IVC Moldova: răspunsul și implicarea imediată în gestionarea crizei refugiaților

La 24 februarie, ziua când țara vecină, Ucraina, a fost invadată de Federația Rusă, Republica Moldova a trebuit să se adapteze din mers la noile condiții: să adăpostească mii de refugiați, să facă față unei crize umanitare, să-și protejeze în continuare proprii cetățeni etc. Toate aceste provocări aveau loc pe fundalul unor tensiuni provocate de criza pandemică și cea energetică. Societatea civilă – cetățeni, OSC-uri, organizații internaționale – toate s-au mobilizat, inclusiv voluntar, pentru a sprijini autoritățile să facă față fluxului mare de refugiați. În Republica Moldova nu există organizații înregistrate care au ca unic scop asistența umanitară. În noul context creat de războiul din Ucraina, o mare parte a OSC-urilor și-au ajustat programele și au învățat din mers cum să ofere asistență refugiaților cât mai eficient posibil. Doar în primele două săptămâni de război, în Republica Moldova se refugiaseră peste două sute de mii de cetățeni ucraineni. Datele de la acea vreme, prezentate de Ministerul Muncii și protecției sociale, arătau că jumătate dintre refugiați se îndreptaseră spre state ale Uniunii Europene, altă jumătate a cerut cazare și ajutor autorităților moldovene.

IMPLICARE IMEDIATĂ

Echipa AO „Institutum Virtutes Civilis” (IVC) s-a implicat din prima zi în gestionarea crizei refugiaților. Întâi voluntar, ajutând refugiații cazați la Centrul de plasament de la Manejul de atletică ușoară. Cu sprijinul echipei IsraAID, IVC a amenajat un spațiu de joacă pentru copiii. refugiați din calea războiului.

Președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, și-a exprimat speranța că astfel micuții au avut șansa să-și aline dorul de vremurile frumoase pe care le-au petrecut în pace, acasă: „Ne-a impresionat mult tragedia prin care trece Ucraina, suntem întristați de provocările cărora trebuie să le facă față femeile care au apucat calea pribegiei cu copiii în brațe. Din momentul în care am aflat că se deschid noi centre de cazare am decis să contribuim și noi cum putem mai bine: prin muncă voluntară, hrană și o vorbă bună. Cu sprijinul partenerilor noștri internaționali au fost oferite seturi de igienă personală pentru femei și copii. A fost amenajat și un teren de joacă pentru copii, în speranța că micuții vor mai uita puțin necazurile prin care au trecut cu familiile”, menționat Liliana Palihovici.

De asemenea, pentru a le distrage atenția de la grijile cotidiene, familiile cu copii refugiate în raioanele Strășeni, Rezina, Fălești și Ialoveni au fost implicate în activitățile proiectului „Tinerii și tinerele pentru egalitate de gen și nediscriminare”, parte a proiectului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA. În cadrul proiectului a fost prezentat spectacolul „Un dar pentru tine” a cărui scop a fost să scoată în evidență stereotipurile și prejudecățile cu care se confruntă societatea, dar mai ales să le arate tinerilor cum le pot depăși. Printre spectatori s-au numărat zeci de familii cu copii, refugiate din Ucraina.

IMPLICARE LA NIVEL NAȚIONAL

În primele săptămâni de criză, am constata că doar mobilizarea societății pentru sprijinirea refugiaților este insuficientă. Erau necesare politici publice la nivel de stat pentru facilitarea accesului persoanelor refugiate la serviciile sociale disponibile pe teritoriul Republicii Moldova și integrarea acestora în sistemul de protecție sociale. Astfel, în cadrul proiectului „Parteneriate pentru Liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat alături de echipa Fundației „Friedrich Ebert Moldova” și finanțat de Uniunea Europeană și Fundație Friedrich Ebert de la Berlin, am identificat surse financiare ce au fost redirecționate pentru crearea primei platforme a serviciilor sociale din Republica Moldova, asigurând disponibilitatea informației în limbile română, rusă și ucraineană. În prezent, interfața platformei a fost creată, iar un grup de cinci operatori colectează informațiile despre serviciile sociale disponibile în toată țara.

Platforma serviciilor sociale va crea oportunitatea de identificare rapidă a serviciului social necesar în apropierea locației potențialului beneficiar și va permite accesarea în timp rapid a serviciilor disponibile pe întreg teritoriul țării. Totodată, informația disponibilă pe platformă va fi dezagregată pe raioane, orașe și sate și va fi accesibilă pentru orice persoană care vrea să identifice serviciile de care are nevoie, în localitatea în care trăiește/se află.

IMPLICARE LA NIVEL LOCAL

La doar câteva săptămâni de la începerea războiului, echipa IVC a lansat discuțiile cu partenerii din Danemarca, mai exact, Consiliul Danez pentru Refugiați, pentru susținerea refugiaților cazați în localități din raioanele Strășeni și Ialoveni. Au fost alese aceste două raioane pentru că, în martie 2022, reprezentau raioanele cu cel mai mare număr de persoane refugiate din Ucraina, găzduite de cetățeni și  administrația publică locală de aici. La Ialoveni erau cazați peste 1364 de refugiați (735 adulți, 629 copii), iar la Strășeni – 806 refugiați (424 adulți și 382 de copii).

Timp de trei luni, echipa AO IVC  a mers la toate centrele pentru refugiați din cele două raioane, la fel și în familiile care au găzduit refugiați pentru a identifica problemele cu care se confruntă și a stabilit care sunt necesitățile lor cele mai stringente. Astfel, doar în luna iunie – iulie am realizat:

  • 38 de vizite în raioanele Strășeni și Ialoveni;
  • Peste o mie de refugiați au primit produse alimentare, de igienă (inclusiv scutece pentru vârstnici sau nou-născuți)
  • Peste 1400 de persoane refugiate au primit asistență la granița moldo-ucraineană.

Asistența a fost oferită celor mai vulnerabile categorii de refugiați: persoane cu nevoi speciale, vârstnici, mame cu copii și persoane ale căror viață era în pericol din cauza problemelor de sănătate.

De asemenea, în cadrul proiectului finanțat de Consiliul danez pentru refugiați, susținem voluntari din cadrul  inițiativei civice „Moldova pentru Pace”, care activează la punctele de trecere a hotarului moldo-ucrainean și oferă asistență directă refugiaților, în plus oferim și prânzuri zilnice pentru 60 de voluntari ce activează în depozitele care colectează și distribuie pachete cu ajutoare pentru refugiații din toată țara.

În total, în cele 5 luni de război, de asistența oferită de echipa AO IVC au beneficiat opt mii de femei, copii, persoane în etate, persoane cu dizabilități refugiate în Republica Moldova din cauza războiului.

IMPLICARE VIITOARE 

AO „Institutum Virtutes Civilis” a dat startul în luna iulie unei noi inițiative de susținere a refugiaților. E vorba de proiectul „Consolidarea parteneriatului public privat pentru a îmbunătăți răspunsul la criza refugiaților din Republica Moldova”. Proiectul este sprijinit de UN WOMEN și Women’s Peace & Humanitarian Fund. Prin acest proiect vom consolida capacitățile a cinci organizații conduse de femei să participe la procesul de planificare și implementare a răspunsului umanitar. Ne dorim să sporim numărul inițiativelor gestionate de OSC-urile conduse de femei în parteneriat cu autoritățile publice locale. Ne propunem să ajutăm peste 500 de refugiați ucraineni, inclusiv femei, copii și vârstnici, prin cinci organizații conduse de femei din cinci raioane ale țării în care autoritățile coordonează procesul de asistență umanitară – Edineț, Bălți, Cahul, Criuleni și Anenii Noi.

Credem sincer că implicarea și contribuția fiecărui contează și îi încurajează pe cei care au nevoie de ajutor și bunăvoință noastră. Să fim solidari și uniți pentru pace!

Recente

Mai vezi și

AO IVC: „Nevoile persoanelor refugiate se schimbă de la o zi la alta”

În dorința de a ajuta cât mai eficient persoanele refugiate din Ucraina, echipa AO Institutum Virtutes Civilis, alături de colegii din cadrul Consiliului Danez...

„Aici, în R. Moldova, ne-au fost oferite toate condițiile pentru ca să ne simțim ca acasă …”

Tatiana M. are puțin peste 30 de ani și e originară din Odessa, Ucraina. Crește trei copii: pe Xiușa, Dima și Nikita. Pentru ea,...

„Mă închin în fața fiecăruia, în semn de mulțumire…”

Cu ochii senini, ținându-și la piept fiica de doar câțiva ani și mulțumind celor din jur pentru ajutor – așa am cunoscut-o pe Elena...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here