„Depunem un mare efort pentru a integra astăzi persoanele refugiate”

Raionul Ștefan Vodă este, probabil, unul din raioanele cel mai puternic afectate de criza refugiaților. De ce? Pentru că o bună parte din localitățile raionului sunt considerate „din prima linie” și găzduiesc un număr impunător de familii refugiate din Ucraina.

În cadrul mesei rotunde „Prezentarea generală a rezultatelor parteneriatului public-privat pentru un răspuns eficient la criza refugiaților în raionul Ștefan Vodă”, primarul satului Palanca, Dumitru Cozlovschi, a menționat că peste 170 refugiați și refugiate locuiesc astăzi în familiile sătenilor din Palanca. „Depunem un mare efort pentru a integra astăzi persoanele refugiate. Cea mai mare provocare pentru noi a fost să le găsim un acoperiș de-asupra capului. Șase dintre copiii familiilor refugiate merg la școala din sat, iar adulții s-au integrat foarte bine în comunitate”, constată primarul.

În prezent, raionul Ștefan Vodă găzduiește peste o mie de refugiați și refugiate. Președintele raionului, Vasile Maxim, s-a arătat convins că administrația raională cu greu ar fi făcut față crizei fără sprijinul organizațiilor societății civile. Un partener de încredere pentru administrație a fost și AO „Băștinașii din satul Copceac”. Pe lângă faptul că organizația a oferit persoanelor refugiate ajutor bazat inclusiv pe evaluarea nevoilor din perspectiva de gen, cu sprijinul proiectului a fost realizat și Planul local de acțiuni pentru gestionarea crizei refugiaților, pentru anul 2023.

Documentul a fost aprobat de Consiliul raional, iar obiectivele și acțiunile planificate în plan au fost prezentate luni, 3 aprilie, de experta Veronica Butnaru, cu sprijinul căreia a fost elaborat Planul local de acțiuni.

Managera proiectului „Consolidarea parteneriatului public privat pentru a îmbunătăți răspunsul la criza refugiaților în Republica Moldova”, Gabriela Iordan, a îndemnat administrația publică raională să atragă atenția constant la nevoile familiilor refugiate, astfel încât ajutorul oferit să fie bine-țintit.

AO „Băștinașii din satul Copceac” se numără printre cele cinci OSC-uri susținute în cadrul proiectului „Consolidarea parteneriatului public privat pentru a îmbunătăți răspunsul la criza refugiaților în Republica Moldova”, care este implementat de Institutum Virtutes Civilis, cu susținerea UN Women Moldova și finanțat de Women’s Peace & Humanitarian.

Recente

Mai vezi și

Contribuția AO „Institutum Virtutes Civilis” la sprijinirea femeilor și fetelor refugiate din Ucraina

AO „Institutum Virtutes Civilis” a fost una dintre organizațiile societății civile care au împărtășit din experiența realizării proiectelor menite să sprijine fetele și femeile...

Reușita proiectului „Consolidarea parteneriatului public-privat pentru sprijinirea refugiaților din Republica Moldova” – O inițiativă dedicată păcii și umanității

Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis" (AO IVC) anunță finalizarea cu succes a proiectului „Consolidarea parteneriatului public-privat pentru a îmbunătăți răspunsul la criza refugiaților din...

Proiectul „Dăruim vise”: Raionul Orhei este astăzi „acasă” pentru câteva sute de familii refugiate din Ucraina

Raionul Orhei este astăzi „acasă” pentru câteva sute de familii refugiate din Ucraina! În cadrul proiectului „Fapte bune pentru refugiați”, sute de familii au...