Liliana Palihovici, în cadrul conferinței OSCE pe tema drepturilor omului: „Protecția femeilor care denunță violența și hărțuirea, o cerință fundamentală pentru consolidarea sistemelor politice incluzive”

La Varşovia, Polonia, Organizația pentru Securitate şi Cooperare în Europa desfășoară între 2 și 13 octombrie conferința anuală pe tema drepturilor omului. Evenimentul este organizat sub auspiciile Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului și a președintelui în funcție a OSCE, cu participarea a sute de reprezentanți ai societății civile, apărători și apărătoare ale drepturilor omului, experți internaționali și reprezentanți ai guvernelor.

În cadrul conferinței sunt abordate inclusiv subiecte privind participarea egală a femeilor și bărbaților în viața publică și politică; libertatea de exprimare; combaterea xenofobiei, discriminării și intoleranței; prevenirea și eradicarea torturii etc.

În timpul sesiunii în care a fost analizat fenomenul „violenței împotriva activistelor, femeilor în politică”, reprezentanta specială a Președintelui în exercițiu al OSCE pe probleme de gen, Liliana Palihovici, președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, a precizat că problema reprezintă una dintre cele mai mari amenințări în adresa proceselor democratice.

„Guvernele trebuie să demonstreze un angajament puternic în abordarea acestei probleme prin inițiative politice, alocări bugetare și leadership. Promovarea unei culturi a toleranței zero în fața violenței împotriva femeilor în politică reprezintă o necesitate. Oficialii de rang înalt ar trebui să condamne public astfel de acțiuni, trimițând un mesaj puternic că violența este inacceptabilă și nu va fi tolerată. Protejarea femeilor de orice formă de violență nu este doar o chestiune de justiție, ci și o cerință fundamentală pentru construirea unor sisteme politice incluzive și echitabile”, a declarat Liliana Palihovici.

Reprezentanta specială a Președintelui în exercițiu al OSCE pe probleme de gen a făcut trimitere la experiența Republicii Moldova, unde mai multe organizații ale societății civile au semnalat creșterea numărului de cazuri în care femeile implicate în campanii electorale au suferit de pe urma discursului de ură și a mesajelor sexiste. De exemplu, potrivit Asociației Promo-Lex, ce monitorizează asemenea cazuri, în timpul campaniei pentru parlamentarele din 2021, au fost identificate aproape 300 de cazuri de discurs de ură ce au înregistrat peste 13 milioane de vizualizări pe rețele sociale.

În cadrul sesiunii de dezbateri intitulată „Amenințarea majoră în adresa instituțiilor democratice: violența împotriva femeilor din politică”, găzduită de UN Women, Liliana Palihovici a îndemnat țările membre ale OSCE să dezvolte campanii de informare și educare axate pe nediscriminare și toleranță, să sprijine și să finanțeze inițiative ale apărătorilor drepturilor omului, fie ei indivizi sau organizații ale societății civile care luptă pentru a construi o lume mai bună, una a nediscriminării și echității.

Conferința de la Varșovia este considerată cel mai mare eveniment anual dedicat drepturilor omului și democrației din Europa. Reuniunea este organizată de Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) și președintele în exercițiu a OSCE şi reuneşte pe lângă reprezentanţii statelor membre ale OSCE, partenerii OSCE pentru cooperare, organizaţii internaţionale, societatea civilă şi pe toţi cei cu preocupări pentru punerea în aplicare a angajamentelor OSCE privind dimensiunea umană.

Recente

Mai vezi și

Liliana Palihovici la „Moldova Women Forum 2023”: „Nu putem vorbi despre democrație dacă nu asigurăm drepturi egale și echitabile pentru femei și bărbați”

La Chișinău, în premieră a fost organizat Forumul internațional „Moldova Women Forum”, ce a reunit peste 170 de femei și peste 30 de speakeri...

Cum promovăm asistență umanitară sensibilă la gen? Războiul din Ucraina: lecții învățate

În februarie 2022, invadarea Ucrainei de către Federația Rusă a forțat sute de mii de oameni să-și închidă casele și să plece „spre nicăieri”....

Liliana Palihovici: „Războiul, sărăcia și crizele politice reprezintă un sol fertil pentru traficul de ființe umane”

„Sper că obținerea statutului de țară candidată pentru aderarea la UE va oferi autorităților moldovene posibilități suplimentare de a întări capacitățile instituționale de luptă...