Proiectul „Parteneriate Locale pentru Abilitarea Femeilor din raioanele Cahul și Ungheni”
Conferința de încheiere a Proiectului „Parteneriate Locale pentru Abilitarea Femeilor din raioanele Cahul și Ungheni” a reunit, la Chișinău, la 22 septembrie 2022, beneficiare și beneficiari ai proiectului din cele 12 localități partenere ale inițiativei, reprezentante și reprezentanți ai administrațiilor publice locale din raioanele Cahul și Ungheni, ai Grupurilor de Inițiativă Locală, femei active, parteneri de dezvoltare. Iar acest eveniment s-a conturat într-o „ocazie minunată”, așa cum au menționat participantele și participanții la conferință, de a împărtăși rezultatele și experiențele obținute, a discuta provocările și de a schița pașii următori pentru a menține și înmulți „lucrurile extraordinare realizate cu eforturi comune”.
Proiectul „Parteneriate Locale pentru Abilitarea Femeilor din raioanele Cahul și Ungheni” a fost realizat de către Asociația „CONTACT-Cahul” și Asociația „Institutum Virtutes Civilis”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova, și a cuprins 12 localități: Andrușul de Jos, Cahul, Pârlița, Rădenii Vechi, Zagarancea și Zârnești din raionul Cahul, și Măcărești, Mănoilești, Larga Veche, Slobozia Mare, Ungheni și Văleni din raionul Ungheni.
Evenimentul moderat de către Silvia Strelciuc, una dintre inițiatoarele proiectului, a fost deschis printr-un cuvânt de salut de Managera Proiectului EVA, UN Women Moldova, Laura Grecu, care a remarcat atât oportunitatea administrațiilor publice locale, ONG-urilor locale și Grupurilor de Inițiativă de a elabora, a adapta la dimensiunea de gen și a implementa strategiile și planurile de dezvoltare locală, cât și impactul puternic al acestor inițiative realizate la nivel comunitar.
„Unul dintre punctele-forte ale proiectului a fost crearea unor parteneriate locale durabile în raioanele Cahul și Ungheni”, a afirmat Directorul Executiv al Asociației „CONTACT-Cahul”, Mihai Cucereanu, care a exprimat încrederea că aceste inițiative și acțiuni vor inspira și alte comunități din țară.
Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, a relevat în mesajul său adresat participantelor și participanților la eveniment că proiectul a demonstrat în acești doi ani plini diverse provocări „cât de important este să construim comunități și societăți puternice prin valorificarea – în egală măsură – a potențialului celor din preajmă: femei și bărbați, fete și băieți”. „Egalitatea de gen nu este o foaie scrisă, nu este doar un angajament internațional, ci înseamnă în primul rând o mai bună calitate a vieții pentru fiecare cetățean și cetățeană și cred că prin acest proiect am contribuit împreună la realizarea acestui scop”, a spus Liliana Palihovici.
Proiectul „Parteneriate Locale pentru Abilitarea Femeilor din raioanele Cahul și Ungheni” a inclus printre activitățile sale sesiuni de instruire, consultanță și mentorat și susținerea unor proiecte ale Grupurilor de Inițiativă Locală din cele 12 comunități partenere ale proiectului din raioanele Cahul și Ungheni care soluționează probleme importante din localitate prin împuternicirea fetelor și femeilor și promovarea egalității de gen.
„Sunteți comunități-campioane în promovarea egalității de gen”, astfel s-a adresat audienței Ofițerul de Program UN Women Moldova, Anatolii Oprea, care a evidențiat faptul că dacă la începutul acestui proiect „egalitatea de gen părea pentru dumneavoastră doar teorie, acum o trăiți și o aplicați în practică”.
Evenimentul de totalizare a Proiectului „Parteneriate Locale pentru Abilitarea Femeilor din raioanele Cahul și Ungheni” a continuat cu o prezentare a rezultatelor-cheie, susținută de Managera de Proiect, Asociația „CONTACT-Cahul”, Cristina Lupan, și Managera de Proiect, Asociația „Institutum Virtutes Civilis”, Olesea Plămădeală. Printre reușitele obținute în cadrul proiectului și aplaudate de audiență au fost punctate cele 48 de ședințe de mentorat desfășurate; constituirea Rețelei Femeilor Active din raioanele Cahul și Ungheni și organizarea unui număr de 17 ședințe ale rețelei la care au participat 501 de femei și bărbați; implementarea celor 6 inițiative locale; și cei 2.799 de femei și bărbați, fete și băieți beneficiari și beneficiare directe ale proiectului.
Iar panelul de prezentare a reușitelor comunităților implicate în proiect a reunit primare și primari și membre ale Grupurilor de Inițiativă Locală din cele 12 comunități-partenere ale proiectului: Andrușul de Jos, Cahul, Pârlița, Rădenii Vechi, Zagarancea și Zârnești din raionul Cahul, și Măcărești, Mănoilești, Larga Veche, Slobozia Mare, Ungheni și Văleni din raionul Ungheni. Discuțiile s-au axat pe componentele succesului, provocările întâmpinate, lecțiile învățate și pașii de urmat pentru ca „lucrurile extraordinare realizate împreună în cadrul Proiectului „Parteneriate Locale pentru Abilitarea Femeilor din raioanele Cahul și Ungheni” să continue”.
În acest sens, Managera Proiectului EVA, UN Women Moldova, Laura Grecu, a exprimat în mesajul său final dorința comună de a „asigura sustenabilitatea cunoștințelor și experiențelor obținute”.
Istoriile de succes au putut fi vizualizate de către audiență în cele 6 video proiectate în cadrul conferinței de încheiere a Proiectului „Parteneriate Locale pentru Abilitarea Femeilor din raioanele Cahul și Ungheni”.
#EVAProject #ImpreunaMaiPuternici #EU4Ungheni #EU4Cahul #EU4Moldova #StrongherTogether #OrangeTheWorld #GenerationEquality