Activitățile organizate în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”, sunt reflectate în cea mai recentă ediție a buletinului informativ al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, care include perioada aprilie – mai 2022.
Buletinul reflectă informații despre proiecte lansate în regiunile Republicii Moldova, măsuri concrete pentru o educație mai bună, societate mai puternică, economie mai prosperă, comunități locale mai moderne, mediu mai sănătos, transformare digitală în diferite sectoare-cheie, cu sprijinul oferit de UE.
Articolele dedicate activităților proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare” se referă la Târgul OSC-urilor, desfășurat în cadrul Zilei Europei 2022, din 14 mai. În timpul târgului, reprezentanții organizațiilor societății civile au informat vizitatorii Orășelului European, din Piața Marii Adunări Naționale, despre realizările lor și sprijinul pe care îl oferă beneficiarilor din Republica Moldova. În cadrul Târgului, președinta Asociației Obștești „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, a atras atenția că, deși dinamica dezvoltării domeniului serviciilor sociale în ultimii ani a fost una pozitivă, rețeaua serviciilor existente încă nu este suficient de bine cunoscută de potențialii beneficiari și inclusiv de autoritățile publice, ceea ce face ca modelele pozitive, inclusiv cele de finanțare din bugetul public, să nu fie multiplicate și să rămână necunoscute. „De fapt, OSC-urile contribuie la dezvoltarea R. Moldova și la consolidarea parcursului democratic al țării. Din punctul nostru de vedere, se știe prea puțin despre munca pe care o depun organizațiile societății civile. Credem că târgul a reprezentat o oportunitate pentru ca acestea să se facă vizibile, inclusiv ca plătitorii de taxe să redirecționeze, an de an, 2 % din impozitul pe venit pentru proiecte sociale și programe educaționale dedicate copiilor, adolescenților sau vârstnicilor”, a menționat Liliana Palihovici.
De asemenea, buletinul informativ al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova include și un articol dedicat dezbaterii „Parteneriate pentru dezvoltarea serviciilor sociale”, în cadrul căreia participanții au încercat să răspundă la întrebarea: cum pot fi întărite parteneriatele dintre autorități și organizațiile societății civile?
Directoarea Fundației „Friedrich Ebert” Moldova, Ana Mihailov, a punctat că în ultimii ani se încearcă dezvoltarea unei societăți ce să ofere bunăstare cetățenilor săi, în care fiecare să se bucure de respect, oportunități și șanse egale. „Ne-am propus să discutăm despre cum putem construi parteneriate pentru servicii sociale, pornind de la premisa că statul nu este în măsură, de unul singur, mai ales pe fundalul multiplelor crize și provocări cu care ne confruntăm actualmente, să asigure servicii sociale de calitate, în mod continuu, și care să se extindă asupra tuturor celor care au nevoie de ele”, a atras atenția Ana Mihailov.
Puteți face cunoștință cu activitățile organizate în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare” pe pagina de Facebook cu aceeași denumire sau pe pagina AO „Institutum Virtutes Civilis” – ivcmoldova.org