Tinerii în acțiune: adolescenții din trei sate din Drochia au învățat despre egalitate și implicare

Stas Cebotari este greu de prins. E atât de implicat în activități, încât reușim să ne așezăm la o discuție după multe runde de programări și amânări. Universul tânărului de 21 de ani se împarte între două facultăți – una la Bălți și alta la Iași – și Centrul de Dezvoltare Durabilă și Inovare Civică. Iar anul acesta proiectul „Young People in Action”, pe care l-a gestionat din postura de manager, l-a absorbit pe tânăr cel mai mult.   

„Tinerii nu sunt învățați cum să se implice” 

Din aprilie până în noiembrie 2023, comunitățile de tineri din satele Șuri, Drochia și Chetrosu din raionul Drochia au clocotit de activități. În cadrul programului de granturi „Parteneriate pentru buna guvernare și liderismul femeilor”, organizația „Univers” și Stas Cebotari au implementat proiectul „Young People in Action” (din eng: tinerii în acțiune).  

În sate, situația tinerilor e foarte proastă. „Tinerii nu sunt implicați în procesul decizional și nici învățați cum s-o facă. Noi credem că toți merită învățați. Pornind de la asta, proiectul a țintit să instruiască direct 60 de tineri între 14-35 de ani din trei sate în domeniul bunei guvernări, egalității de gen și implicării în luarea deciziilor locale, mizând să influențeze indirect sute de alți consăteni.  

Proiectul „Young People in Action” a început cu programul „Implicarea civică – cheia unei bune guvernări” în școli, format din nouă sesiuni de informare, câte trei pentru fiecare localitate. Și-au propus să învețe adolescenții, începând cu clasa a opta, cum să participe la procesul decizional din satul lor și ce înseamnă termenii sofisticați ca „bugetare participativă”, „comunicare publică” sau „incluziune”. 

Satul Chetrosu a fost primul pe listă, apoi au urmat școlile din satele Drochia și Șuri. Elevi gălăgioși și îmbujorați au participat la instruirile din program, au făcut brainstorming, au analizat și dezbătut studii de caz despre cum se poate implica cineva de vârsta lor în luarea deciziilor. Au scris pe foaie ce înțeleg ei când vine vorba de buna guvernare.  

Ionela Ciornîi este elevă în clasa a noua la Gimnaziul „Viorel Ciobanu” din satul Șuri. A fost participantă la toate instruirile din program. Fata crede că tinerii sunt capabili să facă schimbarea. „Dacă măcar un mic grup dintre noi va reuși să fie mai activ civic și să contribuie la schimbarea în bine a societății, cu toții vom avea de câștigat”, spune eleva.  

La sfârșit de an școlar, elevii din cele trei sate au învățat despre drepturile omului, incluziune și egalitate. „Lumea e frumoasă prin diversitate”, au conchis, la sfârșitul uneia din aceste instruiri, elevii din Chetrosu. Organizația lui Stas Cebotari a continuat seria de instruiri, făcând vizite în primării alături de tineri. Ei au învățat cum pot participa la dialogul dintre primărie și cetățeni și ce e un buget participativ.  

Vacanța se apropia, anul școlar era pe sfârșite… însă nu și programul „Young People in Need”. Vara a însemnat o nouă etapă în program. 

Cum arăți incluziunea prin pictură

August a venit cu inspirație. Pentru ca discuțiile despre egalitate și diversitate să aibă o finalitate pentru comunitățile de tineri din cele trei sate, echipa lui Stas Cebotari și-a propus să le materializeze cu ajutorul picturii. Așa a venit ideea celor trei picturi murale care pot fi admirate în satul Șuri, Drochia și Chetrosu.  

Tinerii au dezbătut și decis care va fi tema picturilor și cum vor arăta. Pictura murală „Generația egalității” din Șuri, realizată de eleva Sorina Gheniță și colegele ei pe peretele bibliotecii din sat, a fost prima pe listă. Înflăcărați de idee, tinerii din celelalte sate au căpătat curaj și au dat frâu liber creativității.  

A urmat pictura celor din Drochia. De ajutor a fost primara localității, dar și directorul adjunct al școlii din sat, Victor Fortuna, care i-a ghidat. „Și eu am pus umărul la treabă, am desenat și vopsit peretele stației împreună cu ei”, își amintește Stas Cebotari cu căldură. Pictura în aer liber din Drochia îmbină elementele tradiționale și diversitatea culturală, tinerii dorindu-și să reprezinte grupurile etnice locale.  

În satul Chetrosu, Denisa Negru din clasa a noua a pictat cu multă pricepere un perete din Gimnaziul „Victor Coțofană” din localitate. Pasionată de desen din copilărie, fata s-a declarat încântată de ideea de a transmite prin pictură valorile proiectului: prietenia, toleranța și incluziunea fiecărui copil. Ea e convinsă că tinerii „au capacitatea de a aduce schimbări semnificative în societate”. 

Deși inițial era vorba de trei picturi, celor din Șuri le-a plăcut atât de mult ideea, încât au desenat-o pe a patra, tot la bibliotecă. „Abia reușeam să ținem pasul cu ideile tinerilor noștri”, râde activistul. „Ne bucurăm că am putut să-i inspirăm să reflecte în picturile murale valorile pe care le-au învățat la instruiri”, adaugă Stas.  

„Nu mă opresc pentru o clipă” 

Odată cu venirea toamnei, tinerii s-au apucat de treabă la atelierele unde conturau planuri de acțiune locală. Au analizat ce probleme au localitățile lor, au închegat și soluții concrete care pot fi propuse primăriilor și implementate mai apoi în localități.  

Atelierul a culminat cu elaborarea, alături de tinerii din Chetrosu, a unui plan propriu-zis de acțiune locală. Planul tinerilor din localitate, dar și ideile propuse de cei din satele Șuri și Drochia, au fost depuse la primăriile localităților pentru cofinanțare și așteaptă, speră ei, un aviz pozitiv.  

„În total ne-a reușit să implicăm în proiect peste 250 de tineri și tinere din cele trei sate beneficiare”, totalizează Stas Cebotari. „Am ținut să atragem multe fete – ele au fost de trei ori mai multe decât băieți, dar și tineri romi, pentru că incluziunea socială a fost unul din pilonii noștri”, explică coordonatorul.  

Cât timp trage linia pentru proiect, Stas Cebotari scrie deja altele. Își dorește să continue inițiativele pentru cei din Drochia natală. Nu se oprește din deplasări și activități nici în ajun de Crăciun. Deși îi vine greu uneori să interacționeze cu autoritățile și să fie continuu în iureșul implementării proiectelor, deviza lui rămâne „nu mă opresc nici pentru o clipă”. 

Materialul a fost realizat în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”.   

Recente

Mai vezi și

Echipele Fundației „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis” au prezentat rezultatele proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și buna guvernare”

Finanțarea a 15 inițiative locale ale societății civile ce au promovat buna guvernare și egalitatea de gen, instruirea a peste 180 de funcționari publici...

Evaluarea progreselor în implementarea recomandărilor pentru promovarea egalității de gen în Republica Moldova

Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”, au prezentat astăzi rezultatele evaluării...

„Știm că aveți toate pârghiile să contribuiți la schimbarea în bine a țării” – e îndemnul pentru absolventele Academiei de liderism „Femeile pentru buna...

Peste 150 de femei lidere din întreaga țară au participat vineri, 26 ianuarie, la evenimentul de networking dedicat absolventelor Academiei de Liderism „Femeile pentru...