Echipa AO „AZI” din Cahul încheie cu succes proiectul pentru incluziunea socială a persoanelor refugiate din Ucraina

Echipa AO „AZI” din Cahul a prezentat astăzi rezultatele înregistrate în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la incluziunea socială a fetelor și femeilor refugiate”. Evenimentul marchează sfârșitul unei prețioase colaborări pentru ameliorarea nivelului de trai și integrarea persoanelor refugiate din Ucraina, cu o atenție specială asupra femeilor, fetelor, copiilor și vârstnicilor.

Printre beneficiarele sprijinului acordat în cadrul proiectului se numără și Lidia C., o refugiată care a găsit în Republica Moldova un adăpost sigur și un sprijin de neprețuit în echipa Asociației „AZI”. „Ne cunosc pe nume, ne ajută întotdeauna când avem nevoie. Aici, la Cahul, ne simțim ca acasă”, spune Lidia, exprimându-și recunoștința față de sprijinul generos acordat.

În luna noiembrie a anului trecut, au fost identificate prioritățile persoanelor refugiate din raionul Cahul, iar sprijinul material a fost acordat prin intermediul voucherelor, oferindu-le posibilitatea de a-și alege bunurile în funcție de nevoile individuale.

Unul dintre obiectivele-cheie ale proiectului a fost elaborarea și implementarea Planului Local de Acțiuni pentru gestionarea crizei refugiaților, care a fost aprobat în ședința Consiliului raional din 16 martie. Acest document va fi un instrument esențial pentru autoritățile raionale din Cahul în abordarea viitoarelor situații de criză umanitară. Stela Badin, viceprimarul orașului Cahul, a menționat: “Până la izbucnirea conflictului din Ucraina, nu aveam o strategie, cunoștințe sau resurse pentru a gestiona astfel de situații de criză. Toate eforturile noastre au fost depuse cu inimă și cu sprijinul uman. Am fost solidari pentru a oferi soluții rapide și eficiente. Singurul nostru scop a fost să întindem o mână celor care au avut nevoie de ajutor.”

AO „AZI” se numără printre cinci OSC-uri conduse de femei susținute în cadrul proiectului „Consolidarea parteneriatului public-privat pentru un răspuns eficient la criza refugiaților în Moldova”, implementat de AO Institutum Virtutes Civilis, cu susținerea UN Women Moldova și finanțat de Women’s Peace & Humanitarian Fund.

Gabriela Iordan, managera proiectului „Consolidarea parteneriatului public-privat pentru un răspuns eficient la criza refugiaților în Moldova”, a subliniat importanța identificării constante a nevoilor persoanelor refugiate, cu o atenție specială acordată dimensiunii de gen. Astfel, sprijinul oferit poate fi bine-țintit și eficient. „Dacă în 2022, refugiații și refugiatele din Ucraina își doreau să fie asigurați cu bunuri de primă necesitate, în prezent simt nevoia unor servicii de integrare în comunitățile gazdă: studierea limbii române, cursuri de calificare și recalificare profesională, acces la servicii medicale etc”, a menționat reprezentanta AO Institutum Virtutes Civilis. Acest lucru subliniază importanța adaptării sprijinului oferit pentru a răspunde la nevoile în continuă schimbare ale comunităților refugiate.

Echipa AO „AZI” face parte dintre cele cinci organizații neguvernamentale conduse de femei, sprijinite în cadrul proiectului „Consolidarea parteneriatului public-privat pentru un răspuns eficient la criza refugiaților în Moldova”. Proiectul este implementat de AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu susținerea UN Women și și finanțat de Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară.

Women’s Peace & Humanitarian Fund

UN Women Moldova

#wphfund#WomenBuildPeace#WomenRespond2Crises

#UNSCR1325#WPSin2020#InvestimWomen

Recente

Mai vezi și

Contribuția AO „Institutum Virtutes Civilis” la sprijinirea femeilor și fetelor refugiate din Ucraina

AO „Institutum Virtutes Civilis” a fost una dintre organizațiile societății civile care au împărtășit din experiența realizării proiectelor menite să sprijine fetele și femeile...

Reușita proiectului „Consolidarea parteneriatului public-privat pentru sprijinirea refugiaților din Republica Moldova” – O inițiativă dedicată păcii și umanității

Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis" (AO IVC) anunță finalizarea cu succes a proiectului „Consolidarea parteneriatului public-privat pentru a îmbunătăți răspunsul la criza refugiaților din...

Proiectul „Dăruim vise”: Raionul Orhei este astăzi „acasă” pentru câteva sute de familii refugiate din Ucraina

Raionul Orhei este astăzi „acasă” pentru câteva sute de familii refugiate din Ucraina! În cadrul proiectului „Fapte bune pentru refugiați”, sute de familii au...