La Chișinău, în premieră a fost organizat Forumul internațional „Moldova Women Forum”, ce a reunit peste 170 de femei și peste 30 de speakeri și experți naționali și internaționali, promotori ai egalității de gen. Evenimentul a fost găzduit de Institutul Republican Internațional și și-a propus să pună în discuție problema încălcării drepturilor femeilor, dar și importanța implicării lor în procesul decizional.
Președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, reprezentanta specială a Președintelui în exercițiu al OSCE pe probleme de gen, a fost invitata panelului „Femeile în Politica Internațională”, alături de Dalia Grybauskaitė, fostă președintă a Lituaniei și Danuta Hübner, membră a Parlamentului European.
În discursul său, Liliana Palihovici s-a referit la rolul OSCE în consolidarea securității în lume, la implicarea în procesele de mediere, negociere și menținere a păcii, inclusiv la asistența oferită statelor membre pentru ca acestea să-și realizeze angajamentele internaționale pe dimensiunea egalității de gen.
În cadrul panelului de discuții, Liliana Palihovici s-a referit la necesitatea continuării eforturilor pentru promovarea egalității de gen în toate sferele societății. Ea a subliniat importanța extinderii reprezentării femeilor nu doar în politică, ci și în mediul de afaceri și în domenii considerate tradițional masculine: „Mă bucur că Republica Moldova se află printre primele 20 de state la capitolul reprezentare a femeilor în parlament, dar mi-aș dori ca țara să raporteze la fel de bune progrese în ceea ce privește reprezentarea femeilor în mediul de afaceri, implicarea lor și pe alte domenii decât cele considerate tradițional feminine. Mi-aș dori mai mult: ca numărul bărbaților care activează în sectorul educație, în cel al sănătății, de servicii sociale, să crească, precum îmi doresc ca promovarea egalității de gen să fie un deziderat nu doar al femeilor, dar și al bărbaților.”
În cadrul aceluiași panel, eurodeputata Danuta Hübner s-a arătat convinsă că o implicarea mai activă a femeilor în procesul decizional ar contribui la dezvoltarea unei societăți mai echitabile: „Este foarte important să vedem că femeile sunt active, au o viziune, ele creează capacități de a lucra împreună și cred că asta este fundamental pentru Republica Moldova acum, să arate Uniunii Europene și restului lumii că sunteți uniți ca societate”.
Prezentă la eveniment, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a referit la contribuția semnificativă a femeilor din țară la viața politică și administrativă. Ea a subliniat faptul că vocea femeilor din Republica Moldova este puternică și bine auzită, menționând că în Parlamentul țării există o reprezentare de 40% de deputate, iar fiecare a cincea primărie este condusă de o femeie.
,,Sigur că avem încă multe probleme de rezolvat și prezența femeilor în funcții înalte de răspundere nu trebuie să însemne doar atenție pentru problemele femeilor. Prezența noastră înseamnă să fim active și să insistăm pe tot spectrul de probleme pentru că aceasta înseamnă să reprezentăm cetățenii Republicii Moldova. (…) Doar prin solidaritatea și angajamentul comun al femeilor și bărbaților putem construi o societate mai rezilientă și mai echitabilă”, a spus șefa statului.
„Moldova Women Forum” 2023 a fost la prima ediție și are ca obiectiv de a crea un spațiu de colaborare și dialog între femei.