Cea de-a patra simulare de dezbateri publice în cadrul proiectului „Women 4 Leadership” a avut loc recent la Bălți. Înarmate cu abilități și cunoștințe noi în ceea privește participarea la procesele decizionale, beneficiarele Academiei de Liderism Feminin – Ana Gherasimciuc, Iulia Iapara și Varvara Lenița – au venit să se prezinte pe plan profesional și să contribuie la dezvoltarea comunității din care fac parte.
Proiectul „Women 4 Leadership” este realizat de Asociația „Institutum Virtutes Civilis” (IVC) și IP CRAION CONTACT-Cahul, în parteneriat cu UN Women în Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor) și finanțat de Suedia, și contribuie la abilitarea femeilor pentru participare în procesele decizionale la nivel local și național.
„Evenimentul de astăzi este o oportunitate foarte bună pentru participante ca să-și manifeste cunoștințele pe care le-au învățat în cadrul instruirilor și de fapt ca să se pregătească de alegerile locale în care ele vor să candideze. Este foarte important cât pentru candidați, atât și pentru candidate să vină pregătiți și pregătite în cadrul campaniilor electorale. Este important să vină cu mesaje clare, cu mesaje pe care cetățenii să le înțeleagă și să cunoască care sunt problemele cu care se confruntă comunitatea unde vor să candideze. Faptul că au venit și cu suporteri este și un exercițiu în care ele demonstrează că au o echipă în spate” a precizat Elena Rațoi, Ofițera de programe UN Women în Moldova.
Deși emoționate la începutul dezbaterii, până în final doamnele au reușit să-și stăpânească emoțiile și să se facă auzite și înțelese de către public:
„Am avut emoții din cauza că nu am fost la câteva seminare. Având experiența de activitate în calitate de consilier credeam că o să răspund mai bine, dar totuși emoțiile m-au preocupat și mult lucruri nu le-am spus așa cum le gândeam”, a afirmat beneficiara Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership”, Varvara Lenița.
Pentru doamnele care urmează să participe la următoarele simulări de dezbateri publice, Varvara Lenița vine cu următoarele recomandări:
„Doamnelor care urmează să participe la simularea dezbaterilor le-aș propune să-și noteze rezumatul textului pe care îl prezintă: ce au făcut, ce au de gând să facă, cum să facă”.
„Aici m-am simțit foarte bine, am am obținut și obțin o experiență foarte bună”, a precizat Iulia Iapara, beneficiara Academiei de Liderism Feminin.
„Am avut foarte multe emoții înainte de dezbateri, m-am gândit că nu voi putea spune tot ce vreau fiindcă mi se părea că sunt limitată de timp, dar mi-au plăcut foarte mult întrebările din auditoriu și interesul oamenilor. Cât de bine este când trebuiești oamenilor și eu aș vrea să le trebuiesc, să fiu necesară”, a mărturisit în finalul evenimentului Ana Gherasimciuc, participantă la dezbateri.
Sursa: Stiripozitive.eu