Cu ochii senini, ținându-și la piept fiica de doar câțiva ani și mulțumind celor din jur pentru ajutor – așa am cunoscut-o pe Elena M., o femeie între două vârste, originară din regiunea Kiev, Ucraina, cazată la Centrul pentru refugiați din satul Costești, Ialoveni. Are o viață complicată, spune ea. Muncește din greu ca să-și crească cei patru copii – trei băieți și o fată. Știe pe propria piele ce înseamnă să rămâi fără casă și fără masă. Spera să-și poată pune pe picioare micuții, dar războiul a forțat-o să ia calea pribegiei…
Elena M. nu știe dacă în Ucraina mai are casă. Trăiește de pe azi pe mâine. Dragostea de copii o ține pe linia de plutire. În primele zile de război nu a crezut că va fi nevoită să lase tot ce-a agonisit o viață. Spera că în scurt timp lucrurile se vor limpezi. Până a veni în Republica Moldova s-a ascuns în mai multe orașe ale Ucrainei. Nu se încumeta să-și părăsească țara natală. Când a înțeles că siguranța copiilor este în pericol a decis să se refugieze. Drumul spre Republica Moldova a fost anevoios. A trebuit să înfrunte un rând de zeci de km la vamă, iar copiii erau îmbrăcați sumar.
„Băieții aveau doar niște ciupici în picioare. Am lăsat casă, masă, nici nu știm dacă avem unde să ne întoarcem, nu știm dacă ne-a mai rămas ceva în Ucraina. Apreciem că suntem găzduiți aici, la Costești. Ne simțim ca acasă. Nu ne lipsește nimic. Copiii au hăinuțe călduroase, avem produse de igienă, mâncare caldă la timp. Nici nu credeam că poate fi atâta bunătate în lume. Sunt gata să mă închin în fața fiecăruia în semn de mulțumire”, spune recunoscătoare Elena.
Împreună cu cei trei băieți ai săi și fiica a fost găzduită la Centrul pentru refugiați din satul Costești, Ialoveni. Elena spune că a rămas impresionată de atitudinea cu care este tratată în cadrul Centrului de plasament temporar. Pentru a le facilita șederea, specialiștii din cadrul centrului, cu sprijinul Consiliul Danez pentru Refugiați (DRC) și AO „Institutum Virtutes Civilis” le oferă constant haine și produse de igienă personală.
Directoarea Casei de cultură din Costești, voluntară în cadrul Centrului de refugiați, Parascovia Marandici, spune că în prezent centrul găzduiește aproape o sută de persoane. În primele luni însă au fost și până la 160 de persoane per zi, care au cerut ajutor.
„Nevoile persoanelor refugiate se schimbă de la o săptămână la alta. La început le trebuia strictul necesar: un acoperiș de-asupra capului și o masă caldă. Apoi am început problemele de sănătate, apoi a venit sezonul rece. Fără sprijinul organizațiilor neguvernamentale nu cred că ne-am fi descurcat. Cu ajutorul Consiliul Danez pentru Refugiați și AO „Institutum Virtutes Civilis” toți copiii au fost îmbrăcați cu hăinuțe de iarnă. Am primit și tehnică de uz casnic, în special frigidere în care persoanele pot să-și păstreze mâncarea, mașini de spălat haine și uscătoare”, a precizat Parascovia.
Centrul de refugiați din Costești, Ialoveni, este unul din cele două centre din țară sprijinite prin intermediul proiectului „Consolidarea efortului Moldovei în contextul crizei refugiaților”. Astfel, de la începutul proiectului, peste două mii de persoane refugiate, cazate pe teritoriul raioanelor Ialoveni și Strășeni, au fost asigurate cu necesități de bază (produse de igienă personală, lenjerie de pat etc) pentru a le facilita șederea în Republica Moldova, iar peste 200 de copii refugiați din raioanele Ialoveni și Strășeni au fost asigurați cu îmbrăcăminte pentru sezonul rece al anului, enumeră managera proiectului, Gabriela Iordan:
„Acțiunile acestui proiect nu se opresc aici. Centrul de cazare al solicitanților azil al Biroului de Migrațiune și Azil a fost dotat cu mobilier și tehnică de uz casnic. De asemenea, am amenajat și un spațiu de joacă pentru copii pe teritoriul Centrului de cazare a refugiaților al Biroului Migrație și Azil”, menționează managera de proiect.
Ea mai precizează că din primele zile de la declanșarea războiului, AO „Institutum Virtutes Civilis” s-a alăturat eforturilor autorităților publice în gestionarea acestui flux de persoane și s-a implicat plenar în acordarea asistenței refugiaților din Ucraina. La doar câteva săptămâni de la începerea războiului, echipa IVC a lansat discuțiile cu partenerii din Danemarca, mai exact, Consiliul Danez pentru Refugiați, pentru susținerea refugiaților cazați în localități din raioanele Strășeni și Ialoveni. Au fost alese aceste două raioane pentru că, în martie 2022, reprezentau raioanele cu cel mai mare număr de persoane refugiate din Ucraina, găzduite de cetățeni și administrația publică locală de aici. La Ialoveni erau cazați peste 1364 de refugiați (735 adulți, 629 copii), iar la Strășeni – 806 refugiați (424 adulți și 382 de copii).