AO IVC: „Nevoile persoanelor refugiate se schimbă de la o zi la alta”

În dorința de a ajuta cât mai eficient persoanele refugiate din Ucraina, echipa AO Institutum Virtutes Civilis, alături de colegii din cadrul Consiliului Danez pentru Refugiați (DRC) au colectat recent informații despre necesitățile familiilor cazate în Centrele temporare de plasament din Cojușna (Strășeni) și Costești (Ialoveni). 

Prin asemenea activități ne dorim ca sprijinul pe care îl oferim să fie țintit și potrivit nevoilor și așteptărilor, explică managera proiectului „Consolidarea efortului Moldovei de a acționa în contextul crizei refugiaților”, Gabriela Iordan.

„Este o adaptare firească a modului în care sunt oferite ajutoarele. În primele săptămâni și luni ale războiului, organizațiile ce s-au implicat activ în susținerea familiilor refugiate au făcut-o direct, oferind ajutor de primă necesitate: hrană, produse igienice, haine etc. Nevoile persoanelor refugiate se schimbă însă de la o zi la alta. În prezent, cei mai mulți au nevoie de servicii ce i-ar ajuta să se angajeze în câmpul muncii, să-și integreze copiii la grădiniță sau școală, să beneficieze de servicii medicale”, spune managera de proiect din cadrul AO „Institutum Virtutes Civilis””.

Recent, bunăoară, echipa AO „Institutum Virtutes Civilis”, alături de partenerii din cadrul DRC, au vizitat-o pe Xiușa, o adolescentă cazată la Centrul pentru Refugiați din s. Cojușna, raionul Strășeni. Cu sprijinul celor două organizații, Xiușa a beneficiat de o intervenție chirurgicală la șold, iar în prezent trece un curs de reabilitare. La intrarea în camera ei este afișat un calendar mare, iar ziua de trei martie este încercuită cu roșu. Am întrebat-o pe Tatiana M., mama fetiței, ce așteaptă pe 3 martie? E ziua când medicii i-au promis micuței că o vor lăsa să pășească independent pe ambele picioare, explică femeia:

„Niciodată nu mi-am putut imagina că vom avea parte de atâta sprijin printre străini. Angajații centrului ne-au oferit tot ajutorul de care am avut nevoie. Am primit inclusiv asistență medicală, ne-a fost facilitată intervenția pentru Xiușa”.

Tatiana M. are puțin peste 30 de ani și e originară din Odessa, Ucraina. Din cauza războiului din țara sa a fost nevoită să se refugieze, împreună cu cei trei copii ai săi – Xiușa, Dima și Nikita, în Republica Moldova. În prezent este cazată la Centrul pentru refugiați din satul Cojușna.

AO „Institutum Virtutes Civilis”, alături de Consiliul Danez pentru Refugiați sprijină constant familiile refugiate în localități din raioanele Strășeni și Ialoveni. Au fost alese aceste două raioane pentru că, în martie 2022, reprezentau raioanele cu cel mai mare număr de persoane refugiate din Ucraina, găzduite de cetățeni și administrația publică locală de aici.

Pe parcursul anului trecut, peste 2400 de persoane refugiate, cazate în cele două raioane, au fost asigurate cu necesități de bază pentru a le facilita șederea în Republica Moldova. Asistența a fost oferită celor mai vulnerabile categorii de refugiați: persoane cu nevoi speciale, vârstnici, mame cu copii și persoane ale căror viață era în pericol din cauza problemelor de sănătate. Peste 200 de copii au fost asigurați cu îmbrăcăminte pentru sezonul rece al anului (paltoane, scurte, căciuli, fulare, încălțăminte, mănuși, veste, etc). Echipa AO IVC a contactat fiecare familie în parte pentru a afla care sunt cerințele exacte ale copiilor. Prin urmare, ajutorul a fost țintit și în baza necesităților declarate ale familiilor. De asemenea, voluntarii „Platformei Moldova pentru pace”, care activează în depozitele în care se colectează și distribuie pachete cu ajutoare pentru persoanele refugiate din toată țara, au beneficiat zilnic de prânzuri calde.

Recente

Mai vezi și

Anunț extins pentru selectarea unui agent economic care să furnizeze servicii de alimentație și locațiune a unei săli de conferințe pentru organizarea evenimentelor de...

Organizație:Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis”Sectorul:Non-guvernamentalLocație:Republica MoldovaPerioada de prestare a...

Olga Caraman: „Oamenii vor să le fii alături. Dacă vii cu promisiuni deșarte, te taxează cu votul lor”

Cu o carieră dedicată comunei Grătiești și o experiență...

Anunț de solicitare a ofertelor pentru servicii de traducere scrisă și machetare a produselor traduse

1. Context: AO „Institutum Virtutes Civilis” (AO IVC) implementează, cu...

„Aici, în R. Moldova, ne-au fost oferite toate condițiile pentru ca să ne simțim ca acasă …”

Tatiana M. are puțin peste 30 de ani și e originară din Odessa, Ucraina. Crește trei copii: pe Xiușa, Dima și Nikita. Pentru ea,...

„Mă închin în fața fiecăruia, în semn de mulțumire…”

Cu ochii senini, ținându-și la piept fiica de doar câțiva ani și mulțumind celor din jur pentru ajutor – așa am cunoscut-o pe Elena...

IVC Moldova: răspunsul și implicarea imediată în gestionarea crizei refugiaților

La 24 februarie, ziua când țara vecină, Ucraina, a fost invadată de Federația Rusă, Republica Moldova a trebuit să se adapteze din mers la...