Violeta Vitu, primara localității Ciuciuieni, Sângerei, face parte din grupul de femei-lidere din diverse zone ale țării care s-au reunit la Chișinău, la o sesiune de instruire a Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership”. Ea spune că accesul femeilor în funcții de conducere arată semne mai bune decât în trecutul recent.
Europa Liberă: Când discutăm despre femei și bărbați în politică, deseori ne raportăm la egalitate, iar dacă în administrația locală și cea centrală există un dezechilibru, înseamnă că această egalitate suferă. Iată de ce sunt în derulare mai multe programe, proiecte pentru combaterea discriminării femeilor în politică și promovarea lor în încercarea să fie convinși moldovenii să renunțe la prejudecăți și să ofere șanse egale. Cât de utile sunt acestea? Vă întreb pe Dvs. care sunteți o participantă la Academia de Liderism Feminin.
Violeta Vitu: „Datorită aplicării, unui formular, am ajuns la Proiectul „Liderism Feminin 4” unde avem parte de mentori, specialiști, profesioniști în domeniul respectiv. Nevoia este din ce în ce mai mare, nu ne-am născut lidere, dar devenim pe parcursul vieții. Oricât de bun profesionist te-ai considera, oricum este loc de mai mult, de a învăța și de a lua exemple de la alte femei care sunt puternice nu numai în politică, dar și în afaceri, în medicină, ca simpli consilieri…”
Europa Liberă: Vă mai doriți un mandat de primar?
Violeta Vitu: „Desigur. Când îți place ceea ce faci, contează rezultatele și numai cu o echipă puternică și cu oameni înțelegători în jur poți să rezolvi multe situații. Nu ne-a reușit tot ce am dorit să implementăm în acești patru ani. Sunt primar la primul mandat și-mi doresc să-mi continui proiectele, să-mi fac localitatea mai atrăgătoare, mai frumoasă și să-i reîntoarcem pe cei plecați.”
Europa Liberă: În acești patru ani de când sunteți în fruntea primăriei, câtă lume a plecat din sat?
Violeta Vitu: „Ei pleacă sezonier. Femeile noastre pot să plece chiar la îngrijiri în Italia pe trei luni și fac un fel de circuit – trei luni stau acasă, trei sunt plecate. Ceea ce nu putem să vorbim despre cei care pleacă în Israel. O parte de la noi sunt plecați tot pentru îngrijirea persoanelor. Contractul de muncă este pe un an de zile și în cazul în care mai doresc, îl prelungesc și, de fapt, familiile sunt despărțite în cazul acesta.”
Europa Liberă: Afectează viața la țară acest exod?
Violeta Vitu: „Sigur că da. În cazul acesta rămânem cu bătrânii neputincioși, copiii mici care se nasc și cei care sunt puțin mai mari, dar rămân în îngrijirea bunicilor.”
Europa Liberă: Mulți dintre cei care aleg străinătatea spun că merg pentru că nu au loc de muncă, iar dacă îl au, este prost remunerat. Ce se poate face la țară pentru a deschide locuri de muncă și e în puterea primarului să facă acest lucru, în discuțiile cu agenții economici? Investițiile pot fi atrase?
Violeta Vitu: „Investițiile pot fi atrase. În ultimul timp, împreună cu șase primării am semnat un acord de colaborare prin intermediul Grupului de acțiuni locale care se numește „Hora Ciulucului”, unde intră localitatea noastră, Ciuciuieni, Iezărenii Vechi, Chișcăreni, Tăura Veche, Coșcodeni și Dumbrăvița. Avem foarte multe oportunități de a implementa proiecte, fiind ajutați prin intermediul celor de peste hotare; putem să atragem și diaspora, putem să aplicăm la proiecte…”
Europa Liberă: Ce locuri de muncă pot fi create în mediul rural?
Violeta Vitu: „La noi agricultura este dezvoltată. În ultimul timp se pune accent pe fermele de oi, creșterea vitelor, unii se ocupă de albinărit, fiecare cu ce-i place să se ocupe. Și în cazul de față este real să se deschidă locuri de muncă.”
Europa Liberă: O întreprindere de prelucrare a materiei prime, o mini-fabrică poate fi deschisă într-un sat?
Violeta Vitu: „Sigur că se poate, mai ales având materia primă – lâna de oi – și după cum am discutat, în unele țări sunt foarte solicitate lucrurile din acest material. La fel se vând foarte bine cașul de oi, brânza…”
Europa Liberă: Din declarațiile unor demnitari reținem că Guvernul și Primăria sunt ale cetățenilor și trebuie să conlucreze, indiferent ce culoare politică au conducătorii. Deseori, primarii spun că banii pentru administrația publică locală sunt distribuiți după culoarea politică și ochii frumoși. Dvs. ce constatați? Cum se prezintă situația în Republica Moldova?
Violeta Vitu: „În politica noastră moldovenească, sigur că da, depindem de cineva. Cum putem să explicăm faptul că sunt unele sate, orașe favorizate, dar altele rămân în umbră, nu se dezvoltă? Uneori avem impresia că este special făcută chestia asta, ca oamenii să degradeze și să dispară multe localități.”
Europa Liberă: Și cum ar trebui să fie relația dintre puterea locală și cea centrală?
Violeta Vitu: „Bugetul unei administrații publice locale este foarte mic, noi depindem foarte mult de cel central și de fiecare dată, de fapt, ceea ce trebuie să ne vină nouă la nivel local merge la Consiliile raionale, ca mai apoi noi să mergem prin demersuri să ne cerșim tot banii noștri. Dar nu vreau să fiu pesimistă…”
Europa Liberă: Poate administrația publică locală să devină de importanță națională?
Violeta Vitu: „Nu că poate, ea trebuie să fie de importanță națională.”
Europa Liberă: Reprezentați culoarea partidului de guvernare?
Violeta Vitu: „Nu. La momentul actual, nu.”
Europa Liberă: Dar dacă vi s-ar propune să treceți în barca guvernării, ați trece?
Violeta Vitu: „Păi vreau să… Da, aș spune că de ce nu? Pentru ce să ne ținem mândri și săraci și să nu avem niciun rezultat? Da, noi avem demnitate, verticalitate, dar până la urmă cum putem să aducem proiectele în localitate?”
Europa Liberă: Despre actuala divizare administrativ-teritorială se spune că ar fi ineficientă și aduce cheltuieli suplimentare pentru fiecare plătitor de impozite. Dvs., fiind în fruntea unei primării cu un număr mic de locuitori, ce părere aveți despre o nouă reformă?
Violeta Vitu: „Poate alte colege o să mă critice, dar eu am părerea mea. De exemplu, în comuna noastră intră două localități – satul Brejeni și satul Ciuciuieni. Să spun drept, nu-ți reușește tot timpul să fii alături de oameni. Una din probleme ar fi că noi nu avem un număr necesar de funcționari publici.”
Europa Liberă: Cătunele mici ar trebui să fie înghițite de primăriile mari?
Violeta Vitu: „Nu. Haideți altfel să judecăm. Dacă acum ne vine și avem un buget al nostru local și noi nu putem să supraviețuim, că trebuie la sport, trebuie la educație, trebuie la infrastructură și la multe alte chestii, cum vedeți că o să ajungă în viitor? Nu știu…”
Europa Liberă: Deci pentru Dvs. o reformă administrativ-teritorială nu ar aduce avantaje?
Violeta Vitu: „Cred că nu. Mie îmi place localitatea mea, aici m-am născut, aici am crescut, aici îmi cresc nepoțeii și eu optez pentru o localitate frumoasă și să reînnoim tradițiile, obiceiurile pentru toți cei plecați. Veniți acasă, că acasă este mai bună, mai dulce pâinea, mai moale perna și totul…”
Europa Liberă: Îndemnul acesta îl fac și guvernanții, iar cei cărora li se adresează chemarea „Veniți acasă!” spun că venim… Dar la ce să venim?
Violeta Vitu: „Dar cum noi putem, cei care am rămas? Că din leafa pe care o avem nu putem să supraviețuim, dar ne place, ni-i dragă și atunci dacă vrem să facem ceva schimbări extraordinare, atunci trebuie forță, dar forța, potențialul uman este tot plecat, că sunt atrași de lefi mai mari, de burse ș.a.m.d. Eu nu învinuiesc copiii ăștia tineri care pleacă – și deștepți, și buni specialiști – și ne duc faima nu a noastră, a țării noastre, dar ridică economia altor state și a altor țări.”
Sursa: Radio Europa Liberă