De Ziua internațională a apărătoarelor pentru drepturile omului, Oficiul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) a organizat o dezbatere online dedicată provocărilor și oportunităților din mediul online. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul campaniei internaționale „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”.
În deschiderea evenimentului, președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, Reprezentanta specială a Președinției în exercițiu a OSCE privind dimensiunea de gen, a menționat că, din păcate, violența împotriva fetelor și femeilor rămâne în continuare o barieră în asigurarea egalității de gen, iar această stare de lucruri „demonstrează că suntem încă departe de a câștiga bătălia în lupta cu acest fenomen și că trebuie să investim în continuare efort pentru eliminarea violenței în bază de gen”.
„Noile tehnologii reprezintă un potențial de promovare și sporire a respectării drepturilor omului, a democrației și a statului de drept. Cu toate acestea, trebuie să ne asigurăm că noile tehnologii nu sunt utilizate abuziv pentru a încălca drepturile omului. Tehnologiile digitale pot fi folosite ca unul dintre cele mai eficiente instrumente de răspândire a informațiilor despre abuzurile împotriva drepturilor omului. (…) În același timp, am observat cazuri când femeile activiste au fost atacate prin intermediul rețelelor sociale. Digitalizarea deschide larg ușa pentru cyberbullying, în special împotriva fetelor și femeilor, care nu știu întotdeauna cum să se protejeze în fața acestui fenomen. Viteza dezvoltării tehnologiei este mai mare decât viteza cu care se adaptează politicile publice și sistemele educaționale, care ar trebui să ne învețe cum să ne protejăm. Astfel, constatăm o creștere a numărului de fete și femei care devin victime ale agresiunii cibernetice”, a menționat președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”.
Liliana Palihovici a făcut trimitere la cifrele prezentate de asociația Promo-Lex ce monitorizează de mai mulți ani cazurile de discurs de ură. Constatarea organizației e că în ultimii ani a crescut numărul discursurilor de ură și a mesajelor sexiste îndreptate împotriva femeilor, în special în timpul campaniilor electorale. De exemplu, în timpul campaniei pentru parlamentarele din 2021, au fost identificate aproape 300 de cazuri de discurs de ură ce au înregistrat peste 13 milioane de vizualizări.
„Această stare de lucruri se regăsește în multe state din cadrul OSCE. Ea ne arată provocările semnificative cu care se confruntă apărătorii și apărătoarele pentru drepturile omului. În calitatea mea de Reprezentantă Specială a OSCE privind egalitatea de gen fac un apel către toate țările membre să-și continue eforturile pentru a consolida (a) legislația ce protejează drepturile omului, legislația ce pedepsește toate formele de discurs la ură și incitarea la ură și discriminare, (b) să dezvolte campanii de informare și educare axate pe nediscriminare și toleranță, (c) să sprijine și să finanțeze inițiative ale apărătorilor drepturilor omului, fie ei indivizi sau organizații ale societății civile care luptă pentru a construi o lume mai bună, una a nediscriminării și echității”, a conchis Liliana Palihovici.