„Aici, în R. Moldova, ne-au fost oferite toate condițiile pentru ca să ne simțim ca acasă …”

Tatiana M. are puțin peste 30 de ani și e originară din Odessa, Ucraina. Crește trei copii: pe Xiușa, Dima și Nikita. Pentru ea, Odessa este cel mai frumos oraș din lume. An e an își aștepta rudele din toată țara să vină la mare. Anul acesta nu știe ce va fi, nu știe nici măcar dacă va apuca să revină acasă…

Pe Tatiana am întâlnit-o pe holul centrului pentru refugiați din satul Cojușna. Este una dintre cele peste 90 de persoane refugiate din Ucraina care și-au găsit un adăpost în acest centru. Pentru că crește trei copiii beneficiază de o cameră separată: una modestă, cu câteva paturi și două mese la care micuții pot să-și facă lecțiile. Pentru Tatiana însă e mai mult decât suficient. După calvarul prin care a trecut în primele săptămâni ale războiului, fiind nevoită să se adăpostească la subsolul casei, a învățat să se mulțumească cu puținul pe care îl are.

Pe 24 februarie, 2022, ziua când Federația Rusă a invadat Ucraina, viața acestei familii „s-a oprit în loc”. A tot sperat că lucrurile vor reveni la normal, că bubuiturile se vor opri, că nu vor mai muri oameni… Nu a fost să fie. Când primele rachete au atins și regiunea Odessa, și-a luat copiii și a pornit încotro vedea cu ochii. Tot ce a agonisit o viață a încăput în câteva genți. Nu va uita niciodată cum o ardeau lacrimile de pe obraz în momentul în care a închis ușa casei.

„Drumul spre Republica Moldova nu trebuia să îmi ia mai multe de câteva ore. Noi însă am mers câteva zile. Înghețam de frig, copiii plângeau și abia reușeam să le găsesc ceva de-ale gurii. Tot drumul spre vamă am stat cu inima cât un ghem. Mergeam, de fapt, spre nicăieri. M-am liniștit un pic când am fost primită de voluntarii moldoveni de la frontieră. Doar atunci am înțeles că familia îmi este în siguranță”, își amintește Tatiana.

La vamă, Tatiana și familia ei a fost direcționată spre o biserică, apoi spre Centrul pentru refugiați din Cojușna, Strășeni. Astăzi e recunoscătoare pentru faptul că are unde să stea, că poate să-și ajute familia. Credea că nu se va reține pentru mult timp în Republica Moldova, însă realitatea este mai cruntă.

Am învățat să trăim cu ziua de azi. Nu mai facem planuri pentru viitor. Cu ajutorul organizațiilor internaționale copii cei mai mare, Xiușa și Nikita învață la distanță, online. Ne-au fost oferite toate condițiile pentru ca să ne simțim ca acasă”, povestește Tatiana, frământându-și mâinile. Ea spune că seară de seară se roagă pentru pace. Și-ar dori ca, în scurt timp, coșmarul numit „război” să se încheie, iar ea să poată reveni acasă.

Centrul pentru refugiați din satul Cojușna, Strășeni, activează datorită sprijinului oferit de diverse organizații internaționale, între care și Consiliul Danez pentru Refugiați (DRC). La doar câteva săptămâni de la începerea războiului, prin intermediul AO „Institutum Virtutes Civilis”, DRC a susținut persoanele refugiate  în localități ale raioanelor Strășeni și Ialoveni. Au fost alese aceste două raioane pentru că, în martie 2022, găzduiau cel mai mare număr de refugiați. Lucrătoarea socială Axenia Stanchevici spune că, în prezent, centrul găzduiește peste 90 de refugiați și refugiate din Ucraina, dintre care o treime sunt copiii.

„Ne descurcăm cu ajutorul organizațiilor internaționale. Persoanelor refugiate le este oferit strictul necesar: haine, produse alimentare, medicamente ei. Unii și-au pierdut casele, alții pe cei dragi. Tocmai pentru a-i ajuta să depășească emoțiile negative, de două ori pe săptămână sunt vizitați de psihologi. Depunem tot efortul ca aici, la Cojușna, să nu ducă lipsă de nimic”, spune Axenia Stanchevici.

Consiliul Danez pentru Refugiați dezvoltă în Republica Moldova proiectul „Consolidarea efortului Moldovei în contextul crizei refugiaților”.  Managera proiectului, Gabriela Iordan, susține că asistența a fost oferită celor mai vulnerabile categorii de refugiați: persoane cu nevoi speciale, vârstnicilor, mamelor cu copii și persoanelor ale căror viață era în pericol din cauza problemelor de sănătate.

„Criza provocată de războiul din Ucraina ne-a determinat să ne revedem prioritățile. A trebuit să devenim mai flexibili, să rezolvăm probleme contra-cronometru, să depunem tot efortul pentru ca persoanele refugiate, și așa lovite greu de soartă, să depășească cât mai rapid greutățile la care erau expuse. Prin intermediul proiectului «Consolidarea efortului Moldovei în contextul crizei refugiaților» am procurat haine de iarnă pentru copii, am dotat Centrul de cazare al refugiaților gestionat de Biroul de Migrațiune și Azil al MAI cu mobilier și tehnică de uz casnic, am amenajat spații prietenoase pentru copiii refugiați. În ultimele luni am reușit să creăm o echipă cu suflet mare, care a învățat să ofere ajutor non-stop”, spune managera de proiect din cadrul AO „Institutum Virtutes Civilis”.

Gabriela Iordan atrage atenția, de asemenea, că în cadrul proiectului finanțat de Consiliul Danez pentru Refugiați, sunt susținuți voluntari din cadrul  inițiativei civice „Moldova pentru Pace”, care activează la punctele de trecere a hotarului moldo-ucrainean și oferă asistență directă refugiaților. În plus, prin intermediul proiectului sunt oferite prânzuri zilnice pentru zeci de voluntari care activează în depozitele care colectează și distribuie pachete cu ajutoare pentru persoanele refugiate din toată țara.

Recente

Mai vezi și

AO IVC: „Nevoile persoanelor refugiate se schimbă de la o zi la alta”

În dorința de a ajuta cât mai eficient persoanele refugiate din Ucraina, echipa AO Institutum Virtutes Civilis, alături de colegii din cadrul Consiliului Danez...

„Mă închin în fața fiecăruia, în semn de mulțumire…”

Cu ochii senini, ținându-și la piept fiica de doar câțiva ani și mulțumind celor din jur pentru ajutor – așa am cunoscut-o pe Elena...

IVC Moldova: răspunsul și implicarea imediată în gestionarea crizei refugiaților

La 24 februarie, ziua când țara vecină, Ucraina, a fost invadată de Federația Rusă, Republica Moldova a trebuit să se adapteze din mers la...