A fost lansată cea de-a doua ediție a Academiei de liderism „Femeile pentru buna guvernare”

Participantele sunt reprezentante ale administrației publice locale, ONG-urilor și Grupurilor de Inițiativă Locală din toată țara. Pe parcursul sesiunilor de instruire, ele vor fi ghidate cum să se implice în procesele decizionale din localitățile lor, inclusiv la ce să atragă atenția atunci când vor decide să candideze la funcții elective sau publice, cum să înțeleagă problemele cu care se confruntă cetățenii și, mai ales, cum se pot implica alături de comunitate în rezolvarea acestora.

Reprezentantul Fundației „Friedrich Ebert” în Ucraina și Moldova, Marcel Röthig, și-a exprimat speranța că, după absolvirea Academiei, participantele își vor asuma rolul de Ambasadoare ale schimbărilor în localitățile lor. „Precedentele ediții au fost un succes. Ne bucurăm să știm că eforturile noastre au continuitate. Ne-am dori ca cetățenii din localitățile Dvs. să se inspire de la succesele pe care le obțineți și, împreună, să înregistrați rezultate frumoase, în beneficiul oamenilor”, a declarat Marcel Röthig.

Mai jos puteți urmări evenimentul de încheiere a primei ediții a Academiei.

Președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, lideră de proiect, a menționat că își dorește o prezență mai activă a femeilor în politicul din Republica Moldova. „Ne-am dori ca, prin efortul Dvs., în Parlament, în Consiliile locale sau raionale să fie reprezentate interesele tuturor cetățenilor: femei sau bărbați, vârstnici sau tineri. Femeile care au participat în precedentele ediții ale Academiei au devenit, între timp, primare, consiliere locale sau raionale și chiar deputate în Parlamentul Republicii Moldova. Considerăm că aceste succese pot fi multiplicate”, a punctat Liliana Palihovici.

Printre absolventele Academiei de Liderism Feminin ediția 2018 se numără și deputata din cadrul Parlamentului de la Chișinău, Veronica Roșca. Ea a precizat că, în prezent, Republica Moldova se află pe locul 27 în lume după numărul de femei în legislativ, devansând țări ca Franța, Italia sau România. „Sunt multe femei curajoase care au un cuvânt de spus, este important ca la momentul potrivit să beneficieze de sprijin”, a precizat Veronica Roșca.

Iar, Svetlana Racul, primara de Boșcana, raionul Criuleni, absolventă a Academiei de Liderism Feminin, promoția 2019, a menționat că pentru ea instruirile din cadrul academiei au reprezentat o oportunitate unică de a se dezvolta personal și de a deveni o lideră încrezătoare în propriile forțe.

Participantele cele de-a doua ediții a Academiei de Liderism „Femeile pentru buna guvernare”, pe lângă faptul că vin din mai multe regiuni ale țării, reprezintă și diverse domenii de activitate.  Aurelia B. șusține că a aplicat la Academie în speranța să-și depășească frica de a vorbi în fața unui grup numeros de persoane. „De asemenea, mi-ar plăcea să învățăm cum putem motiva oamenii din jur să ne urmeze și să depună suflet în tot ce fac”, a precizat Aurelia.

Și Valentina C. este parte a celei de-a doua ediții a Academiei de Liderism „Femeile pentru buna guvernare”. De-a lungul anilor a participat în cadrul mai multor campanii electorale și susține că, alături de colegele sale, a demonstrat că femeile au capacități să administreze eficient comunități. „Nu accept abordări de tipul doar femei sau doar bărbați în conducere. În cadrul primăriei Strășeni pun valoare pe capacitățile oamenilor și nu pe genul lor. Cred sincer că prezența femeilor în funcții de conducere trebuie să devină o tradiție și nu o excepție”, a punctat Valentina Casian.

Oxana M. este o tânără participantă a Academiei de Liderism „Femeile pentru buna guvernare”, ediția II. Are 21 de ani și este originară din Telenești. „În pofida vârstei mele, am ambiția peste câțiva ani să mă implic în funcții de conducere. De ce? Pentru a schimba în bine societatea în care trăim cu toții, pentru a motiva tinerii să rămână acasă și pentru a rezolva problemele din comunitățile noastre”, a spus Oxana.

Cea de-a doua ediție a Academiei este organizată în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”.

Recente

Mai vezi și

Anunț extins pentru selectarea unui agent economic care să furnizeze servicii de alimentație și locațiune a unei săli de conferințe pentru organizarea evenimentelor de...

Organizație:Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis”Sectorul:Non-guvernamentalLocație:Republica MoldovaPerioada de prestare a...

Olga Caraman: „Oamenii vor să le fii alături. Dacă vii cu promisiuni deșarte, te taxează cu votul lor”

Cu o carieră dedicată comunei Grătiești și o experiență...

Anunț de solicitare a ofertelor pentru servicii de traducere scrisă și machetare a produselor traduse

1. Context: AO „Institutum Virtutes Civilis” (AO IVC) implementează, cu...

Împreună pentru o administrație publică locală mai eficientă și incluzivă

Într-un efort de a consolida rolul femeilor în dezvoltarea comunităților din Republica Moldova, AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu sprijinul UN Women Moldova și al...

Olga Caraman: „Oamenii vor să le fii alături. Dacă vii cu promisiuni deșarte, te taxează cu votul lor”

Cu o carieră dedicată comunei Grătiești și o experiență de 22 de ani în domeniul contabilității, Olga Caraman a devenit recent primară, în urma...

Iulia Manic: „Am vrut să aduc lucruri frumoase cetățenilor din sat, pentru că le merită”

Iulia Manic, tânăra și dinamică, s-a remarcat nu doar prin curajul de a candida pentru prima dată la funcția de primar, ci și prin...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here