EUROSFAT 2023: Grupurile parlamentare europene susțin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană

Aspirațiile europene ale Republicii Moldova vor fi susținute în continuare de către grupurile parlamentare europene, iar viteza de aderare a țării noastre la UE depinde de ritmul reformelor care vor continua să fie implementate. În prezent, parcursul european al Moldovei este garantat, iar în acest ritm, în câțiva ani, țara noastră va fi pregătită să adere la marea familie europeană. Acestea sunt principalele concluzii din cadrul celui mai mare forum românesc de afaceri europene – EUROSFAT, care s-a desfășurat în ziua de 28 noiembrie, în premieră, la Chișinău.

Evenimentul a adunat pe aceeași platformă oficiali europeni, alături de experți din România și Republica Moldova, care au abordat cele mai stringente subiecte privind implementarea reformelor necesare pentru aderarea Republicii Moldova la UE și conservarea valorilor europene prin prisma bunei guvernări, a democrației și a statului de drept.

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European:Sunt mândră că Parlamentul European a avut un rol în acest sens, fiind prima instituție a UE care a cerut Republicii Moldova și Ucrainei să primească statutul de candidat. Desigur, fiecare țară candidată trebuie să-și urmeze propria cale către aderarea la UE, dar Moldova a făcut deja un progres important prin inițierea de reforme în justiție, în lupta împotriva corupției și în legislația electorală. A sporit participarea societății civile în procesul decizional și a consolidat protecția drepturilor omului. Chiar și în cele mai dificile vremuri, angajamentele Președintei Sandu, Primului Ministru Recean și Președintelui Grosu față de cursul european al Republicii Moldova au rămas neclintite. Sunt convinsă că Moldova este pe drumul cel bun. Parlamentul European își va îndeplini în continuare rolul.”

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „Moldova nu se confruntă cu un război propriu-zis, dar este supusă unor eforturi constante de destabilizare a democrației sale. De asemenea, ea suportă consecințele războiului din Ucraina. Moldova primește un număr mare de refugiați ucraineni. Moldova se confruntă cu perturbări în șantaj legate de sistemul său energetic. Dar, la fel ca Ucraina, Moldova a întreprins eforturi semnificative de reformă. De exemplu, în domeniul judiciar a intensificat considerabil activitatea investigativă privind corupția și crima organizată. Există unele măsuri rămase, care trebuie finalizate, iar pe această bază, și în acest caz, Consiliul ar putea apoi finaliza cadrul de negociere, iar Comisia va prezenta Consiliului un raport privind progresele înregistrate, în martie 2024.”

La forum, în cadrul panelurilor de discuție, invitații au pus accent pe progresele înregistrate de țara noastră la peste un an de la primirea statutului de țară candidată pentru aderarea la UE prin prisma respectării nivelului de îndeplinire a celor 9 recomandări ale Comisiei Europene, cooperarea regională cu statele membre în perspectiva aderării Republicii Moldova la UE, dar și proiectele de dezvoltare regională dintre Moldova și România.

Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „Comisia Europeană a invitat recent Consiliul să înceapă negocierile de aderare. Acesta reprezintă un nou capitol în relațiile UE-Moldova și cred cu tărie în începutul transformării societății moldovenești pe calea aderării la UE. Procesul de extindere înseamnă mai mult decât o țară care devine membră a UE, este despre societatea care devine europeană, care îmbrățișează valorile, acțiunile și standardele Uniunii Europene în toate domenii de activitate, inclusiv în domeniul afacerilor. Un aspect încurajator al acestui proces este că nu trebuie să începeți de la zero. Există un nivel substanțial de expertiză și experiență deja acumulate de țările actuale candidate și de țările care au aderat la UE.”

Iar europarlamentarul Siegfried Mureșan, șeful delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova a menționat că, datorită faptului că în prezent este condusă de oameni politici care merită toată încrederea, țara noastră beneficiază de toate susținerea grupurilor parlamentare europene, pe toate direcțiile de dezvoltare.

Siegfried Mureșan, membru al Parlamentului European, Grupul EPP: „Parcursul european al Republicii Moldova este garantat, pentru că am reușit împreună în ultimii ani să facem lucruri pe care nu le credeam posibile și mult mai repede decât cu alte state care au aderat la Uniunea Europeană. Cele nouă recomandări ale Comisiei Europene au fost implementate într-o manieră pozitivă, s-au recuperat decalaje care durau de ani de zile. Procesul integrării durează poate mai mult decât ne dorim, dar direcția este clară: în ultimii ani, mai ales în reforma justiției, s-au făcut foarte multe lucruri. Toate grupurile parlamentare europene susțin aderarea Republicii Moldova la UE. Confirmarea și viteza de aderare depinde de ritmul reformelor, iar dacă Moldova va continua în următorii ani să fie condusă de oameni politici credibili, pro-europeni – cred că aceste negocieri pot decurge mai rapid și poate fi obținut mai mult sprijin pentru oamenii de aici, pentru întreprinderi. Alegerile din anul următor în Republica Moldova contează foarte mult, căci doar un om politic credibil poate obține lucruri de la partenerii săi. Ați dat dovadă că acționați în sprijinul valorilor europene și acest lucru a fost văzut la nivel european.”

Forumul EUROSFAT a adus în atenție și subiecte ce țin de securitate energetică, cibernetică și ecologică în contextul politic actual, reziliența Republicii Moldova la viitoarele provocări, dar și subiecte despre dezvoltarea economică a țării, precum asigurarea unui mediu macrofinanciar favorabil și combaterea economiei informale.

Mihai Popșoi, vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova: „Mă bucur că în cel de-al unsprezecelea an al existenței sale EUROSFAT a trecut Prutul, era și timpul. În numele Parlamentului Republicii Moldova, cunoscut pe vremuri ca Sfatul Țării, vreau să vă spun bun-venit! Cauza integrării Europene este o cauză comună. Este cauza fiecărui cetățean al Republicii Moldova și, din fericire, este și cauza prietenilor și fraților noștri din România și a multor altor prieteni din întreaga Uniune Europeană. Știm că procesul de negociere, care sperăm să înceapă cât de curând, va fi unul dificil, complicat, dar, grație mobilizării fiecărui cetățean, fiecărui membru al societății civile și fiecărui reprezentant al guvernării, vom reuși să valorificăm această șansă unică, acest credit de încredere.”

Elena Vacarciuc, directoare executivă, Fundația Soros Moldova: „Alinierea la standardele europene nu doar stimulează creșterea economică, ci și consolidează valorile democratice, statul de drept și drepturile omului în țara noastră. Schimbul de idei în cadrul Uniunii Europene favorizează dezvoltarea durabilă și guvernanța participativă, contribuind la o mai mare diversitate culturală. Moștenirea unică a Republicii Moldova va îmbogăți diversitatea Uniunii Europene, favorizând înțelegerea și unitatea. Cu toate acestea, ne stau în față provocări. Este imperios să realizăm reforme corespunzătoare, în special în sistemul judiciar și în administrația publică, pentru a respecta standardele Uniunii Europene și a asigura dezvoltarea durabilă.

Tana Foarfă, director executiv, „Europuls”: „Am avut, practic, nu doar un forum, ci, mai degrabă, un maraton de discuții, pentru că „sărbătorim” 10 ore de dezbateri despre Uniunea Europeană. Am avut alături de noi peste 200 de persoane care au venit să discute cu miniștrii din Republica Moldova, să asculte mesajele transmise de președinta Parlamentului European și președinta Comisiei Europene, procurorul-șef al Parchetului European, precum și alți experți din România și de la Bruxelles, care au dorit să cristalizeze împreună acest triunghi ideal între Bruxelles, Chișinău și București, în care să discutăm despre UE.”

Pe lângă evenimentul de la Chișinău, forumul EUROSFAT 2023 se mai desfășoară în perioada 27-30 noiembrie și în orașele din țară – Ungheni, Ceadîr-Lunga și Bălți. Evenimentul cu genericul „Uniunea Europeană și noi orizonturi”, este organizat de către Centrul de Expertiză Europeană „Europuls” din România și Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” din Moldova, cu susținerea financiară a Fundației Soros Moldova, a Uniunii Europene și a Fundației „Friedrich Ebert” în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Institutum Virtutes Civilis, Promo-LEX.

Recente

Promovarea transparenței și a bunei guvernări prin instruirea femeilor lidere în achiziții publice

AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu sprijinul UN Women Moldova...

Noi parteneriate pentru combaterea stereotipurilor și a violenței în bază de gen!

Anunțăm implicarea activă a echipei AO Institutum Virtutes Civilis...

AO „Institutum Virtutes Civilis” sprijină inițiativele de integrare a tinerilor pe piața muncii din Republica Moldova

Președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, și-a exprimat...

Mai vezi și

Anunț: Prelungirea procesului de evaluare a concursului de desene „Țara mea europeană”

Dragi participanți și participante ai concursului de desene „Țara...

Viitorul european al R. Moldova: Sesiune informativă în Drochia

Asociația „Institutum Virtutes Civilis” a organizat recent o sesiune...

„Uniunea Europeană pe înțelesul tuturor” – la Leova

În luna iulie, la Leova s-a desfășurat o discuție...

Termen extins: cerere de ofertă pentru selectarea unei companii de asistență logistică în organizarea unui eveniment în aer liber

Proiect: „Uniunea Europeană pe înțelesul fiecăruia”, implementat de AO...

Noi parteneriate pentru combaterea stereotipurilor și a violenței în bază de gen!

Anunțăm implicarea activă a echipei AO Institutum Virtutes Civilis în cadrul celei de-a doua etape a programului „EU4GenderEquality: Împreună împotriva stereotipurilor de gen și...

AO „Institutum Virtutes Civilis” sprijină inițiativele de integrare a tinerilor pe piața muncii din Republica Moldova

Președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, și-a exprimat sprijinul ferm față de inițiativele discutate în cadrul Forumului femeilor sindicaliste „Integrarea tinerelor pe piața...

Membrii Platformei Societății Civile R.Moldova-UE au abordat subiectul înființării Comitetului Economic și Social în cadrul discuțiilor cu Mate Csicsai, șeful secției politice a Delegației...

Discuțiile recente dintre membrii Platformei Societății Civile RM-UE și Mate Csicsai, șeful secției politice a Delegației UE în Republica Moldova, s-au concentrat pe inițiativa...