spre reducerea vulnerabilităților pentru oamenii aflați în dificultate.

„În final, în cadrul proiectului au fost realizate cinci Planuri locale de acțiuni. De asemenea, APL-urile au înțeles cât de important este colectarea datelor dezagregate, să analizeze nevoile de gen pentru dezvoltarea politicilor publice pentru grupurile vulnerabile, în special pentru femeile și fetele refugiate, astfel încât asistența acordată să răspundă nevoilor acestor persoane. La fel, proiectul a schimbat viziunea parteneriatelor dintre OSC și APL pentru a dezvolta răspunsuri adecvate la crizele umanitare, deoarece OSC-urile locale lucrează la „firul ierbii” și sunt în contact direct cu acești oameni, cunosc problemele și nevoile acestora”, a continuat managera de proiecte AO IVC, adăugând că numărul total de beneficiari în cadrul activităților a ajuns la peste 32 de mii de persoane.

Conferința internațională „Femeile conduc: Abordarea păcii și a răspunsului la criza refugiaților prin prisma egalității de gen și a localizării” a fost organizată pe parcursul a două zile. Prima zi a conferinței s-a concentrat pe leadership-ul și rolul femeilor în eforturile de răspuns la criza refugiaților prin prisma celor 4 acțiuni cheie – Prevenire, Participare, Protecție și Recuperare. Cea de-a doua zi a fost dedicată rolului și leadership-ului femeilor în Consolidarea Păcii, cu discuții despre leadership-ul femeilor și participarea semnificativă la procesele de pace.

UN Women Moldova s-a numărat printre donatorii care au oferit constant sprijin autorităților moldovene, dar și organizațiilor societății civile implicate în procesul de planificare și implementare a răspunsului umanitar.

Recente

Mai vezi și

Reușita proiectului „Consolidarea parteneriatului public-privat pentru sprijinirea refugiaților din Republica Moldova” – O inițiativă dedicată păcii și umanității

Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis" (AO IVC) anunță finalizarea cu succes a proiectului „Consolidarea parteneriatului public-privat pentru a îmbunătăți răspunsul la criza refugiaților din...

Proiectul „Dăruim vise”: Raionul Orhei este astăzi „acasă” pentru câteva sute de familii refugiate din Ucraina

Raionul Orhei este astăzi „acasă” pentru câteva sute de familii refugiate din Ucraina! În cadrul proiectului „Fapte bune pentru refugiați”, sute de familii au...

Peste 30 de reprezentanți ai APL și OSC s-au implicat activ într-un training dedicat managementului și comunicării

Managementul proiectelor și comunicarea în cadrul acestora – domenii importante pentru buna realizare a proiectelor gestionate de organizațiile societății civile. Între 25 și 26 mai,...