Împreună ne facem vocea auzită – mesajul Târgului Organizațiilor Societății Civile, ediția III

Aproape treizeci de Organizații ale Societății Civile (OSC) din întreaga țară au participat joi, 9 mai, la Târgul OSC-urilor, desfășurat în cadrul Zilei Europei 2024. Reprezentanții organizațiilor societății civile au informat vizitatorii Orășelului European, din Piața Marii Adunări Naționale, despre realizările lor și sprijinul pe care îl oferă beneficiarilor din Republica Moldova. Cea de-a treia ediție a Târgului Organizațiilor Societății Civile a fost organizat în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”.

Domeniul de activitate a organizațiilor participante a fost foarte divers, de la promovarea activismului civic, a bunei guvernări, realizarea programelor de dezvoltare pentru copii si tineret, până la activități sociale dedicată grupurilor vulnerabile (vârstnici, persoane cu dizabilități, persoane fără adăpost, copiilor cu necesități educaționale speciale sau familii vulnerabile etc.). 

Directoarea Fundației „Friedrich Ebert” Moldova, Ana Mihailov, a atras atenția că unul din scopurile târgului a fost de a crește vizibilitatea și impactul activităților OSC-urilor în societate. „Prin acest târg, dorim să arătăm cum organizațiile societății civile contribuie la dezvoltarea comunităților locale și la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. Este esențial să recunoaștem și să susținem eforturile lor, deoarece joacă un rol crucial în promovarea democrației și a drepturilor omului în Republica Moldova,” a spus Ana Mihailov.

Președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, a menționat că Târgul OSC-urilor, ajuns la a III-a ediție, reprezintă o platformă de promovare a serviciilor sociale oferite de organizațiile din teritoriu care, din păcate, încă nu sunt suficient de bine cunoscute potențialilor beneficiari. „Este important pentru noi, ca și societate, să ne asigurăm că aceste servicii sunt accesibile pentru toți cei care au nevoie de ele. Prin organizarea acestui târg, ne propunem să îmbunătățim cunoștințele publicului despre resursele disponibile și să facilităm accesul la acestea. Este un pas important în construirea unei societăți mai incluzive și mai informate”, a menționat Liliana Palihovici.

Târgul Organizațiilor Societății Civile a fost vizitat de președinta Maia Sandu și Comisarul European pentru Buget și Resurse Umane, Johannes Hahn. Reprezentanții OSC-urilor participante la târg au avut oportunitatea să interacționeze direct președinta Sandu și Comisarul Hahn și să prezinte proiectele ce le dezvoltă în cadrul organizației.

Trecătorii din Piața Marii Adunări Naționale au avut șansa să se familiarizeze cu activitățile și proiectele desfășurate de organizațiile societății civile, să cunoască programele de voluntariat în care se pot implica direct, dar și să afle prin ce alte metode ar putea susține societatea civilă. 

Prezent la eveniment, Președintele Platformei Naționale a Tinerilor pentru Participare Activă, Roman Andriiv, a precizat că Târgul OSC-urilor a reprezentat o oportunitate pentru organizațiile ce fac parte din platformă să le vorbească vizitatorilor despre importanța dezvoltării unei societăți în care atât femeile, cât și bărbații, se bucură de șanse egale și vizibilitate. „Prin dialogul direct cu comunitatea, încercăm să subliniem cât de esențială este participarea activă a fiecărui cetățean în procesele decizionale și în activitățile comunitare. În plus, punem un accent deosebit pe implicarea tinerilor, vrem să îi inspirăm să preia inițiativa și să devină lideri activi în comunitățile lor,” a explicat Roman Andriiv.

Printre OSC-urile de la Târg s-a numărat și Centrul Internațional „La Strada” ce activează de peste două decenii pe teritoriul Republicii Moldova. Organizația sprijină femeile și copiii, care sunt sau au fost afectați de pe urma traficului de ființe umane, violenței în familiei, violenței sexuale și violenței digitale. Directoarea executivă a organizației, Elena Botezatu, susține că Târgul OSC-urilor a reprezentat o oportunitate pentru a reitera problemele cu care se confruntă femeile și copii din Republica Moldova și de a le aminti și informa despre serviciile, la care pot apela și vorbi confidențial despre ceea ce s-a întâmplat, dar și pentru a cunoaște drepturile și serviciile disponibile în situații de criză. ”Acestea sunt Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete 0 8008 8008, Linia fierbinte penru migrație sigură și antitrafic 0 800 77777 și platformele siguronline.md și migratiesigura.md”, a precizat Elena Botezatu.

Târgul Organizațiilor Societății Civile a fost organizat în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”.

Recente

Mai vezi și

Echipele Fundației „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis” au prezentat rezultatele proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și buna guvernare”

Finanțarea a 15 inițiative locale ale societății civile ce au promovat buna guvernare și egalitatea de gen, instruirea a peste 180 de funcționari publici...

Evaluarea progreselor în implementarea recomandărilor pentru promovarea egalității de gen în Republica Moldova

Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”, au prezentat astăzi rezultatele evaluării...

„Știm că aveți toate pârghiile să contribuiți la schimbarea în bine a țării” – e îndemnul pentru absolventele Academiei de liderism „Femeile pentru buna...

Peste 150 de femei lidere din întreaga țară au participat vineri, 26 ianuarie, la evenimentul de networking dedicat absolventelor Academiei de Liderism „Femeile pentru...