„Ne dorim să faceți o altfel de politică” este îndemnul pentru absolventele Academiei de liderism „Femeile pentru buna guvernare”

Zeci de femei lidere din întreaga țară au primit sâmbătă, 16 aprilie, certificatele de participare din cadrul Academiei de liderism „Femeile pentru buna guvernare”, concepută și realizată de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”.

Timp de cinci luni, din noiembrie 2021 până în prezent, participantele Academiei au fost ghidate cum să se implice în procesele decizionale din localitățile lor, inclusiv la ce să atragă atenția atunci când vor decide să candideze la funcții elective sau publice, cum să înțeleagă problemele cu care se confruntă cetățenii și, mai ales, cum se pot implica alături de comunitate în rezolvarea acestora.

„Nu încetați să investiți în dezvoltarea personală! Orice efort în acest sens îl faceți pentru voi, în primul rând, dar și pentru comunitatea din care faceți parte. În calitate de lidere bine pregătite puteți ridica calitatea guvernării atât la nivel local, cât și la nivel național. Ne dorim să faceți o altfel de politică! Una în favoarea cetățenilor, care să consolideze gradul de coeziune în societate”, a fost îndemnul Lilianei Palihovici pentru absolventele Academiei de liderism „Femeile pentru buna guvernare”.

 „Foarte des întâlnim femei care au și cunoștințe, și ambiții, și, cel mai important, motivație puternică de a se implica în procesele de bună guvernare în comunităților din care fac parte. Însă, de cele mai multe ori, aceste femei nu au suficientă încredere în forțele proprii. De aceea, am lansat Academia de liderism, pentru a le oferi femeilor o platformă de discuții și dezbateri, de învățare și de împărtășire a propriilor experiențe, dar și pentru a le încuraja să se implice activ în procesele decizionale la nivel local sau chiar național”, a afirmat Inga Iovu, coordonatoare de proiecte, Fundația „Friedrich Ebert” Moldova.

Printre formatorii ce le-au ghidat pe participantele Academiei de Liderism „Femeile pentru buna guvernare” s-au numărat președinta AO „Institutum Virtutes Civilis” Liliana Palihovici, jurnalistul și expertul în comunicare publică Mircea Surdu, experta în protocol Natalia Ipati, actrița Teatrului Geneza-Art Dana Ciobanu, analiștii politici Igor Boțan și Igor Volnițchi, experta în comunicare și strategii electorale Olga Nicolenco, secretara generală a Platformei pentru Egalitate Nina Lozinschi și directoarea Centrului de instruire continuă în domeniul electoral, Doina Bordeianu.

Participantele Academiei vin din mai multe regiuni ale țării. Lidia Ostaș este consilieră locală în satul Congazcicul de Sus, din UTA Găgăuzia. La viitoarele alegeri generale planifică să candideze la funcția de primar în localitatea natală. Și-a axat mesajul de campanie pe patru piloni de dezvoltare. „Mi-am intitulat proiectul – Comunitate pentru bunătate. Din punctul meu de vedere, satul Congazcicul de Sus are nevie de următoarele schimbări: dezvoltarea unui proiect social, a unui centru pentru tineri și vârstnici; îmbunătățirea infrastructurii locale pentru persoanele cu nevoi speciale; îmbunătățirea calității serviciilor publice pentru cetățeni și încurajarea localnicilor să se implice în luarea deciziilor. Îmi doresc mult să candidez și sper să pot convinge consătenii că doar împreună putem ridica nivelul de trai în satul nostru”, s-a arătat convinsă Lidia.

Maricica Proca este manageră executivă a AO „Budești, casa părintească”. În ultimii ani a luat parte la campaniile electorale pentru funcțiile elective locale. „Decizia de a candida la funcția de primară de Budești a fost generată de faptul că acolo unde m-am implicat, am făcut-o cu dăruire și dedicație. Vreau să vin cu idei noi pentru soluționarea problemelor vechi din localitate  implementarea modelului de epurare a apei, susținerea tinerei generații, creșterea speranței de viață a vârstnicilor noștri. Un mare rol în dezvoltarea localității o are Diaspora, pe care o voi convinge să se implice activ în promovarea satului nostru”, explică Maricica.

O altă absolventă a Academiei este Gaia Panzaru, din Chișinău, în prezent managera unei companii din domeniul IT. Ea afirmă că și-ar dori să se implice în diferite procese decizionale, atât în viața publică, cât și în cea politică din Republica Moldova. „Vreau să fiu prezentă în societatea în care trăiesc și vreau să contribui la progresul ei. Nu vreau să mă resemnez la ideea că acesta este sistemul și că ar trebui să rămână așa. Un lucru care nu ne place poate fi schimbat, iar pentru asta avem nevoie de angajament, dorință de a face, perseverență, energie, onestitate și, nu în ultimul rând, abilități, iar eu cred ca am aceste abilitați”, a subliniat tânăra antreprenoare.

Recent, Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis” au lansat cea de-a doua ediție a Academiei de Liderism „Femeile pentru buna guvernare”: link Scopul instruirilor e să consolideze capacitățile femeilor și fetelor în vederea motivării lor de a participa activ la procesele decizionale, inclusiv de a se înscrie în cursa electorală pentru alegerile locale/ parlamentare. Pe parcursul a cinci luni, participantele vor beneficia de sesiuni de instruire și mentorat pe următoarele dimensiuni: liderism; comunicare publică; dezvoltare personală; dezvoltarea unei campanii. În cadrul sesiunilor de instruire vor fi organizate întâlniri informale, discuții cu personalități distinse și activități de networking.

Academia de Liderism este organizată în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”.

Recente

Mai vezi și

„Vă îndemnăm să creați o rețea de femei active” este mesajul instruirilor în cadrul Academiei de Liderism

„Femeile-lidere pot dezvolta comunitățile din care fac parte” - este mesjul transmis participantelor ultimei instruiri din cadrul Academiei de Liderism și Bună Guvernare. Scopul...

„O instruire plină de inspirație” – opinii ale absolventelor Academiei de Liderism

Peste 70 de participante ale Academiei de Liderism Feminin și Buna Guvernare au făcut pași importanți către dezvoltarea lor ca lidere comunitare. Timp de...

Impresiile participantelor Academiei de Liderism Feminin și Buna Guvernare

Absolventele primei sesiuni de instruire a Academiei de Liderism Feminin și Buna Guvernare, dedicată alegerilor locale din 2023, au primit astăzi diplomele de participare,...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here