„OAMENII AU NEVOIE DE SERVICII SOCIALE, iar noi, ONG-le acreditate în prestarea serviciilor sociale, avem nevoie de susținerea autorităților pentru a contribui la îmbunătățirea calității vieții beneficiarilor de servicii”

Interviu cu Victoria Secu, Director Executiv al Asociației Obștești „Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin” din raionul Criuleni

Într-un interviu axat pe nevoia unor parteneriat în crearea și dezvoltarea serviciilor sociale, Victoria Secu, Director Executiv al Asociației Obștești „Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin” din Criuleni, accentuează importanța prestării serviciilor sociale pentru diferite categorii de populație și despre nevoia creării și menținerii parteneriatelor dintre societatea civilă și administrațiile publice prin preluarea finanțării acestor servicii, astfel încât serviciile sociale să ajungă la fiecare om, la fiecare familie care are nevoie de acestea.

– Ce reprezintă Asociația Obștească „Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin”?

– Dacă vorbim despre Asociația „Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin”, mereu simt că e o provocare atunci când trebuie să povestesc pe scurt despre activitatea ei, pentru că tot ceea ce facem este atât de complex!

Asociația a fost creată în anul 2000 de către un grup de entuziaști și profesioniști în domeniul educației, care se preocupau atunci de problema copiilor ce întâmpinau dificultăți în procesul de învățare și nu aveau servicii de suport. Îi numeam convențional „elevii din ultima bancă” și motivam necesitatea serviciilor prin prisma ajutorării lor, ca să poată depăși barierele, unele temporare, și să devină „ca toți”.

Evident că printre acești copii erau și cei ce aveau nevoi speciale, dizabilități. Mulți dintre ei aveau experiența plasării în instituții rezidențiale, sau abia revenise în familii după ce acestea începură să se închidă, rând pe rând. Separarea de familie a afectat enorm calitatea vieții lor, erau mult prea pesimiști, fără șanse de participare activă în viața comunității.

Peste ani, am devenit un punct de reper pentru alte organizații similare, cu aceleași preocupări.

Ne bucurăm să vedem cum crește lista partenerilor care ne solicită opinia și experiența, a autorităților care ne caută pentru colaborări și a finanțatorilor care ne propun uneori proiecte, datorită bunei reputații și a rezultatelor evidente.

În prezent, asociația reprezintă o echipă de profesioniști, unită pentru misiunea de a contribui la îmbunătățirea vieții persoanelor cu dizabilități și dezvoltarea comunităților în spiritul incluziunii.

– Ce tip de servicii prestează Asociația Obștească „Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin”?

– Asociația și-a propus să dezvolte inițial servicii de suport pentru copii cu necesități speciale, inclusiv cu dizabilități, și familiile lor, astfel încât să le ofere această șansa de a participa activ, de a dezvolta abilități și de a-și schimba modul de gândire.

Și astfel, în anul 2000 au început a fi create, rând pe rând, un șir de servicii sociale de suport educațional, care să susțină acești copii. Primul și cel mai mare „copil” al organizației a fost Centrul „Speranța”, a urmat Centrul de Resurse pentru Tineri „UniT”, ulterior Centrul pentru Persoane Vârstnice, centre comunitare, serviciile de asistență educațională în școli.

Deci, ne-am propus ca prin tot efortul nostru să creăm un traseu, așa încât persoanele care se confruntă cu o anumită problemă să aibă la îndemână, aproape de locul de trai, acele servicii care să le poată sprijini, pe ele și familiile lor, pentru o viață decentă, beneficiar de toate drepturile și libertățile asigurate de Constituție. Suntem privilegiați, în urma muncii noastre, să urmărim istoriile de succes a multor copii și tineri, astăzi devenite persoane adulte, care își construiesc viața independent și reușesc.

Ne bucură faptul că am putut asigura durabilitatea multor servicii dezvoltate, acestea fiind luate la balanța autorităților.

În prezent, suntem unicul ONG din țară care prestează Serviciul Social „Echipă Mobilă”, acreditat acum 4 ani, serviciu care constă în deplasarea unei echipe de specialiști la domiciliul familiilor care educă copii cu dizabilități severe și poate oferi un spectru de servicii specializate, astfel ca procesul de recuperare să decurgă mult mai bine, iar familia să cunoască cum să intervină eficient și să devină un bun partener. Pentru întreținerea parțială a acestui serviciu, pe parcursul a trei ani consecutiv, am obținut bani din bugetul raionului, fapt care denotă un parteneriat matur, credibil și angajat pentru a servi necesităților persoanelor cu dizabilități.

– Ce beneficii aduc serviciile sociale prestate de către asociația dumneavoastră pentru tineri?

– Este foarte important ca în anumite momente din viață, un serviciu anume, fie din sfera socială, educațională sau medicală, să fie accesibil și pe potriva necesităților. Din tot șirul de servicii pe care FCPS le-a dezvoltat de-a lungul timpului, am ajuns acum să lucrăm asupra unui serviciu cu care, de fapt, ar fi trebuit să înceapă totul. Este vorba despre serviciul de intervenție timpurie, un serviciu socio-medical, destinat copiilor nou-născuți și până la trei ani. Este vorba de Centrul de Intervenție Timpurie „Lăstărel”, care are menirea de a ajuta specializat familiile în cea mai decisivă etapă a dezvoltării pentru viață a copilului lor.

Este foarte important ca familiile să înțeleagă necesitățile copiilor, modul în care pot interveni și tehnicile pe care le pot folosi pentru recuperarea lor, ca ulterior să poată efectua cu succes tranziția lor în grădiniță, școală. Este un serviciu care cu timpul va reduce foarte mult din cheltuielile pe care statul le face pentru a susține persoanele cu anumite tulburări de dezvoltare. Acum suntem în parteneriat foarte strâns cu Centrul de Sănătate Criuleni în încercarea dezvoltării și acreditării acestui model.

– Care sunt cele mai mari impedimente pentru un ONG local în prestarea serviciilor sociale în Republica Moldova?

– Un impediment este faptul că după ce ONG-urile accesează prin intermediul unor granturi și proiecte fonduri pentru crearea serviciilor sociale ce contribuie la dezvoltarea comunității, aceste servicii trebuie dezvoltate în continuare prin asigurarea unui parteneriat între ONG-uri și administrațiile publice locale. O provocare ar fi responsabilizarea, angajamentele pe care ar trebui să și le asume autoritățile publice locale, astfel încât în situația în care ONG-urile investesc bani pentru dezvoltarea unui serviciu, autoritatea să fie responsabilă să-l preia și să-i asigure durabilitatea financiară și instituțională, fie să contracteze ONG-ul pentru ca acesta să presteze servicii de calitate.

Prin crearea și menținerea unor parteneriate durabile serviciile sociale de calitate trebuie să ajungă la fiecare om, la fiecare familie care are nevoie.

Multe organizații neguvernamentale, deși sunt prestatoare de servicii, nu au acreditare – și aceasta este, de asemenea, un impediment. O altă dificultate ar fi că nu toate organizațiile prestatoare au și statut de utilitate publică, dar acest document cumva facilitează relațiile cu autoritatea publică locală și cu ceea ce se poate construi împreună.

– Ce vă motivează să prestați în continuare servicii sociale?

– Oamenii au nevoie de servicii sociale. Serviciile sociale este un domeniu la care noi ca organizație atragem foarte multă atenție. De ceva timp FCPS a început a dezvolta servicii pentru tinerii cu dizabilități. Vorbesc aici despre angajarea asistată, deoarece unul dintre drepturile esențiale care este încălcat se referă la dreptul la muncă și o viață decentă. Știm care este rezistența angajatorilor cu privire la angajarea unei persoane cu dizabilități și în acest sens, deja de 7 ani avem, un program de auto-reprezentare și suport în angajare. În cadrul acestui program tinerii cu dizabilități, pe care luăm în asistență, sunt ajutați să-și dezvolte capacități personale, sociale, după care încercăm să-i includem în câmpul muncii. Evident că avem și cazuri de eșec, și cazuri de succes, dar experiența înseamnă multe lecții învățate și ne dă curajul și speranța să continuăm ceea ce facem. Faptul că persoana capătă un loc de muncă, schimbă accentele în familie. Familia începe să ia decizii împreună cu tânărul și nu în locul lui. Toate rezultatele pe care le vedem la tineri, în familiile lor, ne motivează să luăm în asistență noi tineri. Un alt serviciu pe care îl dezvoltăm, este atelierul protejat, în care, cu ajutorul unui set de ustensile pentru croitorie, încercăm să le dăm fetelor cu dizabilități deprinderile necesare de a coase, a crea articole necesare în gospodărie, a repara haine, iar scopul nostru este să dezvoltăm un brand al FCPS, pe acest domeniu, și să oferim locuri de muncă acelor fete sau băieți, care vor avea cel mai mare drag de acest domeniu.

Acest articol a fost elaborat în cadrul proiectului „Building partnerships for transparent and improved state support offered to CSOs in the Republic of Moldova 2020”, implementat de Asociația „Institutum Virtutes Civilis”, în parteneriat cu Centrul European pentru Legislație Non-profit (ECNL), ca parte a Asistenței Tehnice pentru Moldova, gestionat de ECNL, și cu suportul Agenției Suedeze de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare. Proiectul este posibil datorită Centrului International pentru Legislație Non-profit (ICNL) prin Inițiativa Spațiul Civic. Această publicație este finanțată de către Guvernul Suediei. Guvernul Suediei nu împărtășește neapărat opiniile exprimate de autori. Autorii își asumă întreaga responsabilitate pentru conținut.

Recente

Mai vezi și

Liliana Palihovici la „Moldova Women Forum 2023”: „Nu putem vorbi despre democrație dacă nu asigurăm drepturi egale și echitabile pentru femei și bărbați”

La Chișinău, în premieră a fost organizat Forumul internațional „Moldova Women Forum”, ce a reunit peste 170 de femei și peste 30 de speakeri...

Promovând egalitatea de gen și participarea civică: succesele proiectului „O societate eGALă este o societate puternică”

Echipa AO IVC a participat la evenimentul de încheiere a proiectului „O societate eGALă este o societate puternică”, desfășurat de Asociația Grupul de Acțiune...

Peste 30 de reprezentanți ai APL și OSC s-au implicat activ într-un training dedicat managementului și comunicării

Managementul proiectelor și comunicarea în cadrul acestora – domenii importante pentru buna realizare a proiectelor gestionate de organizațiile societății civile. Între 25 și 26 mai,...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here