Datele sondajului dat denotă o extindere a prezenței femeilor în afaceri. De exemplu, în anul 2017 aproximativ 33,9% din întreprinderi erau deținute sau gestionate de femei, cotă ce este cu 6,4 puncte procentuale mai mare decât cea înregistrată în 2009, când BNS a realizat o cercetare asemănătoare.
În pofida acestui fapt, femeile continuă să reprezinte o minoritate în cadrul comunității de afaceri cu rezerve de creștere importante, în condițiile în care acestea constituie peste jumătate din totalul populației rezidente a țării. Femeile rareori dețin afaceri de dimensiuni mijlocii și mari (circa 1,3%).
Obstacole cum ar fi nivelul scăzut de capital inițial și finanțare bancară, lipsa de timp determină femeile să înceapă afaceri în medie de 2 ori mai mici. Acest fapt le dezavantajează, ceea ce are consecințe într-un nivel mai jos al profitabilității (cu circa 60%) și al productivității (cu circa 18%).
Femeilor de afaceri le este dificil să combine viața de familie cu cea profesională. Comparativ cu bărbații antreprenori, ponderea femeilor antreprenoare căsătorite este cu 10,2 p.p. mai mică, a celor divorțate – de 2 ori mai mare, iar a celor cu copii mai mici de vârsta de 7 ani – cu 7,9 p.p. mai mică. Totodată, pe cât nivelul de sofisticare a întreprinderii crește cu atât mai mult crește ponderea femeilor necăsătorite și divorțate.
Textul notei analitice poate fi cercetat AICI.