Academia de Liderism „Femeile pentru buna guvernare” a fost lansată cu succes

Circa o sută de femei au participat astăzi la lansarea Academiei de Liderism „Femeile pentru buna guvernare”, care are scopul de a consolida capacitățile femeilor și fetelor în vederea motivării lor de a participa activ la procesele decizionale, inclusiv de a se înscrie în cursa electorală pentru alegerile locale/parlamentare.

Timp de aproape un an, peste o sută de femei din diferite regiuni ale țării vor beneficia de sesiuni de instruire și mentorat pe următoarele dimensiuni: liderism; comunicare publică; dezvoltare personală; dezvoltarea unei campanii. Mai mult, în cadrul sesiunilor de instruire vor fi organizate întâlniri informale, discuții cu personalități distinse și activități de networking. Programul va fi facilitat de experți naționali, cu o valoroasă experiență profesională și cunoștințe în domeniile menționate. Fiecare participantă va beneficia de cel puțin 3 instruiri și sesiuni de mentorat.

În cuvântul său de salut, reprezentantul Fundației „Friedrich Ebert” în Ucraina și Moldova, Marcel Röthig, a vorbit despre importanța pregătirii femeilor și fetelor din Republica Moldova de a se implica cât mai activ în viața politică, socială și economică. „Acest număr impunător de participante este o mare realizare, dar și o provocare pentru proiect. Tindem să inspirăm cât mai multe femei să devină adevărate promotoare ale schimbării în Republica Moldova, prin implicarea lor activă pe arena politică. Suntem întotdeauna deschiși să discutăm ideile și propunerile dumneavoastră, pentru a răspunde așteptărilor pe care le aveți de la această Academie”, a subliniat Marcel Röthig.

Prezentă la evenimentul de lansare, șefa Secției Cooperare, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Magdalena Mueller-Uri, a felicitat femeile selectate să participe la Academia de Liderism, femei care vin din diferite raioane ale țării. „În cadrul acestei Academii femeile vor avea posibilitatea să-și dezvolte abilitățile de comunicare, de lidere și de organizare a campaniilor electorale. Sunt impresionată de interesul foarte mare al femeilor din toată țara, dar și de numărul foarte mare de dosare recepționate pentru această Academie. Uniunea Europeană va continua să sprijine activitățile de abilitare a femeilor din Republica Moldova și să colaboreze cu autoritățile publice, atât la nivel local, cât și național, în parteneriat cu societatea civilă, pentru a promova egalitatea de gen”, a menționat Magdalena Mueller-Uri.

La evenimentul de lansare a fost prezent și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, care a reiterat importanța consolidării capacităților femeilor de a se implica în procesele decizionale atât la nivel național, cât și local. „Una dintre prioritățile Ministerului este asigurarea egalității dintre bărbați și femei. Mi-aș dori ca, peste câțiva ani, să vorbim mai mult despre abilitatea femeilor de a se implica în viața politică, economică și socială, decât despre necesitatea protecției lor. Aceste evenimente sunt mult mai importante decât toate măsurile coercitive impuse, pentru că motivează femeile din toate regiunile țării să fie active și să se implice în procesele de luare a deciziilor și de elaborare a politicilor necesare comunităților lor”, a spus ministrul Marcel Spatari.

La rândul ei, președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, a menționat că, în cadrul Academiei, este planificat un program complex de activități pentru susținerea și abilitarea femeilor interesate de a se implica activ în procesele decizionale și în viața politică din Republica Moldova. „Mă bucur să văd atât de multe viitoare lidere, femei care nu vă temeți de greutăți și ați decis să investiți în dezvoltarea dumneavoastră, pentru a putea fi cât mai implicate, influente și active la luarea deciziilor și dezvoltarea comunităților din care faceți parte. Printre participante avem femei profesioniste din diferite domenii. Sperăm că profesionalismul dumneavoastră vă va ajuta să fiți vocale și să influențeze procesul de guvernare. În ultimii ani, Republica Moldova a înregistrat un progres în diminuarea propagandei anti-femei. Sunt sigură, mai multe femei implicate în procesele decizionale înseamnă mai multă încredere în societate că lucrurile pot fi schimbate spre bine, inclusiv de către femei”, a afirmat Liliana Palihovici.

Cu un cuvânt de încurajare în adresa participantelor a venit deputata în Parlamentul Republicii Moldova, absolventa Academiei de Liderism Feminin ediția 2018, Veronica Roșca. „Există susținere în promovarea femeilor și tinerilor să se implice în procesele de bună guvernare, mai ales la nivel local. Vă invit la Parlament să aducem un omagiu femeilor care au contribuit la dezvoltarea democrației în țara noastră. Mi-ar plăcea să văd cât mai multă implicare din partea tuturor, pentru că modificarea cadrului legislativ nu este suficientă. Sunt necesare astfel de evenimente, care să încurajeze femeile, să le susțină și să le ofere mai multă ambiție și curaj, pentru a deveni lidere la nivelul comunității și chiar la nivel național”, a reiterat și Veronica Roșca.

Participantele la Academia de Liderism „Femeile pentru buna guvernare” și-au exprimat dorința de a-și dezvolta abilitățile de lidere, de a obține cunoștințele necesare pentru participarea în viața publică și politică din Republica Moldova, de a fi instruite cum să analizeze nevoile oamenilor și să elaboreze politici publice necesare etc. „Sunt foarte fericită că am fost selectată să particip la această Academie. Pentru a face o schimbare este nevoie de implicare, iar pentru implicare sunt necesare mai multe cunoștințe. Vreau să obțin abilități de comunicare în public, abilități de lideră și de dezvoltare personală”, a spus Natalia Verdeș.

„Sunt consilieră la Bălți și sunt foarte bucuroasă să particip la acest Program, pentru că împreună putem să depășim stereotipurilor că femeia în politică nu are ce căuta”, a afirmat Cristina Craevscaia-Derenova.

„Ne dorim să învățăm care este codul etic al  al unei lidere, politiciene, interes pentru a învăța cum să scriem corect proiecte, cum să activeze un ONG mai bine, comunicarea dintre ONG și autoritățile publice locale, cum să elaborăm politici țintite spre soluționarea problemelor, cum să construim echipe  cum să construiești o echipă eficientă, cum să devii funcționar public etc.”, a subliniat participanta Irina Baran.

„Una dintre așteptările noastre este oportunitatea dezvoltării personale și anume, comunicarea eficientă în public, dezvoltarea capacităților de lansare a parteneriatelor dintre comunități, inclusiv parteneriate cu autoritățile publice. Ne dorim să dezvoltăm o comunitate a femeilor cu inițiativă”, a adăugat Tatiana Andrieș.

Academia este realizată în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis” cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”.

Recente

Promovarea transparenței și a bunei guvernări prin instruirea femeilor lidere în achiziții publice

AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu sprijinul UN Women Moldova...

Noi parteneriate pentru combaterea stereotipurilor și a violenței în bază de gen!

Anunțăm implicarea activă a echipei AO Institutum Virtutes Civilis...

AO „Institutum Virtutes Civilis” sprijină inițiativele de integrare a tinerilor pe piața muncii din Republica Moldova

Președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, și-a exprimat...

Mai vezi și

Anunț: Prelungirea procesului de evaluare a concursului de desene „Țara mea europeană”

Dragi participanți și participante ai concursului de desene „Țara...

Viitorul european al R. Moldova: Sesiune informativă în Drochia

Asociația „Institutum Virtutes Civilis” a organizat recent o sesiune...

„Uniunea Europeană pe înțelesul tuturor” – la Leova

În luna iulie, la Leova s-a desfășurat o discuție...

Termen extins: cerere de ofertă pentru selectarea unei companii de asistență logistică în organizarea unui eveniment în aer liber

Proiect: „Uniunea Europeană pe înțelesul fiecăruia”, implementat de AO...

Alegerile locale generale (2023): atitudinea cetățenilor față de femeile care se implică în politică

În cadrul Academiei de Liderism Feminin am investit în promovarea femeilor lidere, am împărțit emoții, cunoștințe noi și, cel mai important, am încercat să...

Inițiativele proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare” – reflectate în buletinul informativ al Delegației UE în R. Moldova

Activitățile organizate în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul...

Proiectul „Femeia în pantofi de lideră”: succese remarcabile în dezvoltarea antreprenoriatului feminin

Echipa proiectului „Femeia în Pantofi de Lideră”, realizat de AO „Centrul Multifuncțional de Educație, Informație, Cultură” din Telenești, a trecut în revistă succesele înregistrate...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here