Zeci de tineri și tinere din Fălești și Strășeni participă activ la repetițiile pentru spectacolele de teatru social „UN DAR PENTRU TINE”. Scopul inițiativei e să dezrădăcineze opiniile preconcepute despre rolul femeilor și al bărbaților în societate, să promoveze șansele egale pentru fete și băieți și să îndemne tinerii să-și urmeze propriile convingeri atunci când își vor alege o profesie.
Proiectul „Tinerii și tinerele pentru egalitate și nediscriminare”, etapa a doua, este implementat de Asociația „Institutum Virtutes Civilis”, în cadrul Programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA.
De ce sunt păguboase stereotipurile de gen? Pentru că deschid larg ușa pentru discriminare și nedreptate, crede managera de proiect, Olesea Vladîca. „Stereotipurile inhibă tinerii, le taie aripile și îi împiedică să gândească liber, prin urmare, riscăm să avem în viitor o societate în care oamenii vor trăi urmând cutumele impuse de alții și nu propriile convingeri. Așa vom ajunge să credem în continuare că femeile sunt responsabile de educație, iar bărbaților le revine obligația de a aduce bani în casă. O percepție greșită și mai ales dăunătoare pentru tineri”, e de părere Olesea Vladîca.
„Tinerii și tinerele pentru egalitate și nediscriminare” a ajuns la etapa a două. În 2021, spectacolul a fost jucat în fața publicului din Fălești și Strășeni. Pentru că localnicii au reacționat pozitiv, tinerii au decis în acest an să joace același spectacol în fața publicului din mai multe localități ale raioanelor Ialoveni și Rezina.
Diana Grudai este elevă la gimnaziul Făleștii Noi. Spune că a acceptat din prima să se implice în spectacolul „UN DAR PENTRU TINE”. În primul rând pentru că vrea să facă parte din generația care va aduce schimbarea în localitatea sa de baștină. În al doilea rând, pentru că deja nu mai este „cool” în rândul tinerilor să fii incorect cu cei din jur și să-i discriminezi pe alții: „Mi-a părut foarte interesantă abordarea în cadrul acestui proiect. Cred că prin spectacol reușim să ne exprimăm cel mai bine. Am obținut multă experiență. Am învățat cât de important este respectul reciproc și, în baza spectacolului nostru, mi-am dat seama că deseori avem un comportament bazat pe stereotipuri fără să ne dăm seama. Iată de ce ar trebui să ne evaluăm fiecare atitudinile față de cei din jur, dar și să le atragem atenție celor care promovează stereotipurile că nu fac bine.”
În raioane, tinerii sunt ghidați de facilitatori. Viorica Harea are peste trei decenii de experiență în pedagogie. În 2004, ea a deschis un Centru regional de tineret în Fălești. În cadrul proiectului „Tinerii și tinerele pentru egalitate și nediscriminare” ajută adolescenții să conștientizeze și să diminueze stereotipurile de gen. „Am fost implicată și în prima etapă a proiectului. Prin urmare, am văzut cum s-au schimbat în bine acești adolescenți. Majoritatea sunt elevi în clasele a 9-a și a 12-ea, deci la finele anului școlar îi așteaptă examenele. În pofida unui program încărcat la școală, de câteva ori pe săptămână sunt prezenți la repetiții. Știți de ce? Pentru că participă la activități ce le cimentează caracterul, pentru că învață să ia decizii asumate. Credeți-mă, lucrez de zeci de ani cu adolescenții. Eu nu se implică în proiecte în care nu cred”, a precizat Viorica Harea.
Traian Cibotaru joacă rolul unuia dintre colegii actriței principale în spectacolul „UN DAR PENTRU TINE”. El susține că proiectul l-a ajutat mai ales să-și creeze o rețea prieteni care gândesc la fel, adică fără stereotipuri. „Noi suntem viitorul acestei țări. Schimbarea trebuie să înceapă de la noi. E important să avem grijă la cum acționăm pentru toți suntem la fel și avem drepturi egale”, menționează Traian.
Proiectul „Tinerii pentru egalitate și nediscriminare”, etapa a doua, încurajează implicarea tinerelor și tinerilor prin spectacolele de Teatru Social pentru combaterea stereotipurilor de gen.
#EU4GE #eu4genderequality #StrongerTogether
Acest eveniment este realizat în cadrul Programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA. Acest eveniment este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Asociației Obștești „Institutum Virtutes Civilis” și nu reflectă neapărat opiniile Uniunii Europene, UN Women și UNFPA.