Declarația comună a membrilor Platformei Societății Civile Uniunea Europeană – Republica Moldova salută cererea de aderare la UE, depusă de guvernul de la Chișinău, și subliniază că Republica Moldova „aparține familiei de state europene”. Membrii Platformei Societății Civile UE-RM și-au exprimat speranța că la Summit-ul Consiliului European din 23-34 iunie va fi susținută perspectiva Republicii Moldova de a deveni parte integrantă a Uniunii Europene. Declarația mai condamnă agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei și exprimă îngrijorări privind încercările de destabilizare și tensiuni dinspre regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
Agenda celei de-a noua reuniuni a Platformei Societății Civile Uniunea Europeană – Republica Moldova s-a axat pe impactul războiului din Ucraina asupra bunăstării regiunii și, inclusiv, aspirațiile europene ale autorităților moldovene, care au transmis Comisiei Europene chestionarul privind aderarea la Uniunea Europeană. Reuniunea s-a organizat în format hibrid și a reunit parlamentari și oficiali europeni, diplomați și reprezentanți ai societății civile din Republica Moldova și Uniunea Europeană. Evenimentul a fost moderat de cei doi co-președinți ai Platformei Societății Civile, Ștefan Pădure și Liliana Palihovici.
„Republica Moldova s-a angajat în reforme cu un puternic impact asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor. Ne referim aici la reformarea justiției sau îmbunătățirea situației presei. Din păcate, pandemia de COVID-19, războiul din Ucraina și crizele din Europa au dus la creșterea inflației la un nivel istoric ce generează nemulțumirea cetățenilor. Acest lucru nu ar trebui să descurajeze autoritățile moldovene din calea lor de democratizare a țării”, a afirmat Co-președintele Platformei Societății Civile Uniunea Europeană – Republica Moldova, Ștefan Pădure, care a precizat că autoritățile de la Chișinău ar trebui să-și îndrepte efortul pentru extinderea relațiilor comerciale cu Uniunea Europeană or, datele cu care operează autoritățile europene, arată că în ultimii ani UE și-a consolidat poziția de cel mai mare partener comercial al Moldovei, însumând cca. 70 % din volumul exportului.
În încercarea de a-și democratiza instituțiile și a reforma justiția, autoritățile ar trebui să aplece urechea la îndemnurile societății civile, mai ales în contextul războiului din Ucraina, s-a arătat convinsă Președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, co-președinta Platformei Societății Civile Uniunea Europeană – Republica Moldova. „Întreaga societate moldavă susține integritatea teritorială a Ucrainei, ajută Ucraina si cetățenii săi. (…) Astăzi este o ocazie potrivită pentru a puncta și aprecia rolul și acțiunile societății civile și cetățenilor Republicii Moldova pentru sprijinul și ajutorul umanitar acordat refugiaților din Ucraina. Efortul tuturor merită aprecierea și susținerea noastră în continuare. În acest context, în numele organizațiilor societății civile, doresc să mulțumesc Uniunii Europene și tuturor statelor membre, care prin mecanismul de Protecție civilă a UE, au oferit inclusiv oferă asistență Moldovei pentru a face față crizei umanitare generate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și, totodată, continuă să ofere asistență pentru a implementa reforme complexe care să consolideze reziliența Moldovei la crize economice, umanitare și de securitate”, a declarat co-președinta Platformei Societății Civile Uniunea Europeană – Republica Moldova.
În cadrul reuniunii, șefa Unității C1 pentru Georgia, Moldova și Planul de investiții economice la DG NEAR a Comisiei Europene, Diana Jabłońska, a salutat implicarea Republicii Moldova în sprijinirea refugiaților din Ucraina, mai ales a femeilor și copiilor. „Modul în care au reacționat autoritățile moldovene arată că Republica Moldova poate face față crizelor. De asemenea, criza refugiaților ne-a demonstrat cât de important este rolul societății civile. Iată de ce ar trebui în continuare să ajutăm Republica Moldova. De suportul nostru au nevoie atât refugiații ucraineni, cât și familiile ce îi găzduiesc”, a atras atenția Diana Jabłońska.
Excelența Sa Ambasadoarea Daniela Morari, Șefa Misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, a punctat că platforma reprezintă un important instrument de cooperare dintre autoritățile moldovene și societatea civilă. Referindu-se la războiul din țara vecină, Daniela Morari și-a exprimat recunoștința față de sprijinul oferit de cetățenii moldoveni ucrainenilor ce au fugit din calea războiului. „Țara noastră a simțit pe propria piele care pot fi consecințele unui război ce se desfășoară chiar la frontieră. Este de salutat deschiderea cetățenilor moldoveni or, 80 la sută dintre refugiații ucraineni rămași pe teritoriul Republicii Moldova sunt găzduiți în familii”, a precizat Ambasadoarea Morari. Între altele, Excelența Sa a apreciat și deschiderea UE pentru aspirațiile europene ale Republicii Moldova, amintind de vizita președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, la mijlocul lunii mai, în cadrul Parlamentului European.
Platforma Societății Civile Uniunea Europeană – Republica Moldova a fost creată în baza articolului 442 a Acordului de Asociere și este formată din reprezentanți ai societății civile din UE, inclusiv membri ai Comitetului Economic și Social European și din reprezentanți ai societății civile din Republica Moldova și constituie un forum pentru întâlnire și schimb de opinii referitor la subiecte ce țin de implementarea Acordului de Asociere, provocările de dezvoltare ale Republicii Moldova etc.