Larisa Secară: „Politică facem toți, chiar și nefăcând nimic, viața e o scenă de teatru, iar noi suntem actori”

Un interviu despre situația actuală din Moldova cu o profesoară din comuna Hîrbovăț, Anenii Noi.

Numărul femeilor în politică mai ales în poziţii de conducere fie la nivel local sau naţional este departe de a reflecta ponderea femeilor în societate iar mai multe femei în politică ar putea aduce şi un alt stil de conducere, crede Larisa Secară, profesoară, parajuristă în comuna Hîrbovăț, Anenii Noi.

Europa Liberă: Discutăm mai mult despre politică, pentru că vă interesează și acest domeniu. Sunteți printre participantele la instruirile Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership”, iar aceste instruiri ajută la promovarea femeilor.

Larisa Secară: „Mă bucur foarte mult că anume în acest program, care a fost creat de către Academia de Liderism din Republica Moldova, este o experiență foarte bună, sunt foarte multe participante și poți face schimb de experiență. Femeile în ziua de azi sunt destul de motivate ca să ia o inițiativă și să se implice foarte activ nu doar în lucruri cotidiene, dar și în politică. Politică facem toți, chiar și nefăcând nimic, viața e o scenă de teatru, iar noi suntem actori.”

Europa Liberă: Cine sunt modele, femei modele de politician în Republica Moldova?

Larisa Secară: „Vai de mine! Sunt o sumedenie de doamne extraordinare, care mă inspiră enorm de mult. Liliana Palihovici este o doamnă de urmat, care ne motivează, ne inspiră foarte mult, chiar dumneaei ne-a petrecut foarte multe instruiri, lecții publice interesante.”

Europa Liberă: Au mai fost femei modele de politician?

Larisa Secară: „Pe mine mai mult m-au inspirat Lidia Istrati, Leonida Lari. Mi-au plăcut enorm de mult, adică avântul acela al femeilor de a face ceva, de a schimba lucrurile, de a crea viitorul.”

Europa Liberă: Dar ce înseamnă astăzi în Republica Moldova să fii o luptătoare și o învingătoare?

Larisa Secară: „În viața de zi cu zi se vorbește tot mai mult de o emancipare a femeii, de o eliminare a discriminării femeii, de o egalitate în drepturi între femei și bărbați, dar realitatea-i cu totul alta, din păcate.”

Europa Liberă: Dvs. vă vedeți politiciană?

Larisa Secară: „Eu mă văd o foarte bună profesoară, mă văd un foarte bun parajurist în localitate, sunt foarte utilă acolo unde sunt și sunt o activistă; am spiritul acesta civic foarte bun…”

Europa Liberă: Și ce observați Dvs. că se întâmplă astăzi la nivelul de sus, în Parlamentul Republicii Moldova?

Larisa Secară: „Desigur că lucrurile lasă de dorit foarte mult. Nu reușesc ei să găsească limbaj comun între ei, nu pot să facă o coaliție, este o defaimă pentru țara noastră și suferă poporul, în primul rând, poporul.”

Europa Liberă: Deseori, cetățenii spun că sunt dezamăgiți, că li s-a furat speranța. Cum se recâștigă încrederea în clasa politică?

Larisa Secară: „Numai prin persoane cinstite, oneste, persoane sincere care au să se gândească la copii, la viitor, au să se gândească la persoanele în vârstă, la pensionari…”

Europa Liberă: Și atunci când cetățeanul își dă votul, se gândește la calitățile pe care trebuie să le întrunească alesul poporului?

Larisa Secară: „De asta eu fac un îndemn: „Atunci când mergeți la vot, gândiți-vă: pentru cine votez, ce aștept eu de la asta”. Din păcate, avem foarte multe persoane care pleacă din țară și migrația este o problemă foarte mare pentru noi, moldovenii.”

Europa Liberă: Le dați dreptate celor care își fac valiza și pleacă?

Larisa Secară: „Am fost și eu plecată.”

Europa Liberă: Unde?

Larisa Secară: „Am fost și eu plecată, șapte ani, în Italia. Îi frumoasă viața, îi foarte frumoasă; Italia mi-a dat ceea ce Moldova nu știu dacă o să dea peste 100 de ani. Am văzut emancipare, am văzut progres, am văzut cultură, mi s-a deschis inima, doresc ca fiecare să mergem în turism în oricare țară pe care o visăm, dar să muncim la noi acasă, să plătim impozite aici, la noi, ca să aibă școli mai bune copiii noștri, să avem spitale mai bune, drumuri mai bune și pensiile părinților noștri să fie mai mari… Și o cană de apă cine o să le-o dea părinților noștri dacă nu noi?”

Europa Liberă: Dacă Dvs. ați fi în fruntea Republicii Moldova, ce probleme ați vrea să rezolvați în primul rând?

Larisa Secară: „În primul și în primul rând, problema ecologiei. Avem atâta indiferență, fiecare se gândește: „Ei, lasă, poate că cineva o să facă pentru mine”. Nu! Nimeni niciodată n-o să facă ceva pentru noi. Noi înșine trebuie să ne suflecăm frumos mânecile și să ne apucăm de treabă, indiferent din ce colțișor suntem noi, din ce parte a republicii. Curățenia se pornește de la noi de acasă și vorbesc și de curățenia spirituală, sufletele noastre, pentru că numai având persoane oneste, cinstite putem să obținem ceva, putem să ajungem undeva.”

Europa Liberă: Pentru că ați făcut parte din această mare armată a celor care au câștigat bucata de pâine peste hotare, credeți că fără remitențe, fără banii ceia trimiși de peste hotare Republica Moldova avea să se mențină pe linia de plutire?

Larisa Secară: „Da, banii care vin în țară au schimbat lucrurile, dar să știți că numai cu bani nu putem să schimbăm Moldova.

Este nevoie să schimbăm mentalitatea, e nevoie să fim sinceri, să fim onești, să nu ne furăm unul pe altul, să mai revizuim un pic scara de valori pe care o avem în viața asta, pentru că omul ca să trăiască nu are nevoie de mult.”

Europa Liberă: Cine face viitorul Republicii Moldova?

Larisa Secară: „Noi! Noi toți împreună. Știți, ceea ce se întâmplă la noi acum e ceva normal. Mă bucur foarte mult că există dezbaterile acestea, sunt păreri diferite, avem dreptul la opinie, avem dreptul să ne spunem fiecare ce dorim. Important e să avem oameni înțelepți și să facem niște alegeri care să ne aducă doar foloase pentru societate și pentru comunitate, chiar dacă avem păreri diferite. E și normal să le avem, dar trebuie să ne respectăm unii pe alții și să le alegem pe cele mai bune, pentru că o să avem folos alegând ideile cele mai bune, mințile cele mai luminate. Nu trebuie să fie că, vai de mine, vreau să ajung deputat în Parlament, pentru că e la modă acum, să câștig mai mulți bani, să pun o afacere la punct, să-mi ajut familia, prietenii și nu știu ce. Nu!

Cei care fac politică ar trebui să fie oameni care nu au afaceri, pentru că e în natura omenească să duci direcția înspre buzunar. Nu putem noi să schimbăm lumea. Eu sunt o persoană care fac pasul după piciorul meu. Bineînțeles că eu o să dau prioritate culturii, artei, turismului, dar să știți că sunt foarte importante și valorile economice. Banii nu sunt un lux, dar sunt o necesitate și ar fi bine să avem cât mai mulți antreprenori locali în țară, cât mai multe investiții străine să atragem, să avem un capital, pentru că banii ajută în final. Ca să trăiască, omul are nevoie de foarte puțin, e important să-și păstreze valoarea lui spirituală, nimeni să nu-i scuipe în suflet că este un hoț, că fură țara. Eu nu știu, e o rușine asta.

Dar peste hotare vreau să vă spun că noi credem că nimeni nu urmărește ce se întâmplă în Republica Moldova. Ei știu în Europa mai bine decât fiecare moldovean al nostru ce se întâmplă în Moldova. Și discută, îs niște teme aprinse și critică avem din toate părțile. E adevărat că ei, chiar și în Uniunea Europeană ne văd așa, că noi considerăm că ei sunt un bancomat pentru noi, că vrem numai bani de la ei. Da, noi suntem o țară săracă care avem nevoie de bani; noi avem cultură, dar, din păcate, ne lipsesc banii, avem nevoie de finanțări.”

Europa Liberă: Dar de ce lumea e săracă? De ce e sărăcie în Moldova?

Larisa Secară: „Așa-i rânza moldoveanului. Dacă am eu, atunci

trebuie să îmbogățesc toți cumetrii, toate neamurile mele și cu asta se termină totul. Scara de valori nu este respectată, cinstea, demnitatea, omenia nu sunt puse în cap de masă, că dacă ar fi puse acestea în cap de masă, noi am trăi altfel.”

Europa Liberă: Dar dacă ați fi 1 din 101 deputați, ați schimba lucrurile?

Larisa Secară: „Dacă aș ajunge acolo, vă dați seama că ei m-ar mânca, m-ar distruge, m-ar face praf. Oamenii care au niște valori în viața asta preferă să-și dea energia spre lucrurile frumoase. Politica tot timpul a fost considerată ca ceva… murdar.”

Europa Liberă: Dar așteptările mari sunt legate de clasa politică, mai ales de cei care guvernează?

Larisa Secară: „Desigur, desigur sunt foarte importante. Oricum sunt și politicieni în Republica Moldova care într-adevăr se zbat și, sărmanii, fac în fel și chip să avem schimbări, să facem o viață mai frumoasă, mai bună, dar, din păcate, sunt prea puțini. Și cei răi, exact ca în basmul acela „Racul, lebăda și știuca”, unul trage într-o parte, altul în altă parte și avem ceea ce avem. Avem o țară de dezmăț de care râde toată Europa; ne-am transformat într-un spectacol umoristic. Deschid Știrile și râd de noi, moldovenii.”

Europa Liberă: Și ce viitor are statul și cetățenii acestei țări?

Larisa Secară: „Totuși, eu am speranță, îmi pun foarte mari speranțe în diasporă, sunt cei pe care îi aștept acasă nu cu bani, vreau schimbare de mentalitate, vreau să se întoarcă acasă cu experiențele lor pe care le-au acumulat în țările respective, cu tehnologii… Foarte mulți dintre moldovenii noștri au afaceri deschise acolo peste hotare, în diverse țări și eu la o bună parte din prietenii mei care au afaceri peste hotare le zic: „Măi, de ce nu veniți să investiți în țara asta a noastră, că-i a noastră?!” Știți ce-mi spun ei? „Larisa, este instabilitate economică, politică… Unde ne bagi tu să vârâm banii? Acolo nu este transparență, este corupție. Despre ce vorbești”?”

Europa Liberă: Dar cum se scapă de aceste metehne?

Larisa Secară: „Politicienii au o importanță foarte mare, dar să știți că depinde foarte mult de mentalitatea celor mici, de la țară. De acolo trebuie să pornim lucrurile…”

Europa Liberă: Alegătorii decid o dată la patru ani cine să fie în fruntea țării, cei de sus sunt oglinda societății.

Larisa Secară: „Corect! Dar oamenii au nevoie de timp ca să înțeleagă. Eu aștept oamenii, diaspora toată acasă și lucrurile au să se schimbe înspre bine, pentru că ei au să aducă tehnologii, experiență europeană, mentalitate europeană, onestitate, corectitudine, democrație. Eu vreau să aducem Europa acasă la noi, să plătim taxe aici, să muncim și să plătim taxe în țara noastră, să facem școli, spitale mai bune, drumuri mai bune, părinții noștri să aibă pensii mai bune. Eu văd Moldova o țară înfloritoare doar atunci când se întorc toți acasă. Și o să fie asta! Eu sunt convinsă că Moldova o să devină una dintre cele mai frumoase țări din Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Peste câți ani?

Larisa Secară: „Peste vreo șapte, maximum nouă ani.”

Sursa: Radio Europa Liberă

Proiectul „Women 4 Leadership” este realizat de Asociația Institutum Virtutes Civilis (IVC) și IP CRAION Centrul CONTACT-Cahul, în parteneriat cu UN Women în Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor) și finanțat de Suedia.

Recente

Promovarea transparenței și a bunei guvernări prin instruirea femeilor lidere în achiziții publice

AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu sprijinul UN Women Moldova...

Noi parteneriate pentru combaterea stereotipurilor și a violenței în bază de gen!

Anunțăm implicarea activă a echipei AO Institutum Virtutes Civilis...

AO „Institutum Virtutes Civilis” sprijină inițiativele de integrare a tinerilor pe piața muncii din Republica Moldova

Președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, și-a exprimat...

Mai vezi și

Anunț: Prelungirea procesului de evaluare a concursului de desene „Țara mea europeană”

Dragi participanți și participante ai concursului de desene „Țara...

Viitorul european al R. Moldova: Sesiune informativă în Drochia

Asociația „Institutum Virtutes Civilis” a organizat recent o sesiune...

„Uniunea Europeană pe înțelesul tuturor” – la Leova

În luna iulie, la Leova s-a desfășurat o discuție...

Termen extins: cerere de ofertă pentru selectarea unei companii de asistență logistică în organizarea unui eveniment în aer liber

Proiect: „Uniunea Europeană pe înțelesul fiecăruia”, implementat de AO...

AO „Institutum Virtutes Civilis” – printre organizațiile naționale ce sunt parte a mecanismului de oferire a asistenței pentru refugiați

Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) și Consiliul Internațional al Agențiilor de Voluntari (ICVA) au dat publicității un raport ce conține cartografierea și evaluarea rapidă...

/VIDEO/ Cu grijă pentru oameni. Persoanele cu venituri modeste din Glodeni își vor putea spăla gratuit lucrurile

În secolul XXI mașinile de spălat rămân a fi un obiect de lux pentru mulți locuitori din Republica Moldova. Din acest motiv, la Glodeni...

Centre pentru copii, servicii pentru persoane cu dizabilități, oameni ai străzii, vârstnici și servicii medicale la domiciliu vor fi create cu sprijinul Uniunii Europene...

În următorii doi ani, 40 de organizații ale societății civile vor dezvolta, extinde sau îmbunătăți servicii sociale destinate persoanelor din grupuri vulnerabile din toată...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here