Elevi și eleve din două licee din Ialoveni au discutat despre importanța promovării egalității de gen

Elevi și eleve din liceele „Petre Ștefănucă” și „Andrei Vartic” din orașul Ialoveni au participat în această săptămână la o discuție publică dedicată promovării egalității de gen. Dezbaterea a fost moderată de experta gender Olga Nicolenco, care le-a explicat adolescenților de ce este important să nu tolereze situațiile de discriminare în bază de gen. Inițiativa aparține Asociației Obștești „Institutum Virtutes Civilis” și e realizată în cadrul proiectului „Tinerii și tinerele pentru egalitate și nediscriminare – etapa II” în cadrul programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women și UNFPA.

Tinerii și tinerele de la Ialoveni au urmărit video-ul animat intitulat „Călătoria lui Bob”. Video-ul a fost realizat de echipa IVC Moldova și abordează subiectul egalității de gen într-o manieră interesantă pentru tânăra generație. „Scopul acestei discuții e să analizăm împreună stereotipurile prezente în societatea noastră. Adolescenții e bine să înțeleagă, urmărind istoria lui Bob, că nu contează cine are grijă de curățenie, mâncare sau aduce banii în casă – femeia sau bărbatul, este important să existe egalitate”, a menționat Olga Nicolenco.

„Fiecare persoană are dreptul la propria decizie. Urmare a acestei discuției am înțeles că, din păcate, în multe familii femeia încă este considerată ca fiind proprietatea bărbatului. Nu cred că este bine”, e opinia Mariei, elevă în clasa 10-ea, participantă la discuție.

„Cred că asemenea dezbateri sunt foarte utile și ar trebui organizate cât mai des. Mă deranjează că se crede că sunt profesii doar pentru femei sau doar pentru bărbați. Nu văd o problemă în faptul că o fată își dorește să facă armata sau un băiat vrea să devină educator. E viața lor, deci au dreptul să facă ce vor”, crede Vlad.

Iar Adelina consideră că o societate va deveni cu adevărat una democratică doar atunci când atât femeile, cât și bărbații vor avea șanse egale. „Atunci când drepturile unuia dintre noi sunt încălcate, nu putem vorbi despre democrație, nu putem vorbi despre dezvoltare. Ne considerăm foarte avansați, însă uităm că femeile au obținut dreptul la vot doar câteva zeci de ani în urmă. Deci, mai avem mult de lucru”, e de părere adolescenta.

Coordonatoarea programului de instruiri din cadrul IVC Moldova, Gabriela Iordan, și-a exprimat speranța că dezbaterile de la Ialoveni îi vor determina pe tineri să-și realizeze potențialul în baza propriilor dorințe și nu a așteptărilor societății. „Sperăm că discuția noastră va trezit interesul și dorința pentru a vă cizela atitudinea față de egalitatea de gen și nediscriminare în comunitatea voastră. Dezbaterea pe care am organizat-o reprezintă și o invitație la schimbare a unor practici din clasa sau liceul Dvs.”, a precizat Gabriela Iordan, adăugând că discuțiile publice lansate la Ialoveni, vor fi multiplicate și în alte trei raioane: Strășeni, Fălești și Rezina.

#EU4GE #eu4genderequality #StrongerTogether

Recente

Mai vezi și

Tinerii și tinerele din Strășeni și Fălești au realizat activități de promovare a egalității de gen

Nouă grupuri de inițiativă ale tinerelor și tinerilor din raioanele Strășeni și Fălești au realizat, la finele lui 2022, proiecte ale căror menire a...

„Sperăm că realizările înregistrate în promovarea egalității de gen printre tinerii din Fălești și Strășeni vor continua”

Evenimentul de încheiere a proiectului „Tinerii și tinerele pentru egalitate și nediscriminare – etapa II” a reunit, la Chișinău, zeci de adolescenți și adolescente...

Discuții publice despre importanța promovării egalității de gen s-au organizat în licee din raionul Rezina

„Ce înseamnă egalitate de gen”, „De ce este important să dăm dovadă de toleranță”, „Cum asigurăm egalitatea de șanse pentru fete și băieți” –...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here