AO „Institutum Virtutes Civilis” a dat startul în luna iulie unei inițiative de susținere a Organizațiilor Societății Civile (OSC) ce sprijină refugiații și refugiatele din Ucraina. În perioada iulie 2022 – iunie 2023, cinci OSC-uri din mai multe raioane ale țării, conduse de femei, vor fi instruite cum să-și planifice activitățile pentru a răspunde mai eficient la necesitățile persoanelor refugiate. De asemenea, se va lucra intens cu Autoritățile Publice Locale (APL) pentru a consolida colaborarea cu reprezentanții societății civile din raioanele vizate în proiect.
Instruirile se vor desfășura în cadrul proiectului „Consolidarea parteneriatului public privat pentru a îmbunătăți răspunsul la criza refugiaților din Republica Moldova”, sprijinit de UN WOMEN și Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară.
Președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, a menționat că prin acest proiect organizația își propune să consolideze parteneriatul dintre autoritățile publice locale și societatea civilă ce se implică în gestionarea crizei refugiaților, generată de războiul din Ucraina. Totodată, OSC-urile conduse de femei vor fi instruite să elaboreze planuri de acțiuni pentru intervenții rapide în situații de criză. „De asemenea, ne propunem să ajutăm peste 500 de persoane refugiate, inclusiv femei, copii și vârstnici, prin intermediul organizațiilor pe care le vom sprijini. Războiul din Ucraina ne-a luat pe toți prin surprindere. Societatea civilă din Republica Moldova nu a avut experiență implicării în gestionarea unei asemenea crize. Ne-am ajustat programele și învățăm din mers cum să oferim asistență refugiaților și refugiatelor într-un mod cât mai eficient”, a precizat Liliana Palihovici.
De asemenea, pe parcursul proiectului, cinci OSC-uri din țară vor primi granturi de 20 de mii de USD pentru a putea oferi asistență femeilor și copiilor refugiați. La fel, vor fi susținuți peste 30 de voluntari ai inițiativei civice „Moldova pentru Pace”, care activează la punctele de trecere ale hotarului moldo-ucrainean și oferă asistență directă persoanelor refugiate. Coordonatoarea de proiect, Olesea Vladîca, a atras atenția că în ultimele luni oamenii au început să se obișnuiască cu „noua realitate”, însă refugiații și refugiatele din Ucraina au în continuare nevoie de sprijin. „Am lansat acest proiect gândindu-ne și la capacitatea tot mai redusă a autorităților publice locale de a sprijini persoanele refugiate. Majoritatea au un buget auster din cauza pandemiei, prin urmare o bună colaborare cu organizațiile societății civile ar însemna, la modul practic, ajutorarea eficientă a refugiaților și refugiatelor stabiliți în teritoriu”, a menționat Olesea Vladîca.
Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară este singurul mecanism de finanțare globală, dedicat exclusiv sprijinirii participării femeilor la consolidarea păcii și acțiunii umanitare. Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară este un instrument de finanțare flexibil și rapid care sprijină intervenții de capacitare a femeilor pentru a preveni conflictele, a răspunde crizelor și situațiilor de urgență și a beneficia de oportunitățile cheie de consolidare a păcii. WPHF este un parteneriat inovativ dintre statele membre, ONU, și societatea civilă, cu toate părțile interesate reprezentate în Consiliul global de finanțare.
Proiectul „Consolidarea parteneriatului public privat pentru a îmbunătăți răspunsul la criza refugiaților din Republica Moldova” este implementat de AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu susținerea UN Women și Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară.