Sâmbătă, 11 iunie și duminică, 12 iunie, peste 60 de participante ale Academiei de liderism „Femeile pentru buna guvernare” au beneficiat de primele sesiuni de dezvoltare personală și profesională. Timp de două zile au fost ghidate de experții proiectului cum să se implice în procesele decizionale din localitățile lor, au aflat informații utile despre rolul femeilor în politică, importanța partidelor în dezvoltarea democrației, cum să facă față interviurilor sub presiune și de ce instrumente au nevoie pentru a se pregăti și participa în dezbateri publice.
În debutul instruirilor, președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, și-a exprimat speranța că abilitățile și cunoștințele pe care participantele le vor obține în cadrul Academiei, le vor inspira să ajungă la funcții de conducere în localitățile pe care le reprezintă. „Ne dorim să fiți active în viața publică, să aduceți schimbarea și să faceți o altfel de politică! Una în favoarea cetățenilor, care să consolideze gradul de coeziune în societate”, a fost îndemnul Lilianei Palihovici. Coordonatoarea proiectului din partea Fundației „Friedrich Ebert” Moldova, Inga Iovu, a punctat că orice contribuție, cât de mică, duce la realizări importante. „Indiferent de domeniul în care veți alege să vă implicați, Academia vă va oferi cunoștințe și capacități ce vă vor ajuta să puneți umărul la evoluțiile pozitive în comunitățile Dvs.”, a precizat Inga Iovu.
Instruirile din cele două zile s-au axat pe câteva sesiuni importante: „Participarea femeilor în procesele decizionale”, moderată de președinta AO „Institutum Virtutes Civilis” (IVC) Liliana Palihovici, „Pregătirea și participarea în dezbateri publice”, facilitată de jurnalistul Mircea Surdu, expert în comunicare publică, „Etica politică”, moderată de analistul politic Igor Boțan, „Planul de dezvoltare personală”, facilitată de experta în strategii electorale Olga Nicolenco, „Reguli pentru înregistrarea și participarea în cursa electorală”, moderată de directoarea Centrului de instruire continuă în domeniul electoral, Doina Bordeianu și „Interviul sub presiune”, sesiune condusă de jurnalista Valentina Ursu.
Participantele sunt reprezentante ale administrației publice locale, ONG-urilor și Grupurilor de Inițiativă Locală din toată țara. Lilia Toderica este originară din Ștefan Vodă și militantă pentru drepturile omului. E membră Amnesty International Moldova. La Academia de Liderism „Femeile pentru buna guvernare” apreciază mai ales faptul că instruirile pun accentul pe toleranță, egalitate de gen și respectarea drepturilor omului. „De-a lungul anilor am participat constant la diverse sesiuni de instruire. Credeam că știu de toate, însă trainerii de aici m-au uimit prin profesionalismul lor. Apreciez mai ales discuțiile despre leadership, dezvoltarea personală și cum ne putem consolida echipele. Aceste cunoștințe îmi vor fi utile pentru planurile mele de viitor”, susține Lilia.
Valentina Podstrel este din Chișinău. Recunoaște că urmărește de mult timp activitățile Academiei de Liderism și, din acest motiv, a depus dosarul pentru actuala ediție imediat ce a văzut anunțul. „Am rămas încântată de instruirile la care am învățat noi tehnici de comunicare. Noi nu prea știm cum arată „bucătăria” televiziunii pe interior. Am aflat cum putem să ne stăpânim emoțiile, ce înseamnă un interviu și, mai ales, cum să reacționăm în timpul dezbaterilor „sub presiune”. Dacă în primele zile sesiunile au fost atât de interesante, mă întreb ce ne așteaptă oare în următoarele luni?”, spune Valentina.
Iar Victoria Gorban susține că a venit la Academia de liderism pentru că vrea să contribuie la schimbarea în bine a lucrurilor în țară, atât pentru ea, cât mai ales pentru copiii săi, care speră să aibă un viitor frumos aici, în Republica Moldova. „La Academie am ocazia să cunosc femei puternice, femei active, care nu se mulțumesc cu puținul pe care îl au și își doresc mai mult. Îmi place să învăț de la ele și cred că împreună putem deveni o forță și să ne facem vocea auzită, lansându-ne în viața publică și, de ce nu, în politică”, s-a arătat convinsă Victoria.
Scopul instruirilor Academiei de liderism „Femeile pentru buna guvernare” e să consolideze capacitățile femeilor și fetelor în vederea motivării lor de a participa activ la procesele decizionale, inclusiv de a se înscrie în cursa electorală pentru alegerile locale/ parlamentare. Pe parcursul a cinci luni, participantele vor beneficia de sesiuni de instruire și mentorat pe următoarele dimensiuni: liderism; comunicare publică; dezvoltare personală; dezvoltarea unei campanii etc. În cadrul sesiunilor de instruire vor fi organizate întâlniri informale, discuții cu personalități distinse și activități de networking.
Cea de-a doua ediție a Academiei este organizată în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”.