„Unde-s mulți, puterea crește” – cu acest mesaj zeci de cetățeni din raionul Telenești au fost îndrumați astăzi să pună umărul la reformarea localităților din care provin. În cadrul unui atelier practic organizat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, participanții au învățat să realizeze un plan de acțiuni de implicare civică pentru promovarea bunei guvernări la nivel local. Pe lângă faptul că au trebuit să identifice problemele care ar urma să fie rezolvate în localitate, participanții au trebuit să schițeze și o strategie „pe puncte” astfel încât ideea lor să devină realitate.
Vicepreședintele raionului Telenești, Alexandru Taburceanu, a precizat că în ultimii ani administrația raionului activează bazându-se pe principiile bunei guvernări, ceea ce înseamnă întâi de toate implicarea comunității în luarea deciziilor importante. „Din punctul meu de vedere, administrația publică locală trebuie să permită tuturor factorilor de decizie să ia parte la luarea, evaluarea sau promovarea hotărârilor de îmbunătățire a nivelului de trai în sat sau oraș. Datoria fiecărei guvernări, indiferent dacă e de nivel central sau de nivel local, e să aibă grijă de cetățenii săi. Dacă Dvs. veți fi mai activi, noi, cei de la guvernare, vom apleca mai des urechea la cerințele pe care le înaintați”, a fost mesajul vicepreședintelui raionului Telenești.
„De-a lungul anilor ne-am convins că satele și orașele în care există o comunicare constructivă între cetățeni și autorități se dezvoltă armonios, proiectele inițiate sunt duse la bun sfârșit, iar deciziile importante se iau ținând cont de interesele comunității”, au observat facilitatoarele Natalia Osipenco și Maria Furdui, îndemnând cetățenii implicați în instruire să organizeze periodic întâlniri la care să analizeze inițiativele locale, cum pot fi acestea promovate și sprijinite inclusiv financiar.
Insuficiența apei potabile în sat, necesitatea unei transparențe sporite privind vânzarea terenurilor publice, problema acumulării deșeurilor sau lipsa unui spațiu de recreere pentru săteni – sunt doar câteva dintre problemele formulate de participanții la atelierul de instruire practică de la Telenești.
Raisa Railean e fostă consilieră locală în satul Tîrșiței. Chiar și în prezent, când s-a retras la pensie, se implică activ în dezvoltarea localității prin intermediul unui grup de inițiativă. „Am pus umărul pentru promovarea proiectului de reparare a Casei de Cultură, am mobilizat sătenii în proiectul de reparare a drumului spre cimitirul din localitate etc. Sunt în permanentă legătură cu administrația publică locală. În prezent instalăm o fântână arteziană, inclusiv cu conducta de aprovizionare a satului cu apă. M-am convins în toți anii cât am fost consilieră locală că inițiativele bune au sorți de izbândă doar atunci când există o colaborare strânsă între administrație și cetățeni”, s-a arătat convinsă Raisa Railean.
Problema acumulării deșeurilor din satul Leușeni a fost identificată de Maria Dubău, managera instituției de educație timpurie din localitate. Ea consideră că o localitate nu se poate dezvolta armonios dacă problemele de mediu sunt lăsate la coada priorităților. „Are de suferit imaginea localității. Ne-ar plăcea să rezolvăm această problemă, inclusiv pentru a da un bun exemplu copiilor noștri, pentru că economia, educația, agricultura nu pot evolua într-un mediu poluant și degradat. Cum ne putem implica? De exemplu, prin participarea la ședințele consiliului local. Putem sugera administrației locurile unde să amplaseze urnele pentru gunoi, să ne asigurăm că tarifele de colectare a deșeurilor vor fi stabilite corect, ținând cont de interesul localității”, crede Maria Dubău.
Pentru ca autoritățile să aibă parte de sprijinul localnicilor e necesar ca deciziile pe care le iau să fie transparente, s-a arătat convinsă Stela Drăguș din Ciulucani. Alături de colegii de echipă, ea a elaborat un plan de acțiuni pentru a monitoriza modul în care sunt organizate licitațiile de vânzare a terenurilor publice. „Bugetul localității se formează inclusiv din taxele pe care le achită cetățenii. Prin urmare, cred că avem și noi un cuvânt de spus în luarea deciziilor. Am putea crea un grup de inițiativă prin intermediul căruia, pe de o parte, să discutăm cu administrația publică locală, pe de altă parte, să informăm cetățenii despre deciziile ce sunt luate”, a explicat Stela Drăguș.
Pe parcursul acestei săptămâni, ateliere similare celui organizat astăzi la Telenești au fost desfășurate la Strășeni și Rezina. Acestea reprezintă o continuare a două instruiri în domeniul bunei guvernări organizate anterior pentru reprezentanții asociațiilor obștești, grupurilor de acțiune și inițiativă locale. Participanții instruiți astăzi urmează să supună dezbaterilor publice planurile elaborate pentru a asigura continuitatea ideilor asupra cărora au lucrat în cadrul atelierului practic.
Atelierul de instruire de la Telenești a fost organizat în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”.