Liliana Palihovici: „Abordarea schimbărilor climatice din perspectiva de gen reprezintă o acțiune strategică pentru menținerea rezilienței și securității în lume”

Președinta AO Institutum Virtutes Civilis, Liliana Palihovici, a participat miercuri, 5 iunie, în cadrul conferinței internaționale: „Climate Action Through a Gendered Lens: Strategies for a Resilient and Secure OSCE Region” (Acțiuni climatice din perspectiva de gen: Strategii pentru reziliență și securitatea în țările participante OSCE), desfășurată la Viena, Austria.

În calitate de Reprezentantă specială a Președintelui în exercițiu al OSCE pe probleme de gen, Dna Palihovici a subliniat rolul esențial pe care îl are echitatea de gen în modelarea acțiunilor de adaptare la schimbările climatice.

„Abordarea schimbărilor climatice din perspectivă de gen este o chestiune de echitate și o acțiune strategică pentru menținerea rezilienței și securității în regiunea țărilor OSCE. Recunoscând și abordând provocările de gen impuse de schimbările climatice, putem dezvolta strategii mai cuprinzătoare și mai eficiente, de care să beneficieze toți membrii societății. Este important să integrăm perspectivele de gen în acțiunile noastre climatice, asigurându-ne că femeile nu sunt doar victime pasive ale schimbărilor climatice, ci agenți activi ai schimbării. Procedând astfel, putem crea un viitor mai rezilient, sigur și sustenabil pentru regiunea țărilor OSCE și nu numai”, a precizat Liliana Palihovici.

Ea a continuat prin a evidenția necesitatea colaborării internaționale și a partajării de bune practici între statele membre OSCE pentru a aborda în mod eficient impactul schimbărilor climatice asupra provocărilor de gen. „Trebuie să ne asigurăm că politicile și programele noastre sunt incluzive și că iau în considerare nevoile specifice ale femeilor și fetelor, care sunt adesea cele mai afectate de dezastrele climatice. Prin promovarea participării egale și active a femeilor în procesele de luare a deciziilor, putem îmbunătăți reziliența comunităților noastre și putem construi o societate mai echitabilă și mai justă.”

Conferința a reunit experți, factori de decizie și reprezentanți ai societății civile din diverse țări, care au discutat despre modul în care perspectivele de gen pot fi integrate în politicile și strategiile climatice la nivel regional și internațional.

Recente

Mai vezi și

Concurs pentru prestarea serviciului de procurare și livrare a rechizitelor de birou

Termeni de referință pentru realizarea concursului de selectare a...

Proiecte de succes și colaborare: impactul asistenței UE asupra progreselor R. Moldova

Activitățile echipei AO „Institutum Virtutes Civilis” s-au regăsit în ultima ediție...

AO IVC – în sprijinul viitoarelor campioane de la Liceul Republican cu Profil Sportiv

În pragul sărbătorilor de iarnă, datorită contribuției dumneavoastră prin...

Anunț de selectare a unui agent economic care să furnizeze servicii de cazare, alimentație și locațiune

TERMENI DE REFERINȚĂ PENTRU SELECTAREA UNUI AGENT ECONOMIC CARE...

Peste 300 de tineri și tinere din Căușeni și Ștefan Vodă, implicați/te în discuții privind egalitatea de gen

343 de elevi și eleve au participat la discuțiile despre rolul tinerei generații în combaterea stereotipurilor și a violenței în bază de gen. Este...

Tinerii și tinerele din Copceac discută deschis despre importanța egalității de gen

La Gimnaziul „Academicianul Mitrofan Ciobanu” din satul Copceac, raionul Ștefan Vodă, a avut loc o discuție interactivă despre „Egalitatea de gen și non-discriminarea”. Evenimentul...

AO IVC – în sprijinul viitoarelor campioane de la Liceul Republican cu Profil Sportiv

În pragul sărbătorilor de iarnă, datorită contribuției dumneavoastră prin redirecționarea a 2% din impozitul pe venit, AO „Institutum Virtutes Civilis” a reușit să sprijine patru tinere...