Raionul Orhei este astăzi „acasă” pentru câteva sute de familii refugiate din Ucraina! În cadrul proiectului „Fapte bune pentru refugiați”, sute de familii au fost ajutate pentru a-și acoperi necesitățile de bază: hrană, haine, un cămin etc.
Ina Negruță, directoarea AO „Dăruim vise” a atras atenția că, pe lângă ajutor material, persoanele refugiate au primit și consultații juridice. Și asta pentru că provocările cu care se confruntă familiile refugiate sunt diverse: legalizarea șederii temporare în Republica Moldova, obținerea vinietei pentru automobile, primirea suportului financiar de la donatori, înregistrarea contractelor de arendă la Serviciul Fiscal etc.
Pe lângă faptul că organizația a oferit persoanelor refugiate ajutor bazat inclusiv pe evaluarea nevoilor din perspectiva de gen, cu sprijinul proiectului „Consolidarea parteneriatului public privat pentru a îmbunătăți răspunsul la criza refugiaților în Republica Moldova” a fost realizat și Planul local de acțiuni pentru gestionarea crizei refugiaților, pentru anul 2023. Documentul a fost prezentat de experta Veronica Butnaru, cu sprijinul căreia a fost elaborat Planul local de acțiuni.
Managera proiectului „Consolidarea parteneriatului public privat pentru a îmbunătăți răspunsul la criza refugiaților în Republica Moldova”, Gabriela Iordan, a îndemnat administrația publică raională să atragă atenția constant la nevoile familiilor refugiate, astfel încât ajutorul oferit să fie bine-țintit.
Prezentarea planului a avut loc în prezența specialiștilor Direcției Asistență Socială și Protecția Copilului, Centrului de Sănătate Publica Orhei, Inspectoratului de Poliție, Direcției Generale Educație etc.
Proiectul „Consolidarea parteneriatului public privat pentru a îmbunătăți răspunsul la criza refugiaților din Republica Moldova” este implementat de AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu susținerea UN Women și finanțat de Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară.