A fost lansată cea de-a doua ediție a Academiei de liderism „Femeile pentru buna guvernare”

Participantele sunt reprezentante ale administrației publice locale, ONG-urilor și Grupurilor de Inițiativă Locală din toată țara. Pe parcursul sesiunilor de instruire, ele vor fi ghidate cum să se implice în procesele decizionale din localitățile lor, inclusiv la ce să atragă atenția atunci când vor decide să candideze la funcții elective sau publice, cum să înțeleagă problemele cu care se confruntă cetățenii și, mai ales, cum se pot implica alături de comunitate în rezolvarea acestora.

Reprezentantul Fundației „Friedrich Ebert” în Ucraina și Moldova, Marcel Röthig, și-a exprimat speranța că, după absolvirea Academiei, participantele își vor asuma rolul de Ambasadoare ale schimbărilor în localitățile lor. „Precedentele ediții au fost un succes. Ne bucurăm să știm că eforturile noastre au continuitate. Ne-am dori ca cetățenii din localitățile Dvs. să se inspire de la succesele pe care le obțineți și, împreună, să înregistrați rezultate frumoase, în beneficiul oamenilor”, a declarat Marcel Röthig.

Mai jos puteți urmări evenimentul de încheiere a primei ediții a Academiei.

Președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, lideră de proiect, a menționat că își dorește o prezență mai activă a femeilor în politicul din Republica Moldova. „Ne-am dori ca, prin efortul Dvs., în Parlament, în Consiliile locale sau raionale să fie reprezentate interesele tuturor cetățenilor: femei sau bărbați, vârstnici sau tineri. Femeile care au participat în precedentele ediții ale Academiei au devenit, între timp, primare, consiliere locale sau raionale și chiar deputate în Parlamentul Republicii Moldova. Considerăm că aceste succese pot fi multiplicate”, a punctat Liliana Palihovici.

Printre absolventele Academiei de Liderism Feminin ediția 2018 se numără și deputata din cadrul Parlamentului de la Chișinău, Veronica Roșca. Ea a precizat că, în prezent, Republica Moldova se află pe locul 27 în lume după numărul de femei în legislativ, devansând țări ca Franța, Italia sau România. „Sunt multe femei curajoase care au un cuvânt de spus, este important ca la momentul potrivit să beneficieze de sprijin”, a precizat Veronica Roșca.

Iar, Svetlana Racul, primara de Boșcana, raionul Criuleni, absolventă a Academiei de Liderism Feminin, promoția 2019, a menționat că pentru ea instruirile din cadrul academiei au reprezentat o oportunitate unică de a se dezvolta personal și de a deveni o lideră încrezătoare în propriile forțe.

Participantele cele de-a doua ediții a Academiei de Liderism „Femeile pentru buna guvernare”, pe lângă faptul că vin din mai multe regiuni ale țării, reprezintă și diverse domenii de activitate.  Aurelia B. șusține că a aplicat la Academie în speranța să-și depășească frica de a vorbi în fața unui grup numeros de persoane. „De asemenea, mi-ar plăcea să învățăm cum putem motiva oamenii din jur să ne urmeze și să depună suflet în tot ce fac”, a precizat Aurelia.

Și Valentina C. este parte a celei de-a doua ediții a Academiei de Liderism „Femeile pentru buna guvernare”. De-a lungul anilor a participat în cadrul mai multor campanii electorale și susține că, alături de colegele sale, a demonstrat că femeile au capacități să administreze eficient comunități. „Nu accept abordări de tipul doar femei sau doar bărbați în conducere. În cadrul primăriei Strășeni pun valoare pe capacitățile oamenilor și nu pe genul lor. Cred sincer că prezența femeilor în funcții de conducere trebuie să devină o tradiție și nu o excepție”, a punctat Valentina Casian.

Oxana M. este o tânără participantă a Academiei de Liderism „Femeile pentru buna guvernare”, ediția II. Are 21 de ani și este originară din Telenești. „În pofida vârstei mele, am ambiția peste câțiva ani să mă implic în funcții de conducere. De ce? Pentru a schimba în bine societatea în care trăim cu toții, pentru a motiva tinerii să rămână acasă și pentru a rezolva problemele din comunitățile noastre”, a spus Oxana.

Cea de-a doua ediție a Academiei este organizată în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”.

Recente

Mai vezi și

Olga Caraman: „Oamenii vor să le fii alături. Dacă vii cu promisiuni deșarte, te taxează cu votul lor”

Cu o carieră dedicată comunei Grătiești și o experiență de 22 de ani în domeniul contabilității, Olga Caraman a devenit recent primară, în urma...

Peste 200 de femei ce au obținut funcții publice la nivel local își vor consolida cunoștințele privind buna guvernare și promovarea politicilor sensibile la...

Cu sprijinul Suediei și UN Women Moldova, AO „Institutum Virtutes Civilis” a lansat prima instruire din cadrul Academiei de Liderism Feminin și Buna Guvernare...

Reprezentanți și reprezentante ai MAEIE, alături de specialiste UN Women Moldova/ AO IVC au participat la o vizită de studiu în Franța pentru avansarea...

Între 4-8 Decembrie 2023, un grup de reprezentanți și reprezentante ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, alături de o parte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here