Radio „Europa Liberă”
Victoria Maiei Sandu în alegerile prezidenţiale demonstrează maturitatea cetăţenilor moldoveni, care-şi doresc un viitor prosper, a declarat Europei Libere Liliana Palihovici, care, după 10 ani de activitate politică, a inițiat Academia de Liderism pentru Femei „Women 4 Leadership”. Liliana Palihovici care a fost deputată și vicepreședintă a Parlamentului este convinsă că victoria Maiei Sandu este un început încurajator pentru o adevărată schimbare.
Liliana Palihovici: „Eu cred că rezultatul se datorează nu atât schimbării peste noapte a mentalității societății, care pe loc a început să creadă în capacitatea unei femei de a fi un bun conducător, dar eu cred că rezultatul acesta se datorează și schimbărilor care s-au produs în timp în urma campaniilor de informare, a explicației de ce femeia trebuie tratată și văzută ca partener egal cu bărbatul în procesele de dezvoltare. Aceasta este o parte a contribuției, dar, în același rând, Maia Sandu a fost votată nu doar de femeile care susțin cauza, dar și de bărbații care consideră femeia partener egal în procesele de dezvoltare și demnă de a fi conducător, dar și de partea cealaltă de societate sau de alegători care poate încă mai au anumite rezerve referitoare la egalitatea între femei și bărbați, dar au fost supărați de alte mesaje, cum ar fi, spre exemplu, că o parte din cetățenii țării nu sunt la fel ca și ceilalți, mă refer la diaspora, că nu este…”
Europa Liberă: „Electoratul paralel”, că așa a fost numit de Igor Dodon.
Liliana Palihovici: „Sigur că a fost numit „electoratul paralel”, dar care are o atât de mare contribuție în dezvoltarea Republicii Moldova și în existența ei. A fost votată și de cei care au fost supărați de mesajul misogin adresat candidatei femeie în care se făcea referință la diferite aspecte: că nu are familie, că nu are copii… Fiecare om este în drept să decidă cum își construiește viața, cum trăiește, nimeni nu poate să știe toată istoria altuia, dar și nu are dreptul nimeni să judece un candidat ținând cont de astfel de criterii. Analiza candidatului/candidatei se face strict în baza programelor electorale, principiilor promovate de acel candidat, experienței care stă în spatele candidatului și este timpul când, de fapt, oamenii ar trebui să calculeze și să analizeze care este echilibrul dintre promisiuni și realizări pe parcursul experienței profesionale a persoanei.”
Europa Liberă: Și după această victorie pe care a obținut-o detașat Maia Sandu în fața lui Igor Dodon urmează exercitarea mandatului. Ce așteptări trebuie să aibă cetățenii și de ce insist să aflu răspuns la această întrebare? Pentru că deseori electoratul spune că investește mari așteptări, ca după asta să trăiască marea dezamăgire.
Liliana Palihovici: „Mare dezamăgire se întâmplă atunci când tu aștepți că cineva are să facă tot și, uite, ție o să-ți pună pe farfurioară lucrurile gata făcute. Nu se întâmplă așa nicăieri și chiar dacă analizezi, să facem așa o paralelă în viața unei comunități, a unei familii – nu se mișcă lucrurile până nu pui și tu mâna. Deci, pentru a nu avea o dezamăgire mare, fiecare trebuie să se implice, să fie activ și să vină cu partea lui de contribuție. Când vorbim de partea lui de contribuție pe care ar aduce-o fiecare cetățean? Spre exemplu, în comunitatea ta, atunci când ai o alegere să gândești echilibrat, corect și să înțelegi că prin votul tău tu contribui, de fapt, la atingerea unei promisiuni mari sau la eșecul acelei promisiuni. Dacă promite președintele țării că va duce o campanie anticorupție, păi nu o poate duce doar un om și fiecare om în parte, nu da mită și nu ești parte a acelui proces, reacționează, nu rămâne indiferent atunci când ești martor la așa o situație sau când vorbim despre…”
Europa Liberă: Dar se iau în calcul și anumite atitudini ostile din partea unor instituții care nu neapărat o să facă ceea ce se cere de la președinție?
Liliana Palihovici: „Deci, din punctul meu de vedere, succesul viitoarei președinte sau președintei alese depinde de fiecare din cetățenii acestei țări. Eu tare îmi doresc ca acel entuziasm cu care a mers lumea la alegeri și a votat să nu scadă și lumea să fie la fel de dedicată și implicată și în ceea ce înseamnă schimbarea în continuare.”
Europa Liberă: O schimbare până la capăt înseamnă ca să se declanșeze alegeri parlamentare anticipate, ca acest guvern să-și depună mandatul sau să fie demis și lucrurile se țin lanț...
Liliana Palihovici: „Păi la fiecare din etapele acestea cetățeanul își are rolul lui și implicarea lui pentru a contribui la această schimbare. Eu nu știu dacă următoarele alegeri parlamentare vor fi ordinare sau vor fi anticipate, dar ceea ce trebuie să facă cetățeanul este să ceară celor care dețin astăzi pâinea și cuțitul să facă ceea ce au promis în campaniile electorale, să redreseze situația social-economică în țară. La etapa dată, ținând cont de ceea ce se întâmplă în perioada pandemică, nu avem altă șansă decât să venim cu acțiuni foarte concrete de susținere a businessului mic și mijlociu, să încurajeze lumea să rămână aici, să muncească și să plătească taxe și, în felul acesta, să genereze venituri și să dezvolte sectorul social. Deci, acestea se întâmplă doar printr-o implicare activă a cetățeanului, printr-o monitorizare strictă a ceea ce face guvernantul. Un singur om, cum ar fi președintele, el are instrumente, dar instrumentele astea au nevoie de susținere. Și atunci când poți să te aștepți că o parte din instituții ar bloca anumite procese, atunci rămâne cetățeanul”.