Reprezentanții societății civile din Republica Moldova își consolidează cunoștințele în domeniul bunei guvernări

Zeci de reprezentanți ai Organizațiilor Societății Civile, Grupurilor de Acțiune Locală și Grupurilor de Inițiativă Locală din toată țara participă la instruirea în domeniul bunei guvernări. Timp de două zile, aceștia își dezvoltă și își consolidează capacitățile de implicare în procesele ce asigură buna guvernare (transparență decizională, elaborarea participativă a politicilor publice, anticorupție, integritatea APL-urilor, monitorizarea achizițiilor publice etc.), precum și abilitățile de aplicare a instrumentelor/tehnicilor de implicare a cetățenilor în procesele de guvernare locală.

Prezentă la eveniment, directoarea Fundației „Friedrich Ebert” Moldova, Ana Mihailov, a apreciat interesul mare al societății civile de a se implica în procesul de elaborare și implementare a politicilor publice, contribuind astfel la schimbare în bine a comunităților din care fac parte. „Prin aceste activități dorim să dezvoltăm capacitățile organizațiilor societății civile în domeniul bunei guvernări, să le determinăm să fie mai active și mai implicate în procesele de luare a deciziilor, să consolidăm comunicarea dintre autorități și reprezentanți ai societății civile, să asigurăm transparența proceselor decizionale. Printre elementele importante în asigurarea bunei guvernări sunt monitorizarea activităților autorităților de către societatea civilă, articularea intereselor celor pe care îi reprezintă și implicarea activă în procesele decizionale. Totodată, punem accent pe sporirea gradului de implicare a femeilor în viața politică, socială, economică atât la nivel local, cât și național”, a reiterat Ana Mihailov.

 „Implicarea societății civile în asigurarea transparenței procesului decizional, elaborarea participativă a politicilor publice, monitorizarea achizițiilor publice este foarte importantă. Vă îndemnăm să vă implicați activ în procesele decizionale, la elaborarea politicilor publice și la monitorizarea implementării acestora. Politicile publice elaborate în interesul cetățenilor vor contribui la dezvoltarea comunităților dumneavoastră, la îmbunătățirea condițiilor de trai și asigurarea serviciilor de calitate”, a afirmat coordonatoarea Programului Instruiri, Carolina Buzdugan.

Participanții și participantele la instruire și-au exprimat interesul față de consolidarea cunoștințelor în domeniul bunei guvernări, eficientizarea colaborării dintre societatea civilă și autoritățile publice locale, dezvoltarea parteneriatelor publice-private, îmbunătățirea abilităților de scriere și implementare a proiectelor, precum și sporirea gradului de implicare și promovare a femeilor etc.

Astfel, formatorul Vasile Cioaric le-a vorbit participanților și participantelor care sunt principiile de bază și elementele bunei guvernări, menționând importanța participării cetățenilor în luarea deciziilor. „Buna guvernare este un proces prin care instituțiile publice desfășoară activități publice, gestionează resurse publice și garantează respectarea drepturilor omului într-o manieră liberă de orice abuz și corupție, acordând o atenție deosebită principiului statului a de drept”, a explicat Vasile Cioaric.

Instruirea pentru reprezentanții societății civile în domeniul bunei guvernări este organizată în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”.

Recente

Mai vezi și

Alegerile locale generale (2023): atitudinea cetățenilor față de femeile care se implică în politică

În cadrul Academiei de Liderism Feminin am investit în promovarea femeilor lidere, am împărțit emoții, cunoștințe noi și, cel mai important, am încercat să...

Inițiativele proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare” – reflectate în buletinul informativ al Delegației UE în R. Moldova

Activitățile organizate în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul...

Proiectul „Femeia în pantofi de lideră”: succese remarcabile în dezvoltarea antreprenoriatului feminin

Echipa proiectului „Femeia în Pantofi de Lideră”, realizat de AO „Centrul Multifuncțional de Educație, Informație, Cultură” din Telenești, a trecut în revistă succesele înregistrate...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here