Cea de-a doua masă rotundă on-line axată pe dezvoltarea capacităților comunităților și parteneriatelor comunitare pentru prevenția pandemiei, desfășurată în cadrul proiectului „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală”

Alți 25 de participanți și participante reprezentanți ai administrațiilor publice locale din trei raioane: Anenii Noi, Călărași și Strășeni – s-au reunit, la 28 aprilie 2020, în cadrul mesei rotunde on-line, axată pe dezvoltarea capacităților de bună guvernare a comunităților în condiții de pandemie și sporirea dialogului comunitar pentru prevenția COVID-19.

La fel ca celelalte activități realizate pe plan local și național, această masa rotundă este o contribuție la dezvoltarea capacităților comunitare de prevenire a infectării cu COVID-19 și la promovarea responsabilității sociale, realizată de echipa proiectului „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală”, implementat de Asociația „Institutum Virtutes Civilis”, în cadrul Programului de grant „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS).

Discuția moderată de către Președinta „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, a relevat faptul că în acest moment toți partenerii comunitari – organizații ale societății civile, administrații publice locale, lideri comunitari – trebuie să-și reunească eforturile în acțiunile de conștientizare de către cetățeni a pericolului epidemiei și de sprijin reciproc în această situație de urgență.

Astfel, sesiunea de informare cu participarea expertei Marcela Chilianu, Șefa Serviciului Epidemiologic al Instituției Medico-Sanitare Publice Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, a adus în prim-plan aspecte legate de măsurile de prevenire, conduită socială, echipamente de protecție, acțiuni ce trebuie întreprinse de către autoritățile publice locale și parteneriate comunitare care pot fi dezvoltate etc. în contextul pandemiei de COVID-19.

Intervențiile reprezentantelor și reprezentanților din comunitățile raioanelor Anenii Noi, Călărași și Strășeni, implicate în proiectul „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală”, precum și ale expertei au reliefat nevoia unui efort comun de informare, educație și conștientizare în contextul pandemiei și a unor acțiuni în beneficiul sănătății cetățenilor.

„Vă încurajăm și vă susținem în crearea și menținerea unor parteneriate cu organizații și instituții din raion și din țară. Acum ne confruntăm cu o problemă complexă și de soluțiile pe care le putem găsi împreună depinde supraviețuirea și bunăstarea viitoare a familiilor și localităților”, a afirmat Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici.

În contextul urgențelor pe plan medical la nivel comunitar, experta Marcela Chilianu a specificat necesitatea  menținerii și fortificării relației cu medicii de familie, pentru că aceștia au posibilitatea să ajungă cel mai ușor la cetățeni și cunosc cel mai bine cum trebuie de procedat într-o situație sau alta când este nevoie de asistență medicală.

Proiectul „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală” își continuă activitățile de consolidare a capacităților comunitare în condiții de pandemie, iar Informațiile și recomandările prezentate și discutate în cadrul primelor două mese rotunde on-line au început să fie disponibile și distribuite pe paginile ONG-urilor, administrațiilor publice locale, asociațiilor de băștinași, Grupurilor de Inițiativă Locală și Grupurilor de Acțiune Locală astfel încât să contribuie, prin asigurarea sănătății cetățenilor și comunităților, la dezvoltarea locală.

Administrațiile publice locale, precum și ONG-urile din raioanele Anenii Noi, Călătrași și Strășeni și-au exprimat disponibilitatea de a se implica în procesul de informate a populației, au solicitat  sfaturi privitor la modalitățile în care se pot implica pentru a deveni mai utile pentru comunitățile lor în condiții de pandemie.

Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

#dezvoltmd, #EuropeanUnion, #CivilSociety

Recente

Mai vezi și

Anunț extins pentru selectarea unui agent economic care să furnizeze servicii de alimentație și locațiune a unei săli de conferințe pentru organizarea evenimentelor de...

Organizație:Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis”Sectorul:Non-guvernamentalLocație:Republica MoldovaPerioada de prestare a...

Olga Caraman: „Oamenii vor să le fii alături. Dacă vii cu promisiuni deșarte, te taxează cu votul lor”

Cu o carieră dedicată comunei Grătiești și o experiență...

Anunț de solicitare a ofertelor pentru servicii de traducere scrisă și machetare a produselor traduse

1. Context: AO „Institutum Virtutes Civilis” (AO IVC) implementează, cu...

AO „Institutum Virtutes Civilis” – printre organizațiile naționale ce sunt parte a mecanismului de oferire a asistenței pentru refugiați

Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) și Consiliul Internațional al Agențiilor de Voluntari (ICVA) au dat publicității un raport ce conține cartografierea și evaluarea rapidă...

/VIDEO/ Cu grijă pentru oameni. Persoanele cu venituri modeste din Glodeni își vor putea spăla gratuit lucrurile

În secolul XXI mașinile de spălat rămân a fi un obiect de lux pentru mulți locuitori din Republica Moldova. Din acest motiv, la Glodeni...

Centre pentru copii, servicii pentru persoane cu dizabilități, oameni ai străzii, vârstnici și servicii medicale la domiciliu vor fi create cu sprijinul Uniunii Europene...

În următorii doi ani, 40 de organizații ale societății civile vor dezvolta, extinde sau îmbunătăți servicii sociale destinate persoanelor din grupuri vulnerabile din toată...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here