Lupta împotriva dezinformării, îmbunătățirea impactului vizibilității și activității organizațiilor societății civile și situația tinerilor din R. Moldova, Georgia, Ucraina și Armenia – sunt temele discutate luni, 11 septembrie, în cadrul Zilei Platformelor Societății Civile din vecinătatea estică, organizată în premieră la Bruxelles. La eveniment a fost prezentată viziunea OSC-urilor asupra progreselor înregistrate de guvernele celor patru state în raport cu angajamentele asumate în fața Uniunii Europene. Un anunț al Comitetului Economic Social European precizează că scopul evenimentului a fost de a examina bunăstarea societății civile din cadrul țărilor participante și de a înțelege modul în care OSC-urile pot contribui la o implicare mai sporită a societății civile în procesele decizionale.
Co-președinta Platformei Societății Civile Uniunea Europeană – Republica Moldova, președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, a atras atenția că Platforma Societății Civile din R. Moldova reprezintă un exemplu elocvent cum implicarea simplilor cetățeni și a OSC-urilor pot face diferența în parcursul european al țării.
„Platforma Societății Civile din R. Moldova joacă un rol crucial în implementarea Acordului de Asociere și implementarea celor nouă condiționalități stabilite pentru inițierea negocierilor privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. (…) În esență, Platforma Societății Civile din Moldova servește ca un pod critic între guvern și cetățeni, asigurând că țara progresează către aderarea la UE. Prin advocacy, monitorizare și conștientizare, societatea civilă joacă un rol esențial în responsabilizarea guvernului și în conducerea reformelor necesare pentru alinierea R. Moldova cu valorile și standardele europene”, a menționat în discursul său președinta AO IVC.
Emisarul Special al Serviciului European de Acțiune Externă pentru Parteneriatul Estic, Dirk Schuebel, a precizat că guvernele din R. Moldova, Ucraina, Georgia și Armenia trebuie să înregistreze progrese în ce privește consolidarea statului de drept și a democrației pentru a construi societăți reziliente.
De asemenea, în cadrul ședinței, specialista în chestiunile Europei de Est în cadrul European Policy Center, Amanda Paul, a prezentat o radiografie privind evoluția societății civile din R. Moldova, Georgia, Ucraina și Armenia. Potrivit expertei, societatea civilă din R. Moldova reprezintă un actor cheie în procesul de aderare a țării la Uniunea Europeană. „O parte dintre actualii funcționari din guvern sunt reprezentanți ai societății civile. (…) De asemenea, OSC-urile sunt implicate activ în gestionarea situațiilor complicate provocare de războiul din Ucraina”, a menționat experta.
La începutul lunii septembrie, la Chișinău a avut loc cea de-a douăsprezecea reuniune a Platformei Societății Civile Uniunea Europeană – Republica Moldova, în cadrul căreia s-a discutat pe marginea îndeplinirii celor 9 recomandări ale Comisiei Europene pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE a Republicii Moldova. De asemenea, au fost analizate și evaluate realizările Republicii Moldova pe fiecare din cele nouă recomandări, apreciindu-se progresele înregistrate, totodată, subliniindu-se importanța conjugării eforturilor tuturor actorilor interesați în vederea îndeplinirii angajamentelor ce vizează domeniul justiției și combaterea corupției, precum și avansarea implementării tuturor capitolelor Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova.