Experta internațională în promovarea politică a femeilor și campanii electorale, Nancy Bocskor, care s-a aflat recent la Chișinău pentru a modera câteva sesiuni în cadrul Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership”, a răspuns la câteva întrebări ale echipei de la Stiripozitive.eu.
– Ce mesaje-cheie și ce experiențe ale dumneavoastră ați împărtășit femeilor din Moldova care vor să devină persoane publice, femei implicate?
– Știți că totul în viața dumneavoastră v-a pregătit pentru o funcție publică. Este o cale deschisă, este o cale spre funcția publică, o călătorie. Nu este „un ospăț”. Nimeni nu a spus că este ușor. Dar sunt atât de multe lucruri deja făcute de dumneavoastră ca activistă civică, lideră de ONG care sunt piatra de temelie pentru a candida la o funcție publică.
Liderii au nevoie de adepți și liderii trebuie să inspire oamenii ca să-i voteze și să le ofere susținere prin muncă voluntară și sprijin financiar. Deci aceasta ar fi calea.
Le reamintesc mereu femeilor că americancele nu au avut dreptul la vot până în anul 1920, când a fost în sfârșit adoptată decizia de a permite femeilor să voteze. Deși prima intenție de a oferi dreptul femeilor la vot a fost promovată încă la Convenția pentru drepturile femeilor din anul 1848, ea nu a trecut, însă femeile noastre nu s-au dat bătute și au continuat să înainteze această rezoluție și anul 1850, și în 1860… Au tot continuat.
Nimeni nu a deținut bagheta magică a democrației. Eu aș vrea să am o baghetă magică a anticoruptiei. Pentru că știu că femeile de aici se confruntă zilnic cu aceasta. Viața este plină de ilegalități, însă femeile sunt departe de-acestea! Hai să întoarcem spatele ilegalităților și să punem femeile în față! Și să nu lăsăm pe alții să ne decidă viitorul!
– Cât de importantă este istoria personală pentru reușita unei femei care vrea să obțină o funcție publică?
– Jerry Panas, unul din cei mai faimoși experți în colectare de fonduri din lume, spune că „poveștile noastre de viață sunt firul roșu care stă la baza unui parteneriat”.
Toți avem o istorie a vieții noastre. Trebuie să vă spuneți povestea astfel, ca să vă facă unică în lupta de a candida la o funcție publică. Depinde în ce culori vă veți descrieți… Ca o persoană care se dedică comunității sau cineva care și-a dezvoltat ceea ce eu numesc „valoarea numelui propriu”. Cu siguranță că ești transparentă în activitățile și acțiunile personale. Și, în al treilea rând, sunteți cineva care întoarce binele făcut.
Pentru că încrederea, transparența și corectitudinea sunt piatra de temelie a societății civile și orice femeie care vrea să-și depună candidatura ar trebui să-și spună istoriile vieții și provocările ei zilnice în lupta cu corupția și cum îi este afectată familia și comunitatea în care locuiește, și ce poate ea să facă pentru a eradica corupția.
Deci, vorbiți despre propriile voastre istorii! Fiți transparente! Oamenii vă vor plăcea mai mult! Pentru că așa se creează conexiuni emoționale cu oamenii și îi veți auzi și dumneavoastră pe ei.
Cum îmi place să-mi învăț discipolii: „Ascultă, învață, ajută și fii lideră!”
Ascultă apreciativ! Învață, procesează ce ai învățat! Și caută să afli cum îi poți ajuta pe alții! Cum e să fii agentul catalizator în tot ce este de făcut. Dumneavoastră deja ați făcut față propriilor greutăți. Împărtășiți această experiență cu alți oameni. Și la final, după ce ați făcut toate acestea, cu siguranță, vi se va cere să fiți lidera oamenilor din comunitatea ta.
Deci, continuați să scoateți în evidență aceste femei și astfel veți avea un guvern care este pentru toți oamenii, nu doar pentru cei puternici!
***
Seria de ateliere axate pe abilitarea femeilor pentru participare în procesele decizionale s-a desfășurat timp de trei zile în cadrul Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership”, inițiată de Asociația „Institutum Virtutes Civilis” (IVC) și IP CRAION Contact-Cahul, cu sprijinul UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor) și Guvernului Suediei.
Această activitate a avut loc în cadrul Acordului de cooperare în bază de proiecte cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor), finanțat de Guvernul Suediei și UN Women.
Sursa: Stiripozitive.eu