Activitățile organizate în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”, sunt reflectate în cea mai recentă ediție a buletinului informativ Cooperarea UE-Moldova pentru perioada noiembrie – decembrie 2022.
Buletinul include informații despre proiecte lansate în regiunile Republicii Moldova, măsuri concrete pentru o educație mai bună, societate mai puternică, economie mai prosperă, comunități locale mai moderne, mediu mai sănătos, transformare digitală în diferite sectoare-cheie, cu sprijinul oferit de UE.
Între altele, a fost reflectat evenimentul de încheiere a Academiei de Liderism „Femeile pentru buna guvernare”, din 9 decembrie 2022, la care au participat peste 150 femei lidere din întreaga țară. Din noiembrie 2021 și până în prezent, participantele Academiei au fost instruite și ghidate cum să se implice în procesele decizionale din localitățile lor, cum să identifice problemele cu care se confruntă cetățenii și, mai ales, cum se pot implica alături de comunitate în rezolvarea acestora, dar și cum să-și construiască o campanie de succes atunci când vor decide să candideze la funcții elective. În deschiderea evenimentului, Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, și-a exprimat speranța că abilitățile și cunoștințele pe care participantele le-au obținut în cadrul Academiei le vor inspira să se implice în schimbările din localitățile pe care le reprezintă.
Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a afirmat că „Realitatea arată că atunci când femeilor li se oferă oportunități egale, acces la resurse și sunt implicate în procesul decizional, comunitățile sunt mai prospere și mai armonioase. Egalitatea între femei și bărbați reprezintă o valoare fundamentală a Uniunii Europene. UE sprijină inițiativele ce promovează drepturile fetelor și femeilor, astfel încât fiecare să-și poată valorifica potențialul și să contribuie la o societate mai bună”, iar Președinta AO „Instiututum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, a menționat că Academia a fost lansată ca un proiect ce oferă, deja de câțiva ani, femeilor active din Republica Moldova oportunități unice de dezvoltare profesională, personală, de cunoaștere a proceselor decizionale și de dezvoltare a strategiilor personale pentru participare eficientă în procesele de guvernanță.
Buletinul informativ Cooperarea UE-Moldova pentru perioada noiembrie – decembrie 2022 conține și un articol dedicat notei analitice „Femeile în știință și cercetare: provocări în calea egalității de gen și politici recomandate”. Autoarea analizei, Dr.conf.univ. Mariana Iațco, a ajuns la concluzia că în pofida eforturilor existente de promovare a șanselor egale pentru femei și bărbați, specialistele din domeniul cercetării continuă să se confrunte cu problema accesului inegal la oportunitățile de finanțare a proiectelor de cercetare, inclusiv la funcții de conducere în instituțiile de cercetare sau la premiile academice.
Amintim că proiectul „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”.