„Vreau să cred că avem o justiție corectă și oamenii își obțin dreptatea umblând ani prin judecăți”

Născută la 15 septembrie 1982, în s. Coșernița, Criuleni. A absolvit Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. Are o experiență de 17 ani în sistemul juridic. Din 2008 deține funcția de avocat și este fondatoarea cabinetului Mazur Svetlana, care își desfășoară activitatea sub deviza „Orice reușită în procesul clientului este o realizare pentru avocat”.

Consideră că femeile trebuie să joace un rol mult mai important în procesele decizionale ce țin de dezvoltarea politică, socială și economică a țării. Din iunie 2018 este participantă în proiectul „Women 4 Leadership” implementat de Asociația „Institutum Virtutes Civilis” (IVC) și IP CRAION Contact-Cahul, UN Women Moldova, cu suportul Guvernului Suediei.

Jurnal săptămânal de Svetlana Mazur

Luni

E mijloc de toamnă. Toamnă frumoasă ca în Moldova nu mai vezi nicăieri. Păcat că nu ne bucurăm de democrație, așa cum ne bucurăm de culorile vii ale toamnei.

Începe o săptămînă productivă a unui avocat. De dimineață, la prima oră, tradiționalul mic dejun și în grabă mergem care la grădiniță, la școală și la serviciu.

Ajunsă la oficiu, îmi planific pe foaie prioritățile, ce am mai urgent de scris, cereri de apel, recursuri, demersuri, revizui să nu omit vreun termen de contestarea hotărîrilor etc.

Pînă se macină boabele de cafea, verific e-mailurile și știrile de weekend. Îmi beau cafeaua care umple de miros tot biroul, apropo am cafea foarte bună.

Îmi pregătesc dosarele de azi ale clienților. Începînd cu ora 10.00 încep ședințele de judecată pe cauzele care le am fixate în agendă.

Urmărind știrile, analizez circumstanțele arestării lui Gh. Petic, sunt dubii privitor la faptele imputate și sunt curioasă dacă judecătorul va emite mandat de arest. Nu peste mult timp, citesc că judecătorul a eliberat mandat de arest pe numele lui Gh. Petic, învinuit de comiterea unui presupus viol.

Mă întreb: cît vom putea trăi într-un stat în care oamenilor le este frică să vorbească, să fie respectate drepturile cetățenilor ca într-un stat democratic?! Cît timp vor mai fi persecutați oamenii care au opinii?! Încotro merge Moldova?!

După masă, vin de la judecată spre oficiu, ca de fiecare dată, mă gîndesc la dosarele care le-am avut și le voi avea mîine, de fiecare dată vreau să cred că avem o justiție corectă și oamenii își obțin dreptatea umblînd ani prin judecăți.

Ora 16.00, mă pregătesc de ședințele de marți, mai scriu un demers, o cerere de completare, telefonez clientul să prezinte unele probe sau să-i aduc aminte că mîine avem judecată. Ziua de muncă se încheie la ora 18.00.

Plec acasă, la altă muncă, o muncă care mă face fericită să îngrijesc de familia mea, de soț și de cei 2 băieței, să le pregătesc gustos de mîncare, să facem teme pe acasă.

Marți

O dimineață însorită de toamnă. O dimineață obișnuită, cu mic dejun în familie. La ora 9.00 am programați clienți pentru consultații juridice. Fiecare client cu problema sa, dar toți cu aceeași problemă comună – justiția de ar fi înfăptuită conform legii, or toți să fim egali în fața legii.

Îmi pregătesc dosarele necesare, merg în judecată. Unele ședințe se țin, altele se amînă. Pe drum spre judecată, toate străzile ce cuprind inima centrului capitalei sunt blocade de poliție, nu permit accesul pietonilor căci avem oaspete important în vizită în țara noastră. Îmi zice copilul meu (elev în clase primare) că a venit tîrziu acasă deoarece nu i s-a permis să meargă prin parc și a fost redicționat cu 2 intersecții mai jos, deoarece a venit Prințul Turciei la Dodon.

După masă, vin pe jos la oficiu și urmează să mă pregătesc de cauzele de miercuri. Nu aștept ora 17.00 ca să plec de la serviciu… dar mă bucur că am reușit să întocmesc toate actele ce le-am planificat pentru azi, am studiat materialele unor cauze noi.

Ora 18.00. Ziua de muncă la oficiu a luat sfîrșit, merg la o ședință, apoi merg la muncă în schimbul II – acasă. Meditez. Mă consider o norocoasă că am fost selectată pentru proiectul „Women 4 Leadership”, deoarece am întâlnit alte femei active de la care învăț și cu care împărtășesc experiențele mele și care sunt convinse că prin comunicare și mai multă solidaritate reușim să facem ca interesele femeilor să fie reprezentate în politicile publice promovate de stat.

Apreciez Academia de Liderism Feminin „Women 4 Leadership” drept un loc unde înveți cum să-ți asumi responsabilitatea activității și implicării publice. Instruirile facilitate de experți naționali și internaționali, atelierele axate pe abilitarea femeilor pentru participare în procesele decizionale, orele de artă oratorică sunt doar câteva din activitățile la care am participat și am învățat cum mai bine să-ți planifici activitatea pentru a realiza promisiunile date cetățenilor.

Miercuri

Mijloc de săptămînă. E dimineață obișnuită, cu tradiționalul mic dejun. La ora 9.00 am primit cîțiva clienți, am oferit consultații juridice privitor la problemele lor.

Începînd cu ora 11.00 am preconizate cîteva acțiuni procesuale la urmărirea penală, apoi mă grăbesc spre Curtea de Apel, deoarece am planificată o ședință.

Practica recursurilor la Curtea de Apel ne arată că doar 3% din cererile avocaților sunt admise. Deja de cîțiva ani, noi, avocații, avem indignări asupra procesului de judecată în instanța respectivă, or ore în șir în așteptarea ședințelor, argumentarea apărătorilor ignorată, pe cînd cea a procurorilor stă la baza deciziilor pronunțare de respingere, este tot ce caracterizează Curtea de Apel.

E ora mesei, ambuteiaj peste tot, mai bine mergi pe jos decît în transport. După masă, îmi pregătesc dosarele pentru joi.

Studiind fiecare dosar al clientului, înțeleg problema lui, mă strădui să-l ajut prin adresarea în judecată, depunerea probelor, solicitarea unor expertize judiciare, depunerea declarațiilor și important este că are dreptate, vom avea cîștig de cauză, or soluția juridic corectă este și realizarea unui avocat.

Deseori, în instanțe oamenii pierd dosare, nu de aceea că nu au dreptate, dar pentru că avem un sistem putred, oamenii nu au încredere în actul justiției, în pofida multor reforme.

Azi, citesc o știre în presă precum a fost anulat procesul verbal contravențional în privința lui Andrei Nastase, fapt constatat că nu a făcut agitație electorală în ziua alegerilor, logic că urmează revizuirea hotărîrii judecății privind validarea și degrabă avem primar nou de Chișinău.

Joi

E o zi frumoasă cu soare și multe frunze uscate pe jos. După ce am pregătit familia de a merge fiecare la activitatea sa, mă pornesc și eu la serviciu.

Ajung la oficiu, beau o cafea cu lapte. Verific poșta electronică. Mă surprinde știrea referitor la darul lui Erdogan, două autovehicule pentru combaterea demonstrațiilor în masă și suprimarea revoltelor, TOMA, care vor fi folosite de MAI și că a făcut tot ce a putut pentru dezvoltarea Moldovei, cu ajutorul lui Alah. Oare noi, prezumat stat democratic, avem nevoie de asemenea daruri?! Nu, nu avem nevoie, să plece înapoi cu ele, și nici suportul și practica sa dictatorială nu sunt acceptate de popor.

Pentru azi am planificați 2 clienți la consultații cu probleme imobiliare. La ora 11.00 merg la Curtea de Apel, am ședință cu persoană condamnată la închisoare, speră la un proces echitabil atît în apel, cît și recurs în Curtea Supremă de Justiție.

După masă, am dosare penale mai puțin complicate, în Judecătoria Chișinău, dar fiecare client (învinuit/ inculpat) are dreptul la apărare, indiferent dacă este sau nu vinovat, recunoaște sau nu recunoaște vina.

Pe la ora 17.00 vin la oficiu, îmi pregătesc dosarele pentru vineri, îmi telefonez unii clienți să le reamintesc de ședințe.

După cină ieșim cu familia în parc, admirăm anotimpul toamnei în Moldova, copii se joacă la topogan, iar eu și soțul discutăm tot despre dosare și clienți.

Vineri

Astăzi e sărbătoarea profesională a juristului. Felicitări nouă! Să fim mîndri de profesia ce am îmbrățișat-o și cu corectitudine să o profesăm!

Marele scriitor și om politic C. Stere spunea că Statul este haina juridică a unui popor. Prin prestația noastră profesională, noi, actorii justiției, suntem cei care facem contur noțiunilor de stat de drept și supremația legii, or încrederea societății în înfăptuirea justiției depinde de noi cum profesăm meseria. Sectorul justiției necesită profesionalism, integritate și demnitate, calități care contribuie la funcționarea justiției, la realizarea drepturilor și libertăților fundamentale și la asigurarea unui echilibru în societate.

Azi nu am dosare, nu de aceea că este sărbătoare, dar vinerea nu fixez ședințe pentru a avea timp să revizuiesc prin dosare, să studiez practica Curții Supeme de Justiție și CEDO.

Înainte de a merge acasă, șterg din lista priorităților ce am reușit să realizez în această săptămînă, îmi rămîn ceva codițe mărunte nu prea urgente.

Aici, închei jurnalul săptămînii lucrative. Am avut o săptămînă ușoară, fără dosare complicate, fără rețineri și dezamăgiri. Urmează un weekend frumos, petrecut cu familia.

Sursa: Europa Liberă

Recente

Anunț de participare la o instruire în domeniul achizițiilor publice

AO „Institutum Virtutes Civilis” invită alesele locale și funcționarele...

Anunț: Prelungirea procesului de evaluare a concursului de desene „Țara mea europeană”

Dragi participanți și participante ai concursului de desene „Țara...

Viitorul european al R. Moldova: Sesiune informativă în Drochia

Asociația „Institutum Virtutes Civilis” a organizat recent o sesiune...

Mai vezi și

AO „Institutum Virtutes Civilis” – printre organizațiile naționale ce sunt parte a mecanismului de oferire a asistenței pentru refugiați

Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) și Consiliul Internațional al Agențiilor de Voluntari (ICVA) au dat publicității un raport ce conține cartografierea și evaluarea rapidă...

/VIDEO/ Cu grijă pentru oameni. Persoanele cu venituri modeste din Glodeni își vor putea spăla gratuit lucrurile

În secolul XXI mașinile de spălat rămân a fi un obiect de lux pentru mulți locuitori din Republica Moldova. Din acest motiv, la Glodeni...

Centre pentru copii, servicii pentru persoane cu dizabilități, oameni ai străzii, vârstnici și servicii medicale la domiciliu vor fi create cu sprijinul Uniunii Europene...

În următorii doi ani, 40 de organizații ale societății civile vor dezvolta, extinde sau îmbunătăți servicii sociale destinate persoanelor din grupuri vulnerabile din toată...