Liliana Palihovici: „Abordarea schimbărilor climatice din perspectiva de gen reprezintă o acțiune strategică pentru menținerea rezilienței și securității în lume”

Președinta AO Institutum Virtutes Civilis, Liliana Palihovici, a participat miercuri, 5 iunie, în cadrul conferinței internaționale: „Climate Action Through a Gendered Lens: Strategies for a Resilient and Secure OSCE Region” (Acțiuni climatice din perspectiva de gen: Strategii pentru reziliență și securitatea în țările participante OSCE), desfășurată la Viena, Austria.

În calitate de Reprezentantă specială a Președintelui în exercițiu al OSCE pe probleme de gen, Dna Palihovici a subliniat rolul esențial pe care îl are echitatea de gen în modelarea acțiunilor de adaptare la schimbările climatice.

„Abordarea schimbărilor climatice din perspectivă de gen este o chestiune de echitate și o acțiune strategică pentru menținerea rezilienței și securității în regiunea țărilor OSCE. Recunoscând și abordând provocările de gen impuse de schimbările climatice, putem dezvolta strategii mai cuprinzătoare și mai eficiente, de care să beneficieze toți membrii societății. Este important să integrăm perspectivele de gen în acțiunile noastre climatice, asigurându-ne că femeile nu sunt doar victime pasive ale schimbărilor climatice, ci agenți activi ai schimbării. Procedând astfel, putem crea un viitor mai rezilient, sigur și sustenabil pentru regiunea țărilor OSCE și nu numai”, a precizat Liliana Palihovici.

Ea a continuat prin a evidenția necesitatea colaborării internaționale și a partajării de bune practici între statele membre OSCE pentru a aborda în mod eficient impactul schimbărilor climatice asupra provocărilor de gen. „Trebuie să ne asigurăm că politicile și programele noastre sunt incluzive și că iau în considerare nevoile specifice ale femeilor și fetelor, care sunt adesea cele mai afectate de dezastrele climatice. Prin promovarea participării egale și active a femeilor în procesele de luare a deciziilor, putem îmbunătăți reziliența comunităților noastre și putem construi o societate mai echitabilă și mai justă.”

Conferința a reunit experți, factori de decizie și reprezentanți ai societății civile din diverse țări, care au discutat despre modul în care perspectivele de gen pot fi integrate în politicile și strategiile climatice la nivel regional și internațional.

Recente

Anunț de participare la o instruire în domeniul achizițiilor publice

AO „Institutum Virtutes Civilis” invită alesele locale și funcționarele...

Anunț: Prelungirea procesului de evaluare a concursului de desene „Țara mea europeană”

Dragi participanți și participante ai concursului de desene „Țara...

Mai vezi și

Liliana Palihovici: „Recunoscând provocările femeilor, putem valorifica potențialul lor ca lidere”

„Lupta pentru egalitatea de gen, toleranță și nediscriminare necesită...

Zubrești – satul care are o comunitate activă a localnicilor

Înconjurat de dealuri stufoase, tupilat printre câmpii și izolat...

Viitorul european al R. Moldova: Sesiune informativă în Drochia

Asociația „Institutum Virtutes Civilis” a organizat recent o sesiune informativă în orașul Drochia, unde aproximativ 60 de participanți de toate vârstele au avut ocazia...

„Uniunea Europeană pe înțelesul tuturor” – la Leova

În luna iulie, la Leova s-a desfășurat o discuție comunitară despre Uniunea Europeană și importanța integrării europene pentru Republica Moldova. Evenimentul a avut drept...

Lansarea primului Raport de Monitorizare Independentă privind progresul Republicii Moldova în implementarea recomandărilor Comisiei Europene în contextul procesului de aderare la Uniunea Europeană –...

Centrul Analitic Independent  „Expert-Grup”, în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Institutum Virtutes Civilis (IVC) și Fundația „Friedrich Ebert”, au prezentat,...