Moldova.UNWomen.org | Simulare de dezbateri publice în cadrul Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership”

Mai multe participante din cadrul Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership”, participă la exerciții de simulare a dezbaterilor publice, organizate în diferite localități din Republica Moldova.

Trei dintre femeile care au hotărât să se implice mai activ în viața politică din localitățile lor sunt Aliona Budescu, Alina Perju și Rima Stăvilă. În cadrul evenimentului, organizat în satul Cociulia, Cantemir, femeile și-au prezentat obiectivele politice, motivul din care vor să acceadă la funcțiile pe care și le-au ales, dar și cum își propun să dezvolte localitățile în care trăiesc.

Aliona Budescu, locuitoare a satului Lărguța, Cantemir, se implică în mai multe activități culturale și este secretară a Asociației obștești „Viitor. Integrare. Perspectivă”. Femeia consideră că localitatea în care trăiește are nevoie de mai multe femei-lidere, iar scopul ei final este ca oamenii să devină mai activi și mai informați.  

„Sunt gata să mă dedic funcției. Fiind voluntară la activitățile culturale, mă întreb de ce copiii talentați pleacă în alte localități pentru a-și promova talentele, acest lucru se întâmplă pentru că nu avem un centru cultural”, spune femeia. 

 „Proiectul este unul foarte binevenit. Mi-am dezvoltat abilitățile de comunicare și am studiat modul de funcționare și legile Administrației Publice. M-am dezvoltat în toate domeniile”, a mai adăugat viitoarea candidată.

Alina Perju, din satul Cociulia, a studiat în Franța administrarea Asociațiilor Obștești și a Întreprinderilor mici și mijlocii. După absolvire, a revenit în satul în care s-a născut, reușind să obțină o donație din partea statului francez pentru casa de cultură din Cociulia.

„Atunci când am văzut anunțul, programul mi-a părut foarte interesant și am spus că este o modalitate de a mă dezvolta personal și nu pot rata această ocazie. Inițial am venit pentru mine, nu știam că voi dori să candidez în calitate de consilieră locală. Sunt multe probleme, dar îmi propun în primul rând să lucrez asupra transparenței, iar problemele cele mai mari să le consultăm împreună cu locuitorii. Îmi propun să atrag proiecte”, spune femeia.

Cea de-a treia participantă, Rima Stăvilă, este asistentă medicală la grădinița din satul Capaclia. Pe lângă activitatea pe care o are, este și membră a asociației obștești „Rădăcini solidare”, care promovează proiecte sociale, culturale, educaționale. Susținută de familie, Rima spune că s-a pregătit intensiv pentru exercițiul la care a participat.

„Cunosc foarte bine problemele agricultorilor. Sunt o persoană tânără, activă și nu sunt indiferentă față de problemele cu care se confruntă localitatea noastră. Capaclia este un sat cu tradiții frumoase, care a dezvoltat mai multe parteneriate cu alte țări europene, de aceea cred că proiectele trebuie să aibă o dezvoltare durabilă”, spune Rima.

„În cadrul proiectului s-au organizat  două Academii de Liderism Feminin. Prima Academie – pentru doamnele interesate să acceadă în Parlamentul Republicii Moldova. În urma participării, trei femei au reușit să ajungă în funcția pentru care au candidat. În cadrul celei de-a doua Academii lucrăm cu doamnele care doresc să acceadă în organele Administrației Publice Locale.

Exercițiul la care participă femeile are scopul de a le oferi mai multă încredere în forțele proprii și să fie pregătite mai bine pentru următoarea campanie electorală”, a spus Silvia Strelciuc, Directoarea Executivă a Centrului Contact- Cahul și moderatoarea dezbaterilor.

Proiectul Women 4 Leadership este realizat de Asociația „Institutum Virtutes Civilis” și implementat de Centrul CRAION CONTACT – Cahul, în parteneriat cu UN Women Moldova și finanțat de Suedia. Proiectul care scopul să consolideze capacitățile femeilor și să le facă mai active în viața civică, socială și politică.

Sursa: UN Women

Credit foto: UN Women Moldova

Recente

Anunț de selectare a experților/ telor sau a unei echipe de experți/e cu scopul de a elabora 2 note analitice cu privire la transpunerea...

Donatori: Comisia Europeană și Fundația „Friedrich Ebert” Perioada de implementare:...

AO IVC este în căutarea unui/ unei asistent/ asistente de proiect

Context: Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis” (AO IVC) este o...

Anunț extins pentru selectarea experților formatori/expertelor formatoare în domeniul managementului de proiect și comunicării

Organizație:Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis”Sector:Dezvoltarea societății civileTipul de consultanță:Consultanță...

Mai vezi și

AO „Institutum Virtutes Civilis” – printre organizațiile naționale ce sunt parte a mecanismului de oferire a asistenței pentru refugiați

Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) și Consiliul Internațional al Agențiilor de Voluntari (ICVA) au dat publicității un raport ce conține cartografierea și evaluarea rapidă...

/VIDEO/ Cu grijă pentru oameni. Persoanele cu venituri modeste din Glodeni își vor putea spăla gratuit lucrurile

În secolul XXI mașinile de spălat rămân a fi un obiect de lux pentru mulți locuitori din Republica Moldova. Din acest motiv, la Glodeni...

Centre pentru copii, servicii pentru persoane cu dizabilități, oameni ai străzii, vârstnici și servicii medicale la domiciliu vor fi create cu sprijinul Uniunii Europene...

În următorii doi ani, 40 de organizații ale societății civile vor dezvolta, extinde sau îmbunătăți servicii sociale destinate persoanelor din grupuri vulnerabile din toată...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here