Liliana Palihovici, fostă deputată și vicepreședintă a Parlamentului, dar și fosta vicepreședintă unui partid din Republica Moldova, a inițiat în iunie curent Academia de Liderism pentru Femei „Women 4 Leadership”. Academia își propune să instruiască peste 140 de femei din diferite regiuni ale țării, interesate de politică și participare în procesele de luare a deciziilor, dar și de organizarea campaniilor publice eficiente și discurs public. Proiectul a fost lansat de organizațiile Centrul Contact-Cahul și Institutum Virtutes Civilis (IVC), în parteneriat cu UN Women Moldova și cu suportul financiar al Guvernului Suediei.
„În 10 ani de activitate politică, am avut multe provocări. Provocarea de a fi femeie în politică, provocarea de a nu-mi fi înțelese ideile și proiectele pe care le promovam, provocarea de a nu fi susținută. Mai târziu, mi-am dat seama că aș fi putut face mult mai multe lucruri, dacă atunci când am intrat în politică aș fi avut șansa să fiu instruită de femei și bărbați care au experiență politică. Ei m-ar fi putut învăța cum să negociez, cum să-mi construiesc mai bine argumentele, de ce sunt necesare coaliții mai puternice pentru a promova o anumită reformă sau schimbare în societate.
Și atunci mi-am zis că, dacă voi avea ocazia să lansez o activitate de instruire și pregătire a femeilor care doresc să participe în procesele decizionale, atunci o voi face. Vreau să ajut femeile să fie mai bune decât am fost eu în activitatea mea politică, să obțină mai multe rezultate, să fie mult mai vizibile și să fie participante cu drept egal la luarea deciziilor.
Acest lucru vine doar după multă învățare și instruire. Iar Academia de Liderism pentru femei oferă posibilitatea de a învăța din experiențele altora.
Sunt extrem de fericită că avem la prima etapă 45 de femei din toată țara care se gândesc să candideze în alegeri. Noi nu cerem o decizie fermă pentru a participa în programul nostru, căci sunt mai mulți factori care influențează decizia unei femei de a candida în alegerile parlamentare sau locale. Unul dintre factori este, de exemplu, cât de pregătită se simte persoana, pentru a accede în politică. Iar noi venim să le oferim această încredere și pregătire. Este foarte important, de asemenea, să știi cum să lucrezi și la discursul tău politic.
Când am intrat în politică, aveam puțin peste 30 ani și nu aveam experiența unui discurs politic. Îmi amintesc și acum care au fost emoțiile când am rostit primul discurs politic. A fost pe o scenă lângă clădirea guvernului în fața a zeci de mii de oameni. Înainte de acel discurs, nu am putut dormi toată noaptea. Mi-am regândit fiecare cuvânt pe care urma să-l spun. Mă gândeam cum vor influența aceste cuvinte oamenii care mă vor asculta. Mă gândeam – reprezint eu interesele oamenilor? Mă vor susține oamenii? Ofer soluții pentru problemele lor de zi cu zi?
Din acest motiv, vreau să ajutăm femeile care participă în această academie să învețe cum să înțeleagă mai bine nevoile oamenilor, cum să convingă electoratul să voteze o femeie la o funcție publică.
Sperăm că, prin această academie, vom avea mai multe femei alese atât în parlament, cât și în consiliile locale și raionale. Iar dacă în 2-3 ani vom spune că aceste doamne care sunt astăzi deputate, consiliere, primare au fost participante ale academiei noastre, eu voi fi fericită că noi am contribuit la succesul lor”.
Foto credit: UN Women Moldova/ Ramin Mazur
Sursă: UN Women